Передплата 2024 ВЗ

У Шевченківському гаю реставрують церкву й стодолу

Для накриття даху стодоли знадобилося 2,5 тисячі сніпків очерету, який привезли з півдня України

Фото ЛМР
Фото ЛМР

У Музеї народної архітектури та побуту «Шевченківський гай» майстри реставрують найцінніші експонати — лемківську церкву та найбільшу стодолу з Буковини. Реставраційні роботи проводять за кошти музею і силами майстрів скансену.

Як повідомив керівник му­зею «Щевченківський гай» Михайло Закопець, церква Святих Володимира та Ольги, ре­пліка лемківської церкви зі села Ко­тань (Польща), відсвяткувала у Му­зеї народної архітектури та побуту своє 30-річчя. За цей час її жодного разу не реставрували, тож це тре­ба зробити, аби зберегти пам’ятку.

«Реставрація цього об'єкта — складна робота, бо архітектура церкви має багато заокруглень, ку­тів, особливих завершень, — наго­лошує Михайло Закопець. — Копіт­ка робота, але радіємо, що маємо вправних майстрів, які знають, як це правильно й красиво зроби­ти. Важливо подякувати всім на­шим відвідувачам. Саме за кошти з вхідних квитків маємо змогу заку­повувати матеріали для реставра­ції церкви та стодоли. Реставрація — поточна робота нашого скансе­ну, тут загалом 125 об'єктів. Усі цін­ні й старовинні. Через сонце, дощ і вітер будівлі потребують ретельно­го догляду».

За рік майстри реставрують один-два об'єкти. Буковинська сто­дола — теж один зі складних випад­ків, бо покрівля з очерету. Щоб збе­регти автентичність, для накриття стодоли використають 2,5 тися­чі сніпків очерету, який привезли із півдня України.

«Робимо покрівлю з очерету. Спочатку стелимо матеріал, по­тім підбиваємо його в рівень, закрі­плюємо. Тут велика площа даху, зі своїм специфічним кутом нахилу та конструкціями. Працюємо багато, бо треба завершити якнайшвидше, поки не почалися морози й сніг», — розповів реставратор стодоли пан Валерій.

Схожі новини