Передплата 2024 «Добра кухня»

З-під завалів ліцею видно шкільні підручники, взуття, зошити…

На демонтаж зруйнованого рашистською ракетою ліцею Житомира — 18 мільйонів гривень

Фото авторки
Фото авторки

З початку широкомасштабної війни рф, Житомир втратив один ліцей. У березні 2022 року в навчальний заклад вдосвіта влучила ракета. Будівля не підлягає відновленню. Торік фото розбомбленого житомирського ліцею російські медіа використали як ілюстрацію до статті про руйнування будинку в… Маріуполі.

Вихованців Житомирського ліцею перевели на навчання в інші заклади міста. На демонтаж залишків житомирського ліцею № 25 міська рада виділила з міської скарбниці 18 мільйонів гривень.

Чому зріс кошторис демонтажу ліцею, який зазнав ракетного удару?

Керівник міського управління капітального будівництва Житомирської міської ради В’ячеслав Глазунов розповів журналістам чому вартість демонтажних робіт виросла вдвічі (у порівнянні із початковою сумою в дев’ять мільйонів гривень).

«Був тендер, проєкт викликав зацікавлення у багатьох підрядників, — каже чиновник мерії, — Чому спершу було 9 мільйонів? Тоді суму обрахували попередньо і в загальних аспектах. Спочатку вартість демонтажу оцінили у дев’ять мільйонів гривень, але тоді обрахунок проводився безкоштовно, а безкоштовно ніхто не хоче рахувати. На ліцей тоді подивилися, взяли план в БТІ і ось так орієнтовно порахували витрати на дев’ять мільйонів гривень. А потім вже, коли ми офіційно замовили проєктну документацію, то прийшли спеціалісти, які прорахували обсяги робіт».

Чиновник пояснив, що також є вимоги екоінспекції щодо повторного використання будівельних матеріалів. Те, що поламано, треба подробити, а потім повторно використати для підсипки доріг, або для інших потреб. На зростання ціни також вплинуло здорожчання паливних матеріалів.

Журналістка «ВЗ» відвідала місце, де понад рік стоять руїни ліцею. Враження настільки жахливі, що перехоплює дихання… Одна частина навчального закладу геть зруйнована, в іншій частині вибухова хвиля знесла вікна, поруйнувала стелю, меблі… Від вибухової хвилі під час ракетного удару постраждали і сусідні будівлі, серед яких церква.

З-під завалів ліцею видно шкільні підручники, взуття, зошити… На стіні зруйнованого ліцею за цей час з’явився мурал, а на колишньому напівзруйнованому вході хтось маркером написав цитату Шевченка «І день іде, і ніч іде. І голову схопивши в руки, дивуєшся, чому не йде Апостол правди і науки!».

Із 46 дитячих садочків Житомира працюють лише 26

Станом на кінець травня, у Житомирі працюють 26 дитячих садочків із 46-и. Основною умовою відкриття дошкільних навчальних закладів була наявність в них добротних укриттів з теплом, вентиляцією та усіма елементами захисту.

Житомир став першим містом в Україні, де під час війни запрацювали садочки. ДНЗ уже мали укриття, хоча й не зовсім облаштовані, втім це влада виправила. Якщо підвал садочка мав невеличке віконце, то скляну шибку замінили на дерев’яну, аби в разі вибухової хвилі скло не поранило дітей. Якщо садочок не має укриття, то діти ходять в укриття сусіднього садочка (якщо за п‘ять хвилин можна пройти).

В укриттях для дошкільнят створили комфортні умови. А оскільки повітряні тривоги у Житомирі бувають і по кілька годин, аби діти не сумували, в укриття закупили ігрові та навчальні посібники, іграшки. Завдяки співпраці з швейцарцями в укриттях встановили якісне вентиляційне обладнання.

Схожі новини