Передплата 2024 «Добрий господар»

Львівська ОВА звинуватила Податкову у “схематозі”. Податкова ЛОВА — в “упередженості”

Насправді, стверджують ЗМІ, причина у кадровому питанні

Два поважних державних органи Львівщини “обмінялися люб’язностями”. Тобто посварилися Львівська обласна військова адміністрація і Головне управління Державної податкової служби у Львівській області.

Тринадцять підприємств виграли джекпот

«Кому війна, а кому – час для схематозів та махінацій», - заявив на брифінгу 29 липня перший заступник голови Львівської ОВА Андрій Годик (відповідний текст є також на його сторінці у ФБ. - Авт.). За його словами, Податкова не забезпечила прозорий механізм відшкодування ПДВ. До Львівської ОВА неодноразово звертались підприємці щодо непрозорого механізму діяльності ГУ ДПС. А саме, що Податкова ухвалює рішення щодо відшкодування ПДВ тому чи іншому суб’єкту господарювання у «ручному режимі».

«Коли ЛОВА звернулась з відповідним запитом до Податкової, там «банально відмовили та не надали інформації. Відповідно до тих даних, які вдалося отримати, податкова справді не забезпечила прозорий механізм відшкодування ПДВ», - каже пан Годик.

Далі — мова цифр

Так, від 1 січня на Львівщині 135-ти суб’єктам підприємницької діяльності відшкодували понад 1,5 млн грн ПДВ кожному. Загальна сума відшкодованого ПДВ для цих підприємств становить понад 1 млрд 165 млн грн. Серед цих 135 підприємств-щасливчиків тринадцять просто виграли джекпот! Не мають жодного працівника, а їм відшкодували 129 млн грн. Водночас всі тринадцять сплатили до бюджетів усіх рівнів лише 20 млн грн. Причому одне з цих підприємств отримало відшкодування з держбюджету на суму 40 млн грн, натомість сплатило податків 26 тис. грн.

Також 30 підприємств із 135-ти, які працюють менш як рік, отримали відшкодування ПДВ на суму понад 242 млн грн. Натомість сплатили лише 7,3 млн грн податків. Ба більше! На 16-ти із цих 30 підприємств не працює жодної або лише одна особа, на 9-ти підприємствах працює від 2 до 5 людей.

“ЛОВА буде звертатися з відповідним запитом до Державної податкової служби України та Міністерства фінансів України, - резюмував Андрій Годик. - Під час війни, після стількох жертв і воїнів, які поклали життя за Україну, ці дивні речі або мусять мати якесь логічне пояснення, або їхні автори мають відповісти перед законом. Львівщина — не місце для схем, не місце для конвертаційних центрів”.

ЛОДА не має тих повноважень, які має Податкова

Відділ пресслужби ГУ ДПС у Львівській області у відповідь на запит “Високого Замку” надіслав пресреліз «Відповідь на публічну критику».

«Вважаємо, опублікована інформація є упередженою, і такою, що може викликати недовіру громадськості до роботи органів виконавчої влади Львівщини в цілому, тому не може залишитись без нашого публічного спростування», - йдеться у документі.

Далі спростування йде покроково. Для зручності читачів викладаємо цей текст “людською мовою”

20 серпня ЛОВА звернулась до обласної Податкової з проханням надати інформацію щодо суб’єктів господарювання, яким погоджено відшкодування ПДВ в сумі понад 1 млн гривень. Цей лист був скерований, аби виявити фіктивних суб’єктів господарювання та незаконне відшкодування ПДВ. Однак, пише Податкова, Львівська ОВА не має повноважень встановлювати фіктивність суб’єктів господарювання та неправомірність відшкодування ПДВ. Такими повноваженнями наділені лише правоохоронні органи. Це випливає з статті 15 Закону України „Про правовий режим воєнного стану” та ст.19 Конституції України.

На вказані листи Львівської ОВА Податкова надала відповідну інформацію (в межах компетенції ЛОВА). Зокрема, стосовно показників діяльності та сплати місцевих податків суб’єктами господарювання. А також вказала, що з детальною інформацією щодо узгоджених сум ПДВ в розрізі кожної декларації можна ознайомитися на сайті Мінфіну.

ЛОВА стверджувала, що підприємці скаржаться: Податкова вирішує “в ручному режимі”, як і кому відшкодовувати ПДВ. На цей закид Податкова радить: якщо державний орган (тобто ЛОВА. - Авт.) отримав звернення щодо порушення законодавства, які не належать до його компетенції, його можна скерувати до відповідного правоохоронного органу для перевірки викладених фактів та прийняття рішення відповідно до законодавства.

Податкова констатує, що жодне з підприємств, яке отримало бюджетне відшкодування, не підпадає під ознаки ризикового платника (відповідно до постанови Кабміну №1165).

Щодо тринадцяти підприємств, які не мають жодного працівника і яким відшкодували 129 млн гривень, то, пише Податкова, факти відшкодування ПДВ платникам, які не мають жодного працюючого, відсутні. Крім того, чисельність працюючих і дата створення суб’єкта господарювання не впливають на відшкодування ПДВ цим платникам.

