Передплата 2024 «Добрий господар»

«Об'єм дитячої порнографії, яка була у нього в комп’ютері, мене шокував!»

Батько-протодиякон, який роками розбещував свою доньку, не розкаявся…

Цього горе-батька затримали у лютому. Справу вже передали до суду
Цього горе-батька затримали у лютому. Справу вже передали до суду

У Львові завершилося досудове розслідування у справі щодо 44-річного львів'янина, який роками розбещував свою доньку та примушував її фотографуватися оголеною. Як дізналися журналісти, на той час чоловік був діючим протодияконом.

Нагадаємо, справа набула розголосу на початку лютого цього року. Батько-протодиякон роками знущався з доньки. Зараз потерпілій дівчині 21 рік. Лише після того, як потерпіла звернулася до психолога по допомогу, про злочини батька стало відомо. Психолог переконав дівчину звернутися із заявою до поліції. До речі, коли про злочин дізналася родина священнослужителя, одні родичі повірили у розбещення дитини, інші - ні…

Журналістка «ВЗ» запитала адвоката потерпілої дівчини Олега Іванова, чи розкаявся обвинувачений? Чи були інші потерпілі у цій справі?

— Обвинувальний акт уже зареєстрований у суді, — каже Олег Іванов. — Обвинувачений залишається під вартою у СІЗО. Хоча на одному з судових засідань він просив, щоб його випустили під заставу. Тиснув на жалість… Пояснював, що у нього є захворювання, яке неможливо лікувати у межах СІЗО. Говорив про те, що він законослухняний, буде виконувати усі процесуальні обов’язки. Підстав стверджувати, що він продовжить злочинну діяльність, з його слів, немає. Але у справі є довідка з СІЗО, де було зазначено, що його захворювання не перешкоджає перебуванню під вартою, і лікування у межах СІЗО є можливим.

— Як він реагував на усі обвинувачення, можливо, розкаявся?

— Ні, розкаяння не було. Він з цього приводу вирішив зовсім нічого не говорити. Він хоче давати пояснення вже у суді. Його адвокат був більш активним, ініціював зустрічі про якесь відшкодування, відмову від звинувачень…

— Вдалося правоохоронцям отримати усі докази у справі, чи він щось знищив?

— Він не сподівався, що його затримають. Людина такого штибу любить зберігати такі відео, переглядати їх та повертатися до тих подій… Отже, він сам себе документував достатньо скрупульозно. Все докладно записував — фото, відео. І цих матеріалів дуже багато. Є фотографії у квартирі, в лісі, біля намету… Скажу вам відверто, дуже важко з усім цим ознайомлюватися, бо, окрім того, що там фігурує його донька, є ще частина матеріалів, яка стосується зовсім інших осіб — це дитяча порнографія, яка поширюється в Інтернеті. В Інтернеті багато є ресурсів, де є порнографія з малолітніми, неповнолітніми, зовсім малими дітьми. І він все це зберігав у себе на комп’ютері. А це тисячі і тисячі файлів дитячої порнографії з усього світу!

— «Колекціонував» дитячу порнографію…

— Так. Адреси цих сайтів у мене є, але я наразі на них не заходив. Мені вистачило того, що я переглядав фото та відео, що батько робить відносно своєї дитини… Можливо, він обмінював свої фотографії на інші… Але фактів про те, що він торгував дитячою порнографією немає. Об'єм дитячої порнографії, яка була у нього в комп’ютері, мене шокувала! Коли ти на це дивишся, не розумієш, як таке можна робити, це в голові не вкладається.

— Очевидно, що цими матеріалами мали б зацікавитися правоохоронці і з інших країн. Хто це знімає, хто викладає в Інтернет?

— Усі матеріали розміщені під різними ніками (анонімно). Рівень професіоналізму нашого відділу боротьби з торгівлею людьми досить високий, вони співпрацюють з різними міжнародними організаціями, зокрема, з Інтерполом. Тому виявлені адреси, точно були передані і перевірені міжнародними органами. Крім того, провайдери фіксують, якщо хтось переглядає подібні матеріали, і повідомляють у правоохоронні органи.

— Як обвинувачений залишався непомітним, якщо у нього на комп’ютері виявили стільки файлів порнографічного змісту?

— Він дуже добре орієнтується у програмуванні (Обвинувачений навіть викладав курси та навчав людей комп’ютерній грамоті. — Авт.). Він знає, як уникнути стеження… Він доволі просунутий користувач комп’ютера. Довший час на його власному сайті висіла інформація про те, що він займається розробкою сайтів, дизайном.

— Ще повернусь до його доньки. Тобто після розлучення батьків, дівчинка залишилась жити з батьком. Чому?

— У сім'ї відбувся конфлікт, батьки розлучалися. Мама не могла у тій квартирі вже проживати. А дитина була прив’язана більше до батька, і в той момент ще усього цього не було… Можливо, дитина в чомусь звинувачувала маму, а тому залишилась жити з батьком. З мамою вона перестала спілкуватися. Проте з часом вона зрозуміла, що батько робить щось не так… А коли її батько одружився вдруге, моя клієнтка вирвалася з цієї сім'ї, і пішла жити до мами.

— А мамі вона розповідала про те, що робив з нею рідний батько?

— Потерпіла каже, що мамі про це не розповідала. Вперше вона про це сказала другій дружині її батька. Але розмови не вийшло. Коли потерпіла тільки почала говорити, вона миттєво зреагувала: «Що ти розповідаєш байки! Ти хочеш розбити сім'ю, забрати квартиру…». Тобто вона присікла цю розмову на самому початку. І потерпіла не встигла нічого суттєвого їй повідомити.

Мама бачила, що з дитиною щось не так, а тому домовилась про консультації у психолога. І дівчинка все розповіла психологу. Психолог сказала, щоб вона прийшла з мамою, бо тут явний кримінал. Але потерпіла до цього психолога більше не захотіла йти. Згодом мама знайшла доньці іншого спеціаліста. І психолог з «Центру жіночих перспектив» порадив дівчинці звертатися до поліції, бо від другого шлюбу теж є маленька дитина, а тому це все може повторитися. А його стан священнослужителя передбачає доступ до великої кількості дітей.

— Окрім доньки, інших потерпілих немає?

— Немає. Але ця справа точно матиме продовження…

Схожі новини