Передплата 2024 «Добра кухня»

Сумка зі шкіри черепахи, скриня для прикрас з картою світу, вінтажний посуд…

У Пороховій вежі триває традиційний вінтажний ярмарок «Тлум&Крам». Серед старовинного товару можна знайти прикраси від елітних брендів — Dior, Sonia Rykiel, Lancôme, Gucci

У неділю, 27 листопада, у Пороховій вежі відкрився традиційний вінтажний ярмарок «Тлум&Крам», де збирають гроші для ЗСУ, щоб наблизити перемогу України. При вході є скринька, де збирають благодійні пожертви — кидати потрібно будь-яку купюру. Це останній ярмарок старовини у цьому сезоні. Лозунг блошиного ринку — «Купуй красу заради ЗСУ!».

«Це благодійний захід: 30% від покупок вінтажних речей будуть скеровані у благодійний фонд, фахівці якого закуплять та передадуть оснащення військовим, — розповіла для „ВЗ“ співорганізаторка вінтажного ярмарку Дара Бурко. — Хочемо назбирати 80 тисяч гривень. На попередніх наших подіях нам вдалось зібрати 580 тисяч гривень».

Йду у Порохову вежу, щоб на власні очі побачити атмосферу на ярмарку. При вході працює кафе просто неба, де можна випити чаю, перекусити. Всередині - справжнє царство вінтажу на будь-який смак і гаманець: вишиті сорочки та інші елементи строю, рушники, вінтажний одяг та аксесуари (сумочки, ремені, окуляри), ювелірні вироби, біжутерія, прикраси, старовинний декор, меблі, предмети інтер‘єру, годинники, кухонне начиння, сервізи, твори мистецтва (скульптури, картини, гравюри), книги, поштівки, монети, значки…

Покупців на ярмарку традиційно багато. На відміну від попередніх ярмарків, ціни на деякі вінтажні речі відчутно зросли. Мені сподобався старовинний німецький посуд. «Це посуд з Баварії, приїхав до нас кілька днів тому, — припрошує до покупки продавчиня, яка професійно знається на вінтажі. — Супниця — 2,6 тисячі гривень, салатниця — 1800, тарілка — 1700. Ця колекція посуду колись отримала нагороду — золоту медаль у Німеччині. Це посуд 60−70-х років».

На блошиному ринку не бракує біжутерії. Ціни в районі 500−1900 гривень. А ось деякі моделі біжутерії належать до давніх колекцій відомих елітних брендів — Dior, Sonia Rykiel, Lancôme, Nina Ricci, Gucci… Ціни на елітні вінтажні прикраси — плюс-мінус сто доларів. «Біжутерія оригінальна, ми придбали її за кордоном у колекціонерів старовини», — розповіла продавчиня Надія. — Кожна прикраса має маркування бренду".

Щоб переконатися в автентичності бренду, попросила продавця документ. «Немає, — впевнено відповіла продавчиня. — Можете не сумніватися в автентичності! То зараз дорогі бренди продають товар з сертифікатом, де по QR-коду можна перевірити оригінальність».

Для прикрас потрібні красиві скриньки. Впала у вічі вінтажна скриня ручної роботи, зверху якої карта світу. Коштує така скриня для жіночих прикрас 1 700 грн.

Оскільки невдовзі Новий рік та Різдвяні свята, жінки приглядалися на ярмарку до скатертин та вінтажних серветок. Коштують такі домашні речі для сервірування столу від 800 гривень.

Який вінтажний ринок без старовинного одягу та аксесуарів? Це моя улюблена зона блошиного ринку. Схоже, не лише моя: до примірочних вишикувалися довжелезні черги. Светри — 2,5 тисячі гривень, сукні - 3−7 тисяч гривень, пальта — 6 тисяч. Капелюшки з вуаллю у стилі ретро — 750 грн, шкіряні рукавички у стилі ретро — 500 грн, сумочки — від тисячі гривень. Найдорожча вінтажна сумка — 6 тисяч гривень, виготовлена зі шкіри черепахи. Клатч зі шкіри черепахи — 2,7 тисячі грн. «Це вишукані сумочки 40-х років, — хвалить товар продавчиня. — Деякі сумки маємо з 70-х років. Вінтажні рукавички чи сумочки панянкам можна носити щодня. Такі речі підкреслюють шарм львівської леді».

Схожі новини