Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Реєстрація волонтерства звільняє від оподаткування

Під час «круглого столу» «Волонтерство: коли немає підстав для сплати податків» податківці та волонтери обговорювали проблемні питання законодавства

Під час зустрічі волонтерського середовища з податківцями. Фото ГУ ДПС у Львівській області
Під час зустрічі волонтерського середовища з податківцями. Фото ГУ ДПС у Львівській області

«Волонтерство: коли немає підстав для сплати податків» — «круглий стіл» під такою назвою провели у Головному управлінні Державної податкової служби у Львівській області. Керівник обласного ГУ ДПС Андрій Щербак наголосив, що ДПС ініціювала цей захід, аби допомогти волонтерському середовищу розібратися у питаннях податкового законодавства.

«Розуміємо важливість волонтерського руху, — зауважив Андрій Щербак. — Часто від його представників виникають питання щодо законодавства, як і що робити. Є питання, на які можемо зараз відповісти, а є ще не визначені законодавством».

Крім керівництва та представників Податкової, на зустріч прийшли народні депутати України, волонтери — фізичні особи, представники громадських організацій та благодійних фондів, інститутів громадського суспільства, члени Громадської ради при ГУ ДПС у Львівській області.

Зустріч у Податковій була інспірована тим резонансом, який виник останнім часом довкола волонтерського руху. Нагадаємо, за останніх декілька місяців правоохоронці розгорнули справжнє «полювання на волонтерів» по всій Україні. Кримінальні справи, обшуки, затримання… Зокрема, на Львівщині «під роздачу» потрапили такі відомі громадські діячі, які займаються волонтерською діяльністю, як Святослав Літинський та Олесь Дзиндра. Дякувати оперативному втручанню громадськості та ЗМІ вдалося зробити справу публічною і вивести на рівень суспільного обговорення. Питання озвучувалося з трибуни Верховної Ради, було прийнято звернення Львівської обласної ради на захист волонтерів.

Як з’ясувалося, справа не у якомусь «криміналі» з боку волонтерів, а у недосконалості українського законодавства в частині волонтерської діяльності. І що перш ніж хапати і обшукувати, треба заглибитися у законотворчість. Власне, подальші кроки до такого вдосконалення законодавства і обговорювали під час «круглого столу» в Податковій.

Разом із очільником обласної ДПС на запитання волонтерів відповідали представники структурних підрозділів відомства. Так, начальник управління електронних сервісів Тетяна Ризванюк повідомила, що ще від 2014 року діє Реєстр, у якому мають зареєструватися волонтери і тоді будуть звільнені від оподаткування. Начальник управління оподаткування фізичних осіб Володимир Коваль зауважив, що відповідно до вимог законодавства, не оподатковуються лише кошти, які надходять на рахунок, спеціально відкритий волонтером для проведення його волонтерської діяльності. Начальник відділу адміністрування податку на прибуток неприбуткових установ і організацій та спрощеної системи оподаткування Наталія Чичкевич зазначила, що неприбуткова організація на період дії воєнного часу має право проводити діяльність, не пов’язану зі своєю статутною, тобто волонтерською. При цьому треба бути уважними до підтвердження статей витрат.

Волонтери активно ставили запитання. Зокрема, голова благодійного фонду «Крила надії», волонтерка Наталія Ліпська запропонувала продовжити термін подання звітності. Лунали запитання про те, як прозвітувати, коли надавалася гуманітарна допомога на місцях безпосередньо після звільнення територій. Чимало було запитань щодо того, які документи слід представити для звітування про свою діяльність.

Деякі запитання потребували детальнішого вивчення, тому домовилися, що відповіді на них отримають згодом. Були й запитання, які потребують врегулювання на законодавчому рівні. Тому слід очікувати прийняття відповідного законопроєкту, який зараз перебуває на розгляді у Верховній Раді України.

Як повідомили «ВЗ» у пресслужбі відомства, найближчим часом на офіційному вебпорталі ГУ ДПС у Львівській області та на офіційній сторінці у FACEBOOK буде розміщено низку статей про волонтерство та оподаткування.

Як зареєструватися у Реєстрі волонтерів?

Реєстрація волонтерства спрощує та узаконює надання вами допомоги, розповіли у ГУ ДПС у Львівській області.

Якщо маєте намір стати волонтером і надавати волонтерську допомогу Збройним Силам України та особам, які постраждали внаслідок агресії росії, слід зареєструватися волонтером. Формування та ведення Реєстру волонтерів здійснює Податкова служба.

Для включення до Реєстру волонтерів благодійник — фізична особа подає заяву, копію документа про реєстраційний номер облікової картки платника податків або серію та номер паспорта та довідку з банку із зазначенням реквізитів рахунків, відкритих на ім'я такого волонтера, що призначені для здійснення благодійної діяльності. Заява про включення до Реєстру подається за формою № 1-РВ та може бути подана особисто до будь-якого органу ДПС. Якщо заяву подавати через уповноважену особу чи поштою — то лише за основним місцем обліку фізичної особи — благодійника. У разі подання документів поштою підпис фізичної особи — благодійника на заяві та копія довідки про відкриття рахунка фізичною особою, що призначений для здійснення благодійної діяльності, мають бути завірені нотаріально. Включення до Реєстру волонтерів здійснюється протягом одного робочого дня. Кошти, отримані на такі рахунки не включатимуться до загального оподатковуваного доходу фізичної особи — волонтера.

Схожі новини