Передплата 2024 «Добрий господар»

У Бродах відремонтують унікальну старовинну синагогу

На це витратять кошти міського та обласного бюджетів, міжнародні гранти

В такому занедбаному стані зараз перебуває пам’ятка зведена у XVIII столітті. Фото з відкритих джерел
В такому занедбаному стані зараз перебуває пам’ятка зведена у XVIII столітті. Фото з відкритих джерел

Цього року у Бродах Львівської області візьмуться за реставрацію двох пам’яток архітектури національного значення — єврейської синагоги та замку. Обидві будівлі у вкрай аварійному стані. Останніми роками було кілька випадків руйнування їхніх елементів, ліпнини, декору… Чому про синагогу місцева влада згадала лише тепер? 18 червня цього року обвалилося склепіння пам’ятки національного значення — Бродівської синагоги. Це був не перший випадок. Обвал конструкцій синагоги був і у 2021 році.

Як розповіла у коментарі для «ВЗ» директорка департаменту архітектури та розвитку містобудування Львівської ОВА, головна архітекторка Львівщини Олена Василько, минулого тижня комісія з Львівської ОВА та архітектори виїжджали у Броди та попередньо обстежували стан синагоги.

«Синагога в аварійному стані, — каже Олена Василько. — Цього тижня очікуємо на заключення від архітекторів щодо першочергових робіт, аби вивести синагогу з аварійного стану. Чи це буде відновлення і реставрація склепінь, чи якесь тимчасове архітекторське рішення, щоб убезпечити об'єкт від подальшого руйнування? Це вирішують архітектори».

За словами Олени Василько, наразі складно сказати кошторис відновлення синагоги, але це будуть високі суми. На збереження святині витратять кошти міського та обласного бюджетів, а також міжнародні гранти. У Львівській ОВА кажуть, що єврейська громада Бродів наразі не бере участь у процесі відновлення синагоги, не виділяють кошти.

Історики кажуть, бродівська синагога унікальна своїм архітектурним стилем — ренесансна архітектура відродження. В її інтер'єрі - чотири міцних стовпи, з'єднані підпружними арками, несуть систему «хрестових склепінь». Стіни синагоги оформлені післястрами йонічного ордеру,
з трьох боків, крім західного, прикрашені «сліпою аркадою», що розміщена на висоті 2,5 метри. До південної сторони святині прилягає одноповерхова прибудова жіночого молитовного залу (до сьогодні не збережена).

Перші згадки про дерев’яну синагогу в Бродах були в кінці XVI ст. Через часті пожежі заможна єврейська громада міста вирішила збудувати муровану синагогу. Кам’яна синагога збудована на місці дерев’яної, яка згоріла. 1742 року розпочато будівництво. Про це свідчить напис на східній стороні аттика, також про це йдеться в описі синагог Золочівського округу від 1826 року. Наріжний камінь під «Велику» синагогу заклав Іцхак Горовіц, син Якова Горовіца з Болехова, а кошти на її спорудження дав Яков Іцкович, син Іцхака Круківера. Реставрована синагога у 1777 році.

З історією Великої Бродівської синагоги пов’язано чимало легенд та переказів (про засновника хасидизму Баала Шем Това, єврейського чудотворця та рабина Шуліма). У травні 1859 року синагога постраждала під час великої пожежі, яка знищила більшу частину Бродів. На початку XX століття проводились ремонтні роботи, про що свідчить напис з північного боку західної прибудови споруди, датований 1903 роком. Значних пошкоджень синагога зазнала під час Другої світової війни — втрачені південна та північна прибудови.

У середині 60-х років проведено ремонт споруди, у приміщенні синагоги облаштували склад. Через постійне протікання даху будівлею припинили користуватися, вона стала пусткою, що згодом призвело до швидкої руйнації. 1991 року міська рада намагалася провести реставрацію споруди з метою пристосування її для картинної галереї. Та через складну економічну ситуацію, задум не був втілений…

Привернути увагу до руйнування синагоги неодноразово пробували митці. У 2019 році в рамках третього фестивалю класичної музики LvivMozart на руїнах синагоги відбувся симфонічний концерт-реквієм присвячений австрійському письменнику та публіцисту Йозефу Роту. В концерті взяли участь понад 200 митців та зіркових солістів з усього світу.

Схожі новини