Передплата 2024 «Добра кухня»

Молода капуста допоможе відновити організм

Активізує обмін речовин, підвищує гемоглобін і захищає від простатиту

Молода капуста з’явилася на прилавках у квітні. Тепер її стало значно більше й ігнорувати овоч вже не вдасться. Ціна доступна — 12−15 грн за кілограм. Молоду капусту потрібно обов’язково їсти, бо вона смачна, хрумка та повна вітамінів.

Енергетична цінність — одна з переваг білокачан­ної капусти. Продукт скла­дається з води (майже на 90%) та клітковини, тому має міні­мальну калорійність: у 100 г близько 27 ккал. Молоде лис­тя приблизно на 5% менш по­живне, ніж «старе», зате зовсім не гірчить і не містить крохмалю та сахарози. Тушкована молода капуста приблизно втричі ситні­ша, ніж салат зі свіжої капусти.

Капусту часто використову­ють у дієтичному харчуванні, і не випадково. В її складі багато води та клітковини. Складні вуг­леводи не підвищують вагу, але допомагають активізувати об­мін речовин.

Соковита молода капуста ви­водить із організму зайву воду, зменшуючи набряки. Для сти­муляції процесів травлення ви­користовують сік, вичавлений з листя. Органічна сполука холін нормалізує жирові відкладен­ня, а велика кількість кліткови­ни очищає шлунково-кишковий тракт від зашлакованості, по­кращує випорожнення.

Страви із молодої капусти позитивно впливають на реге­нерацію тканин. У складі овочів є речовини, що знижують кис­лотність шлунка. Вони роблять внутрішнє середовище менш агресивним, що допомагає у процесах відновлення організму.

Вживання свіжого листя мо­лодої капусти збільшує кількість гемоглобіну, що потрібно під час лікування анемії. Звичайно, по­вністю замінити ліки овоч не зможе, але допоможе поліпши­ти дію лікувальних засобів.

Капустяний сік сприяє ви­веденню мокротиння під час бронхіту. Він давно відомий як добрий відхаркувальний за­сіб з легкими протимікробними властивостями.

Молода капуста усуває біль у м’язах після тренування та ак­тивізує мозок і нервову систему. У складі молодої капусти є фер­менти, що захищають організм чоловіка від появи аденоми та простатиту.

Маски з листя молодої ка­пусти зменшують появу дріб­них зморщок та покращують тон шкіри. Також свіже листя моло­дої капусти знімає набряки та зменшує мішки під очима. Ре­човини, що є в молодій капус­ті, зміцнюють волосяні фолікули і знижують вироблення шкірно­го жиру. Для боротьби з випа­дінням волосся роблять маски з капустяного соку або додають сік у воду для обполіскування після миття голови.

Вітамін С надає шкірі елас­тичності і має вирішальне зна­чення для правильного функ­ціонування кісток, м’язів та кровоносних судин.

Рецепти із молодої капусти різноманітні. Капусняки та ово­чеві юшки, суп з фрикадельками та мінестроне. Можна приготу­вати голубці з м’ясним фаршем або вегетаріанські, нафарши­рувати молодою капустою со­лодкі перці, посмажити котлети або оладки з капусти, приготу­вати лазанью. Для гарніру об­смажити нарізану капусту в олії або розрізати її на 4−6 частин і запекти на грилі. З молодою ка­пустою виходить смачна випічка — пироги, пиріжки…

Молоду білокачанну капус­ту добре використовувати у са­латах. Саме для них особливо вдало підходять ранні сорти ка­пусти. У салатах білокачанна ка­пуста чудово поєднується май­же з усіма овочами та зеленню. Дружить з яблуками, морквою, цибулею, кропом, солодким перцем, свіжими огірками, а та­кож з цукром, пахучою олією, зі­рою, кінзою, коріандром і навіть з вершками.

Салати з капусти можна по­давати без заправки, а можна заправляти олією, оцтом, соє­вим соусом, лимонним соком і навіть медом.

Салат із молодої капусти

50 г світлих великих родзи­нок без кісточок, 1 середній буряк, 1 середня морквина, ½ середньої бульби селе­ри, 2 зелені кислуваті яблука, 1 невеликий пучок зеленої цибулі, 300 г молодої білока­чанної капусти, 2 малосоль­ні огірки, 1−2 ч. ложки зіри, 3−4 ст. ложки оливкової олії «екстра вірджин», 1 ст. лож­ка яблучного оцту, сіль і ме­лений чорний перець.

Залити родзинки гарячою питною водою на 10−15 хв. Від­кинути на сито.

Буряк, моркву та селеру на­терти разом з яблуками на гру­бій тертці. Зелену цибулю дріб­но нарізати, молоду капусту тонко нашаткувати. Огірочки на­різати невеликими кубиками.

Насіння зіри обсмажити на сухій пательні, 2−3 хв, переклас­ти у маленьку миску і збити з оливковою олією, оцтом, сіллю та перцем.

Змішати в салатнику всі ін­ґредієнти, полити заправкою та перемішати. Салат краще пода­вайте одразу.

Конвертики з молодої капусти з сиром

1 середній качан молодої капусти (500 г), 350 г сиру (гауда, ементаль), 3 яйця, до 200 г панірувальних сухарів із пшеничного хліба, оливко­ва олія, сметана — для подачі, сіль, мелений чорний перець.

У великій каструлі закип’ятити воду, добре посо­лити. Покласти капусту та ва­рити 5 хв. Вийняти капусту і покласти у друшляк, щоб сте­кла рідина. Розібрати качан на окреме листя, підрізаючи їх біля основи маленьким ножем. Про­мокнути листя рушником. Нарі­зати сир пластинами.

Покласти капустяний лист на дошку, у центр помістити сир. Загорнути лист конвертом, піді­гнути краї. Повторити те ж з усім листям.

Збити в мисці яйця, трохи по­солити і поперчити. На таріл­ку насипати сухарі. Вмочити ка­пустяні конвертики в яйце, а потім обваляти в сухарях.

Розігріти на пательні оливко­ву олію. Обсмажити конверти­ки на середньому вогні до зо­лотистого кольору з обох боків. Подавати гарячими чи холодни­ми зі сметаною.

Тушкована молода капуста

1 качан молодої білокачан­ної капусти (1,5 кг), 200 г бе­кону, 200−250 мл овочевого або курячого бульйону, дріб­ка цукрової пудри, білий винний оцет, олія, сіль.

Нагріти олію на середньому вогні у пательні з високими бор­тами. Бекон нарізати невели­кими шматочками. Обсмажити, помішуючи, 2 хв. Додати цукор та кілька крапель оцту.

За цей час нашаткувати ка­пусту. Додати до бекону, пере­мішати і готувати ще 2−3 хв.

Зменшити вогонь, влити бульйон, посолити. Тушкува­ти ще 10 хв до м’якості капус­ти. Вона має залишатися трохи хрусткою.

Схожі новини