Передплата 2024 «Добра кухня»

«Вважаю їх зрадниками»

Нацрада з питань телебачення і радіомовлення відмовляється штрафувати телеканали за порушення Закону про державну мову

На Нацраду з питань телебачення і радіомовлення покладено обов’язки притягнення до відповідальності телерадіокомпаній, які порушують Закон про державну мову
На Нацраду з питань телебачення і радіомовлення покладено обов’язки притягнення до відповідальності телерадіокомпаній, які порушують Закон про державну мову

«Пам'ятаймо визначальну роль Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення у зросійщенні України, — написав у Фейсбуці волонтер, викладач, громадський активіст Святослав Літинський. — Їх треба пам’ятати поіменно. Особисто вважаю їх зрадниками, оскільки постійно обстоювали російські інтереси. Нещодавно повернули мені гроші за черговий програний ними суд».

Журналістка «ВЗ» зателефонувала до Святослава Літинського, аби довідатися про подробиці справи.

— Телеканали поширювали серіали іноземною мовою — російською. Відповідно, я скеровував запити до Нацради, щоб вони їх оштрафували. У Нацраді підтвердили, що такі факти є, але чомусь вважали, що це має робити Уповноважений із захисту державної мови, — каже Святослав Літинський. — Попри те, що саме Нацрада мала би з телеканалами працювати. Я, власне, оскаржував відповідь Нацради. І суд погодився, що відповідь неправильна. Але чітко не встановив обов’язку Нацради оштрафувати телеканали, а зобов’язав їх ще раз дати відповідь".

Активіст каже, наразі такої відповіді не отримав. «У мене це уже третій суд з Національною радою з питань телебачення та радіомовлення. Якщо відповіді не буде, позиватимусь знову».

Адвокат Олександр Золотухін у коментарі для «ВЗ» уточнив деякі деталі цієї справи.

«Саме на Нацраду з питань телебачення і радіомовлення покладено обов’язки притягнення до відповідальності телерадіокомпаній, які порушують Закон про державну мову, — каже адвокат. — Святослав звернувся до Нацради з заявою, щоб вони провели перевірку певної групи телеканалів і притягнули до відповідальності у разі порушення. Вони йому відповіли, «що встановили ці порушення», але заяву в частині притягнення до відповідальності відмовилися розглядати.

Львівський окружний адміністративний суд вказав, що Нацрада порушила закон: вони були зобов’язані розглянути заяву повною мірою, а не лише де їм сподобалося або хотілося. Відповідно, на виконання рішення суду, Нацрада повинна повторно розглянути його заяву в тій частині, яку вони не розглянули. А саме у частині, де йдеться про притягнення до відповідальності! Мало лише встановити факт, мета звернення Літинського — притягнути до відповідальності тих, хто порушує мовне законодавство. А у цьому випадку Нацрада ухиляється від свого обов’язку. Тому він і звернувся до суду.

Зараз готуємо повторний позов, оскільки Нацрада продовжує ухилятися від обов’язку — притягати до відповідальності порушників мовного законодавства. Попри єдиний марафон, телеканали повертаються поволі до основи свого ефірного мовлення — до серіалів, різних шоу, тому ці порушення можуть бути і в майбутньому… Нацрада зарекомендувала себе як орган, дуже лояльний до телерадіокомпаній і медіагруп".

Схожі новини