Передплата 2024 «Добра кухня»

В українській столиці молилися за… «матушку-русь»

У суспільстві все частіше вимагають заборонити УПЦ мп — через її проросійську діяльність

Співробітники СБУ вручають підозру проросійськи налаштованому митрополиту Тульчинському і Брацлавському УПЦ мп Іонафану. Йому інкримінують “умисні дії, спрямовані на розпалювання релігійної ворожнечі та образу почуттів громадян через їхні релігійнФото СБУ
Співробітники СБУ вручають підозру проросійськи налаштованому митрополиту Тульчинському і Брацлавському УПЦ мп Іонафану. Йому інкримінують “умисні дії, спрямовані на розпалювання релігійної ворожнечі та образу почуттів громадян через їхні релігійнФото СБУ

Служба безпеки України вивчає усі деталі інциденту, який стався у Києво-Печерській лаврі. У цьому храмі у виконанні вірян УПЦ (яких пов’язують з московським патріархатом) звучали пісні, що прославляли «русскій мір». Керівник СБУ Василь Малюк запевнив, що ця надзвичайна подія не залишиться без належної реакції. Крім СБУ, відео скандального співу аналізували у Міністерстві внутрішніх справ, Державній службі України з етнополітики та свободи совісті.

«Ті, хто в умовах повномасштабної війни, яку розв’язала росія проти України, чекає на „пробудження матушкі-русі“, мають розуміти, що це шкодить безпеці та інтересам України та наших громадян. І ми не допустимо таких проявів», — цитує очільника СБУ пресслужба цього відомства.

Ідеться про подію, яка сталася у храмі Всіх святих печерських, розташованому у Лаврі. Туди з друзями прийшов помолитися один із випускників Київської православної богословської академії — і всі вони були ошелешені, коли у стінах цього храму прозвучало буквально таке:

«Звон плывёт, плывёт над россиею,
Пробуждается матушка-русь»…

Відео цих «пєснопєній» випускники Академії показали своєму викладачу, а заодно священнику Михайлу Омеляну. Він і зробив розголос.

«На території Києво-Печерської лаври у 262-й день повномасштабного російського вторгнення моляться за росію, — написав отець Михайло. — Який жах! Мене також дивують люди, які проходять мимо, чують це все — і мовчать. Невже не тьохкає серце і не болить душа від того, що зробили російські окупанти в Бучі, Бородянці, Андріївці, в Маріуполі, на Харківщині та інших тимчасово окупованих територіях!

Люди, доки ви будете підтримувати тих, хто належить до «церкви» окупанта?!

Наші захисники Батьківщини віддають своє життя, захищаючи державу і народ, а в УПЦ, тій що ніби не мп, тій що зрадила Україну і зараз намагається відбілитися від крові гуманітарною «допомогою», — все ще досі моляться за росію".

Керівник Синодального інформаційно-просвітницького відділу УПЦ митрополит Климент в інтерв'ю одному із проросійських видань в Україні назвав оприлюднений ролик «сумнівним». Утім, його ідентичність визнав настоятель Києво-Печерської лаври митрополит УПЦ Павло Лебідь. Виконання згадуваної пісні назвав ініціативою вірян, мовляв, співали її не під час богослужіння. Пісню назвав «світською». Водночас митрополит заявив, що отцеві Захарії (за присутності якого, очевидно, співали про «матушку-русь») строго заборонять служити літургії і звершувати молебні. З іншим його покаранням визначаться начебто під час духовного собору лаври.

Про «непересічну» особистість отця Захарії розповіла відома журналістка Соня Кошкіна. За її словами, цей священник вважає себе цілителем, «чудотворцем», який «допомагає елітам». Спить у… труні. Одного разу порекомендував співачці Аллі Пугачовій одягнути шапку Марка-Гробокопателя — головний убір із шипами, які тиснуть на голову. Захарія переконував, що ця «священна реліквія лаври» очищає від негативу, знімає вроки. Алла Борисівна Захарії повірила…

А ще був випадок, коли один з функціонерів Партії регіонів подарував Захірії дорогий бронеавтомобіль — дорожчий, ніж у митрополита Павла. Останній дуже образився, почав «наїжджати» на Захарію. Але за того заступилися «дуже впливові люди»…

Тим часом стало відомо, що головна юристка УПЦ (мп) Вікторія Коханівська подала скарги до суду, СБУ, Нацполіції на о. Михайла Омеляна — за розповсюдження відео про «пєснопєнія», назвала це відео «провокацією ПЦУ». Вимагає притягнути його до відповідальності.

Прославляння «матушкі-русі» — далеко не перший випадок відверто проросійської діяльності структури, яка називає себе «українською православною церквою». Її представники дуже часто не тільки агітують за країну-агресора, а й фізично допомагають окупантам. У храмах цієї конфесії на сході й півдні України знаходили ворожу літературу, а часом і зброю. Проти кількох таких горе-служителів порушено кримінальні справи. У суспільстві все частіше звучать заклики заборонити УПЦ (мп), а храми, які вони орендують у держави, — віддати у користування Православній церкві України, яка молитвами і справами підтримує свою державу та її захисників. Через проросійську сутність УПЦ її віряни активно переходять у ПЦУ.

Коментар для «ВЗ»

Петро КРАЛЮК, голова вченої ради Національного університету «Острозька академія», доктор філософських наук, релігієзнавець, письменник

Нічого дивного в інциденті у Києво-Печерській лаврі немає. Подібні речі робили і далі роблять у монастирях московського патріархату. Варто звернути увагу і на ту літературу, яка поширюється у цій та інших лаврах, монастирях — там чимало проросійського.

Чи достатньою є реакція державних органів на цю «НП»? Добре, що є хоч якась. Бо донедавна і такої не було. Будемо сподіватися, що все-таки буде зроблено певні висновки. Якщо державні інституції можуть дозволити собі обмежувати діяльність певних телевізійних каналів, а то й навіть позбавляти акредитації ЗМІ, у тому числі — іноземні, то чому б їм не обмежити діяльність московського патріархату?

Схожі новини