“Проведена робота ГУ ДПС у Львівській області дала позитивний результат по надходженнях ПДВ до бюджету… сплата ПДВ зросла на понад 500 млн грн, що спростовує твердження щодо неефективної роботи, - йдеться у пресрелізі. - Крім того, перший заступник голови ЛОВА А.Годик зазначив, що ОВА не бачить «ефективної роботи зі сторони ГУ ДПС у Львівській області та наголошено, що Львівщина не місце для схем та конвертаційних центрів». Однак Головним управлінням ДПС у Львівській області при загальному зниженні оподатковуваних операцій забезпечено додаткові надходження до загального фонду держбюджету у сумі понад 3,6 млрд грн (у порівнянні з минулорічним періодом), що є наслідком запровадженого ДПС України загального курсу на припинення діяльності тіньових схем та конвертаційних центрів».

Кадри вирішують усе?

Конфлікт між ЛОВА і Податковою став предметом широкого обговорення у соцмережах та у ЗМІ. Так, facty.ua, “Українські новини” та ще низка ЗМІ 1 серпня опублікували статті з посиланням на авторський проєкт журналіста Романа Лавріва у Telegram.

Суть публікації: голова Львівської ОВА Максим Козицький нібито тисне на керівництво місцевої Податкової, щоб зберегти на посаді Ігоря Лазорка — посадовця, якого пов’язують із братами Медведчуками і Тарасом Козаком. Лазорка, який займає посаду заступника начальника Львівської обласної ДПС, на днях мають звільнити. Цим буцімто і пояснюється такий “наїзд” Андрія Годика на керівництво Податкової і звинувачення у “схематозі”.

“То хто ж такий Ігор Лазорко, якого днями мають знімати з посади заступника голови ДПС у Львівській області? - пише Роман Лаврів. - Чому він «дорогий» Максиму Козицькому аж настільки, що той оголосив «війну» податковій? Ігор Лазорко почав працювати у податковій за протекцією брата зрадника Віктора Медведчука Сергія, який у період з 1998 до 2004 року був керівником Львівської податкової. Надалі підтримку у просуванні кар'єрними сходами Лазорку надавав близький соратник Віктора Медведчука Тарас Козак, який на початку 2000-х займав керівні посади у податковій та митній службах.

Коли його покровителі відійшли від справ, Лазорко продовжив лобіювати їхні бізнес-інтереси. Пізніше Лазорко зблизився з Зіновієм Козицьким (батько голови ЛОВА Максима Козицького. - Авт.). Разом вони розробляли та «впроваджували» схеми незаконного відшкодування ПДВ для компаній Козака-Медведчука. Отримували бюджетне відшкодування і компанії самого Зіновія Козицького. Ще один «талант» Ігоря Лазорка – це забезпечення безперешкодної роботи конвертаційних центрів. Цей бізнес до певного часу теж приносив чималі доходи.

Із приходом нового керівника ГУ ДПС у Львівській області та оголошеним у країні курсом на боротьбу зі схемами, Лазорко виявився непотрібним. Крісло під ним захиталося. Покровителі відчули, що їхнім схемним фінансовим потокам приходить кінець і перейшли у наступ. Врятувати рядового Ігоря Лазорка - ось у цьому і полягають реальні причини «війни».

Коментар для “ВЗ”

Андрій Годик, перший заступник голови ЛОВА

Я не звинуватив Податкову у “схематозі”, я їх звинуватив у не зовсім коректній поведінці і не зовсім конструктивній співпраці.

Це проявлялося у відмові подання документів і обґрунтуванні, чому вони їх надавати не можуть. Передумовою стало те, що ще з минулого року були неодноразові звернення, зокрема, суб’єктів господарювання в частині не до кінця прозорого механізму відшкодування ПДВ. Чому одні отримували, а інші не отримували відшкодування? В умовах воєнного стану дуже прискіпливо треба ставитися до будь-яких видатків з держбюджету.

Нам незрозуміло, чому інформація від ДПС щодо суб'єктів господарювання, які отримують чи отримували це бюджетне відшкодування, опинилася “за сімома замками”? На своєму брифінгу я чітко зазначив, що ми дуже поверхнево порівнювали дані, які були у нас у розпорядженні. Ми не стверджували, що той чи інший підприємець займається незаконним відшкодуванням ПДВ. Ми піднімаємо питання щодо того чи іншого суб’єкта господарювання, що його діяльність може містити ознаки фіктивності. Але питання перевірки належать до компетенції Державної податкової служби, це їх пряма функція, або до компетенції правоохоронних органів.

Щодо останньої відповіді Податкової (опубліковано 2 серпня на сайті та в соцмережах ДПС. - Авт.): я не бачив цілісної відповіді ДПС. Були якісь уривки, які хтось коментував. Якби я ознайомився з цілісною відповіддю ДПС, міг би щось говорити. На наших попередніх три листи ми отримали лише дві формальні відповіді (тобто не те, що ми запитували), на один лист взагалі не отримали офіційної відповіді.

Тому Львівська ОВА звернулася листом до керівництва ДПС України і до керівництва Міністерства фінансів. Хай перевірять, чи все робиться за законом. Наше завдання не тільки в тому, щоб сама ДПС розуміла, що в них все законно, а щоб і бізнес передусім розумів, що держава гарантує прозорі механізми відшкодування ПДВ.

Щодо Лазорка — це не компетенція і не завдання ОВА, тим більше в теперішніх реаліях, займатися цими кадровими питаннями. Згідно із законом, це для нас не передбачено, тому таким точно ніхто б не займався. Хтось хоче перенести це питання з хворої голови на здорову. Це внутрішні кадрові питання Податкової, хай їх вирішують.

Схожі новини