Передплата 2024 «Добрий господар»

Чи заберуть нарешті звання у «заслужених», які цього не заслуговують?

За словами міністра культури Олександра Ткаченка, у владних кабінетах вже над цим працюють

Філіп Кіркоров та Ані Лорак. Фото з сайту Львівський портал
Філіп Кіркоров та Ані Лорак. Фото з сайту Львівський портал

Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко заявив, що народних артистів, які мовчать про війну чи підтримують країну-агресора рф, позбавлять почесного звання. Про це він написав у Telegram.

«Хочу наголосити і попередити, що всі артисти, які досі „з гордістю“ користуються званням народних артистів України, коли їм це зручно, але давно вже такими не є через мовчання чи підтримку російської агресії, скоро цих звань будуть позбавлені. Працюємо над поправками у законі, щоб таких „народних“ більше наша країна не бачила», — заявив чиновник.

У березні комітет гуманітарної та інформаційної політики звернувся до президента України Володимира Зеленського із приводу позбавлення почесних звань «народний артист України» та «заслужений артист України» низки артистів. Питання про позбавлення звань досі «висить» у чиновницьких кабінетах. Хоча ще торік, у лютому 2021-го, коли в одному інтерв'ю міністра культури запитали, коли ж, нарешті, Кіркоров і Коля Басков перестануть бути «народними» артистами України, Ткаченко сказав, що теоретично забрати у Філіпа Кіркорова звання народного артиста України можна. Проте він пояснив, що тоді доведеться переглянути державні нагороди інших митців. Наприклад, Ані Лорак, яка також досі залишається народною артисткою України.

«Це звання надавалося колись, напевно, за його заслуги, коли він Ані Лорак возив на „Євробачення“. І тут ми ступаємо на тонкий лід, бо народних артистів у нас чимало. Я так думаю, що й Лорак — якась заслужена артистка (у 2008 році президент Віктор Ющенко своїм указом надав співачці звання народної артистки України — Г.Я.). Я перепрошую, що таке скажу, але різниці між Кіркоровим і Ані Лорак не бачу. Тому в такому випадку складно пояснити, чому в когось забирати, а в когось — ні», — сказав Ткаченко.

Міністр культури додав, що забрати звання у всіх, хто відзначився заявами проти України небезпечно, адже ми живемо в демократичному суспільстві.

Мабуть, треба було рашистам повномасштабно 24 лютого 2022 року вдертися війною в Україну, щоб, врешті, українофобів і україноненависників позбавити цих титулів, а з ними і привілеїв — надбавок до зарплати і при нарахуванні пенсії. Бо і досі незрозуміло, чому так званий міністр культури так званої лнр Михайло Голубович і досі є заслуженим і народним артистом України?!

Або Владімір Бистряков — композитор, піаніст, шоумен, який відверто ненавидить усе українське, але досі користується званням заслужений артист України. Він — фігурант бази «Миротворець». У «Вікіпедії» про Бистрякова написано так: «Відомий своїм відвертими українофобськими поглядами, публічною антиукраїнською пропагандою, висловлюваннями проти «Євромайдану», підтримкою анексії Криму росією та виправдання сепаратистів ДНР/ЛНР. Він вважає Україну агресором, називає українських солдатів «мародерами». Але найбільше мене вразив пост цього «заслуженого» українофоба 24 серпня на його сторінці у ФБ, коли всі вітали одні одних з Днем Незалежності. Бистряков на чорному тлі написав таке: «день независимости… независимости ОТ ЧЕГО???».

Хіба підтримка окупантів і ненависть до України не вважається державною зрадою?

Відома актриса Римма Зюбіна вважає, що «зрадників і колаборантів, які мають звання „заслужений“ і „народний“ артист України, для яких і досі культура поза політикою, які зараз обслуговують окупантів на тимчасово окупованих територіях, на мій погляд, варто позбавляти цих звань. Вони ж потім ще й на пенсії надбавочку за ці звання матимуть. Можливо, на часі Міністерству культури та інформаційної політики України за законами воєнного часу розробити правовий механізм позбавлення звань?».

Соцмережі також відреагували на заяву міністра культури Ткаченка. Хтось «підколює», мовляв, які «заслужені» чи «народні»? Як би це звучало, якби британському музиканту-мультиінструменталісту і співаку Стінгу присвоїли звання «народний артист Великої Британії»? Смішно! І не звучить! Чи Мадонна — заслужена артистка США…

Більшість дописувачів переконує, що від цих «совкових» звань вже усіх нормальних людей нудить. А коли йдеться про зрадників і колабораціоністів, — ці звання викликають огиду і блювотний рефлекс.

Тим часом

Ані Лорак запланувала дати концерти в Німеччині та Чехії. В анонсі до виступу співачка згадала, що вона українка. Так, зрадниця Ані Лорак назвала себе «найтитулованішою українською співачкою» та «народною артисткою України».

Блогер Віталій Гордієнко зазначив, що зрадниця «швидко перевзулася» та закликав позбавити Лорак всіх звань і титулів, якими її нагородили в Україні.

«Ані Лорак швидко перевзулась для туру в Німеччині. Тепер вона „найтитулованіша українська співачка“. Маємо ідеї, що з цим робити?» — обурився блогер.

«Українці у Чехії та Німеччини, закликаю вас організувати акції протесту під її концертами. А відповідне міністерство в Україні закликаю позбавити всіх звань і титулів співачку Ані Лорак», — заявив Віталій.

Схожі новини