Передплата 2024 «Добра кухня»

850 гривень штрафу для матері — за булінг, яким займався син

І ще 850 за неналежне виконання батьківських обов’язків

Фото ілюстративне з сайту pexels
Фото ілюстративне з сайту pexels

Випадки булінгу у львівських школах непоодинокі. Проте дуже часто батьки й учителі не хочуть, аби такі випадки виходили за межі школи. Мовляв, у дітей формується характер, тож бувають агресивні… Торік у школах Львова й області офіційно зареєстровано лише три випадки булінгу. З них — один випадок, коли «булила» дітей вчителька (наразі суду у цій справі ще не було). Про це журналістці «ВЗ» повідомила начальник відділу ювенальної превенції Управління превентивної діяльності ГУНП у Львівській області Ольга Ковальчук.

Якщо учень тероризує однокласників, часто-густо з ним не можуть дати ради не лише батьки, а й учителі… Коли булінг набуває великих масштабів, втручаються правоохоронці. Зазвичай проводять у школах профілактичні бесіди. Розповідають, чим загрожує учням насильство над іншими дітьми. За спостереженням спеціалістів, найчастіше тема булінгу виникає у 5−8 класах.

Утім, є батьки, які не стоять осторонь шкільних конфліктів. Якщо з дитини у школі знущаються, одразу пишуть заяву до поліції. Такий випадок стався в одній із львівських шкіл. Маму «дістало» те, що один з учнів постійно знущається з її дитини — і фізично, і психологічно. Обзиває, штовхає, б'є та заважає вчитися… Мама звернулася із заявою до правоохоронців, а школа підготувала всі необхідні підтверджувальні документи — на прохання поліцейських, які розбиралися у цьому випадку. Цих документів було більш ніж достатньо, щоб притягнути маму школяра, який знущався з інших, до відповідальності. Справу скерували до суду.

Як повідомила Ольга Ковальчук, суд оштрафував матір 11-річного учня 5-го класу на суму 850 грн — за вчинене адмінправопорушення (булінг). Штраф склали на матір, бо дитина ще не досягла 16-річного віку. Ще один штраф на матір склали на суму 850 грн — за неналежне виконання батьківських обов’язків.

«Під час суду матір не визнала вину сина у вчиненні адмінправопорушення, — каже поліцейська. — Суд також окремо розглянув справу про неналежне виконання батьківських обов’язків та присудив ще один штраф на 850 грн. Жінка також має сплатити тисячу гривень судового збору за розгляд обох справ у суді. На постанови ще можуть бути подані апеляції.

Важливий і малоприємний момент: якщо дитину визнано булером, її дані вносять у поліцейську базу. На обліку вона стоїть протягом року. Якщо за цей час знову вчиняє правопорушення, термін перебування на обліку продовжують. А з самою дитиною постійно проводять профілактичні бесіди, а також з нею працює психолог".

Схожі новини