Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Чихуахуа вже рік живе у Німеччині, а шахраї і надалі його «продають»

Крадені фото собаки виставляють на OLX та у соцмережах

Це фото шахраї “мусолять” в Інтернеті уже рік... Фото Олени СКАЧКО
Це фото шахраї “мусолять” в Інтернеті уже рік... Фото Олени СКАЧКО

Львів'янка Олена Скачко багато років займається розведенням хортів і чихуахуа. Пані Олена виставила на своїй сторінці у Фейсбуці фото цуценяти, яке уже рік живе у Німеччині, а шахраї і надалі його «продають»…

— Я колись займалася подобовою орен­дою квартир, — каже пані Олена. — У цій га­лузі шахрайство теж процвітає. Шахраї виставляють фото неіснуючих квартир для оренди… А тут полюють за фотографіями та відео тварин. Ця собачка — чихуахуа (на фото) — рекламувалася на OLX, але вона уже рік живе у Німеччині. А шахраї вкрали фотографію і видурюють у людей гроші…

Собака давно живе в Німеччині
Собака давно живе в Німеччині

Минулого року цього чихуахуа «про­давали» за 600 грн… Є випадки, коли со­бака має певний «брак», тоді цуценят цієї породи продають дешевше. Люди із за­доволенням їх купують. Але загалом вар­тість чихуахуа — 800 євро! В одній із груп у соцмережах якась жінка написала, що «ку­пилася» на це фото, і її «кинули» на гроші… Спритні шахраї зазвичай просять у людей завдаток — гривень 500, щоб людина не зверталася до поліції.

У мене є дівчинка-помічниця, яка ре­кламує моїх собак. Їй телефонували шах­раї, намагалися втягнути у злочинну схему. Казали, будуть купувати у неї фото та відео собак, і вона зароблятиме на цьому…

Як вирахувати шахрая? Людина, яка не розбирається у тваринах, ніколи не дасть відповіді на професійні запитання. Ви її запитаєте, наприклад: «Які у собаки зуби?». Відповідатиме «розмито». А професіонали, які займаються розведенням собак, зна­ють усі нюанси тієї чи іншої породи, кіль­кість різців… За фенотипом тварини мо­жуть зрозуміти, з якого вона розплідника. Шахраї не знають жодного терміну, зокре­ма щодо щеплень.

Якщо вирішили купити тварину за ого­лошенням, попросіть, щоб її показали вам онлайн на відео. Є такі ділки, які виставля­ють одне фото, а до вас приїжджає… дво­рняга. Розповідають байки, що собака «шоу-класу», призначений для виставок… У кожному місті є клуби Кінологічної спілки України (КСУ). Якщо людина хоче купити по­родистого цуцика, може звернутися в клуб, і їй дадуть координати людей, у яких зараз є цуценята (або очікуються). Такі клуби мають сайти в Інтернеті. Потрібно «забити» у пошу­ку: «КСУ — Львів, наприклад».

Пані Олена каже, породистий собака з документами не може коштувати менше, ніж 500 доларів. Низька ціна має бути сиг­налом для покупця, який шукає саме таку тварину.

— Тільки комплексне щеплення коштує 1000 грн. А ще треба купити засоби від глистів, бліх… Дорого коштує харчування. Я, наприклад, собакам малих порід купую м’ясо по 130 грн за кг, курячі грудинки, те­лячі серця… Не може собака за такого хар­чування коштувати 5 чи 6 тисяч грн.

А тим часом…

17-річний львів'янин продавав неісну­ючих цуценят корґі. Як встановили пра­воохоронці, зловмисник створив сайт у мережі Інтернет, де розміщував ого­лошення про продаж цуценят популяр­ної породи корґі. Хлопець отримував від клієнтів грошові кошти як завдаток — 500−700 грн, після чого припиняв спілку­вання з ними, а гроші привласнював. По­ліцейські задокументували чотири факти притиправної діяльності зловмисника. Максимальне покарання, яке загрожує підозрюваному, — позбавлення волі на строк до трьох років.

Схожі новини