Передплата 2024 «Добра кухня»

Не Українська православна, а «російська православна церква в Україні»

Так вважає доктор філософії Петро Кралюк. Державні інституції довели, що церковно-канонічний зв’язок між УПЦ і московським патріархатом не розірвано

"Обнімашки" між московським патріархом Кірілом і главою УПЦ Онуфрієм підкреслюють тісні зв'язки цих структур. Ці зв'язки не розірвано навіть, коли росія веде війну проти України...
"Обнімашки" між московським патріархом Кірілом і главою УПЦ Онуфрієм підкреслюють тісні зв'язки цих структур. Ці зв'язки не розірвано навіть, коли росія веде війну проти України...

Кілька днів тому, якраз тоді, коли у «Високому Замку» з’явилося розлоге інтерв'ю з відомим релігієзнавцем, доктором філософських наук Петром Кралюком, Державна служба з етнополітики та свободи совісті оприлюднила релігієзнавчу експертизу про наявність церковно-канонічного зв’язку Української православної церкви з московським патріархатом. Цю експертизу було проведено за дорученням Ради національної безпеки і оборони України. Авторитетна комісія у складі семи знаних вчених-релігієзнавців (серед них був колишній заручник окупаційного режиму, кандидат філософських наук Ігор Козловський) аргументовано довела, що, попри публічні заперечення УПЦ, ця структура і далі має тісні контакти з релігійним центром у країні-агресорі, є підрозділом російської православної церкви. Власне, про це і говорив напередодні доктор філософії Петро Кралюк в інтерв'ю нашій газеті. Вердикт Держетнополітики спонукав нас поставити науковцеві нові запитання.

— Пане Петре, якими після цих висновків мають бути кроки державної влади, її інституцій, зокрема Мін'юсту, який реєструє партії, організації, у тому числі релігійні?

— Виходячи з нинішнього законодавчого поля, треба було би порушити питання про перейменування цієї релігійної організації. Експертиза встановила, що Українська православна церква є, по суті, частиною російської православної церкви. Тож, відповідно до закону, який було ухвалено у 2018 році і стосувався релігійних організацій, які мають свої центри на теренах ворожої країни, УПЦ зобов’язана перейменуватися. Якщо ж керівництво УПЦ не захоче так вчинити, з цією структурою має бути розірвано угоди оренди, а також повинно бути вжито інших заходів, які привели б до обмеження діяльності цієї структури.

— То як, на ваш погляд, мала би називатися вона? У разі відмови, чи можна її перейменувати примусово?

— Ця релігійна організація мала би називатися «російська православна церква в Україні». Як на мене, це цілком точна і коректна назва.
А щодо примусу… Такі речі недопустимі. УПЦ повинна сама назвати себе відповідно до згаданого закону. Як вона себе назве і чи приймуть цю назву юридичні органи — це вже інше питання.

— Митрополит Онуфрій звернувся до Генерального секретаря ООН Антоніу Гутерреша та його заступниці Аміні Дж. Мохаммед, радниці ООН з питань запобігання геноциду Еліс Вайріму Ндеріту про «грубе порушення права на свободу совісті та віросповідання в Україні», про порушення прав та дискримінацію християн Української православної церкви. УПЦ готова делегувати для виступу в ООН свого представника і сподівається на вчасне вжиття заходів для протидії розпалюванню релігійної ворожнечі. А ще надіється, що ООН скерує українському уряду свої рекомендації про те, як він має чинити для захисту релігійних свобод. Виходить, що УПЦ є жертвою? Якби вам дали слово з трибуни ООН, які контраргументи ви навели у відповідь на заяви митрополита Онуфрія?

— Мене не дивує така реакція УПЦ. Там шукатимуть різні приводи, щоб апелювати до світової громадськості, розказуватимуть про порушення свободи совісті, про переслідування — в УПЦ робили це і раніше. Біда в тому, що світова спільнота погано орієнтується в українських справах, далеко не всі розуміють, що собою являє УПЦ, особливо — в умовах війни. Треба доносити світові всі ці речі. Деякі засоби масової інформації це роблять, але вони переважно зорієнтовані на українську аудиторію. А треба, щоб про справжній стан справ знала ще й громадськість міжнародна.

Якби у мене була нагода виступити з трибуни ООН, я звернувся б до фактів про те, що УПЦ працює на користь російської федерації, яка воює проти України. Таких фактів більш ніж достатньо.

Схожі новини