Передплата 2024 «Добра кухня»

Молода картопля омолодить організм

Частим гостем на нашому столі є картопля. Її справедливо називають другим хлібом

Нині на цей коренеплід потрібно налягати ще активніше, адже настала пора молодої картоплі, корисної не лише для здоров’я, а й для фігури.

Молодою картоплею вважається та, яку збира­ють, як правило, через два тижні після закінчення її цвітіння і до повного дозрівання. Відріз­нити таку картоплю від старої досить легко. У молодих бульб шкірка тоненька, напівпрозора. Вона з легкістю відстає, навіть за натискання на неї пальця­ми. Однак і тут не варто втрача­ти пильність: позеленілі бульби необхідно викидати — саме в них містяться отруйні речовини, зо­крема соланін.

Хімічний склад

Молода картопля, як і всі свіжі овочі, багата на біофлавоноїди, а це найсильніші антиоксиданти. Вони продовжують молодість і здоров’я, перешкоджають роз­витку пухлин, захищають судини і зміцнюють стінки клітин.

В ній містяться вітаміни A, B1, B2, B5, B6, C, E, K, ніацин, холін, фолієва кислота. У молодій карто­плі вітаміну С втричі більше, ніж у тій, що пережила зиму.

У молодій картоплі мало про­стих цукрів, практично немає жи­рів і зовсім немає холестерину, зате є корисні для травлення ор­ганічні кислоти і клітковина. Також молода картопля містить близько 2% білка, найбільш повноцінного з усіх рослинних (білок картоплі містить 14 з 20 незамінних аміно­кислот). Крім того, молода карто­пля корисна завдяки низці міне­ральних речовин, таких як калій, кальцій, магній, натрій, фосфор, йод і сірка.

Магній з молодої картоплі ко­рисний для кісток, нормалізує тиск, регулює рівень цукру у кро­ві, дає приплив енергії, лікує від мігрені, заспокоює під час перед­менструального синдрому. Крім того, полегшує дихання за астми, зміцнює зубну емаль, запобігає відкладенню кальцію, утворенню каменів в жовчному міхурі і нир­ках.

Сто грамів картоплі забез­печують майже половину денної норми вітаміну С, необхідного для нормальної роботи нервової і ендокринної систем, засвоєння заліза, тонусу судин. Також віта­мін С необхідний для синтезу ко­лагену, недарма його називають вітаміном молодості. Це також за­хист імунної системи, профілак­тика інсульту, інфаркту, діабету. А ще вітамін С заряджає енергією і бадьорістю.

Корисні та лікувальні властивості

Вживати молоду картоплю і корисно, і смачно. Вона здатна нормалізувати роботу шлунко­во-кишкового тракту, головного мозку, поліпшити обмін речовин в організмі і підвищити настрій лю­дини.

До речі, крохмалю в молодій картоплі набагато менше, ніж у старій, тому і калорійність мо­лодих бульб до 30% нижча, ніж зрілих, а корисних властивостей значно більше. Якщо її правильно готувати і їсти, то завдяки карто­плі можна не тільки насититися ві­тамінами, а й схуднути.

Картоплю рекомендують хво­рим на гастрит і виразку зі зниже­ною кислотністю, з недугами сер­ця і нирок, набряками, а також як антицинготний і сечогінний засіб. Крім того, крохмаль, що міститься в картоплі, знижує рівень погано­го холестерину в печінці та сиро­ватці крові.

Калій, на який багата молода картопля, сприяє виведенню за­йвої рідини з організму, що робить її корисною людям, схильним до набряків, тим, у кого підвищений тиск і проблеми з серцево-судин­ною системою.

У раціон хворих на серцево-су­динні та ниркові недуги лікарі-ді­єтологи часто вводять несолену печену картоплю, користь якої обумовлена великим вмістом ка­лію. З лікувальною метою краще використовувати червоні сорти картоплі.

Картопляний сік має обволі­кальні і ранозагоювальні власти­вості, ним можна лікувати шлун­ково-кишкові, а також шкірні захворювання, як-от опіки, по­дряпини і порізи.

У випадку опіків картоплю на­тирають, загортають у два шари стерильної марлі і прикладають до ураженого місця. Пов’язку мі­няють у міру висихання соку.

Картопляний сік корисний й у випадках нудоти, печії, закрепів, фарингіту, ларингіту, головних болів і підвищеного артеріально­го тиску. Він також є ефективним засобом для лікування гастритів і загоєння виразок шлунка та два­надцятипалої кишки.

Обережно!

Картопля не рекомендується за таких показань: метеоризм, цукровий діабет, ожиріння, вене­ричні захворювання, сечокам’яна хвороба, ентерити, ентероколіти і коліти у стадії загострення, під­вищена кислотність шлункового соку.

Підготувала Галина Вербицька.

Схожі новини