Передплата 2024 ВЗ

Чому саме зарін?

Львівська ОДА без будь-якого пояснення оприлюднила інформацію «Як діяти при отруєнні заріном». У багатьох людей це викликало паніку

На інформресурсах Львівської ОВА з’явилося повідомлення - «Як діяти при отруєнні заріном».

Серед звичної вже інформації про військові зведення, пресконференції, допомогу переселенцям та інші дуже важливі й корисні повідомлення інформація про бойову хімічну отруту – зарін - виглядала як залякування. Без будь-якого пояснення йшлося про те, як нам поводитися у разі хімічної атаки цим небезпечним газом.

Це у багатьох людей викликало паніку. Бо не було жодних пояснень влади, що означає цей пост, чи є для нас небезпека ураження заріном, чи, може, нас уже потруїли, а ми про це не знаємо?

Бо, як йдеться в повідомленні, зарін – газ без запаху і смаку. І чому пишуть саме про зарін, адже є ще декілька отруйних газів? У дописах під цим постом люди почали ділитися рецептами можливого антидоту проти заріну, де знайти протигази тощо.

Ситуацію для «ВЗ» пояснила начальниця Львівського обласного центру контролю й профілактики хвороб МОЗ України Наталія Іванченко-Тімко: «Це повідомлення важливе, бо «інформований – озброєний». Згідно із історією війн, зарін належить до числа газів, які досі використовувалися локально під час війни як хімічна зброя. Оскільки зараз в інтернеті є багато різної інформації та запитів щодо можливої небезпеки і як діяти, то з метою профілактичної інформації був розміщений цей пост. Тобто якоїсь явної загрози немає, але ми живемо у час війни, і все передбачити дуже важко. Чим більше люди будуть інформовані, будуть знати, як діяти у випадку повідомлення про якусь хімічну загрозу, тим більшу кількість людей ми зможемо зберегти.

Чому саме зарін? Тому що він належить до числа так званих нервово-паралітичних отрут і є одним із найбільш небезпечних при його використанні. Намагаємося максимально розповсюдити інформацію з цього приводу через ФБ, соцмережі, телеграм-канали. Оскільки Львівська ОВА є надійним джерелом інформації, тому на її ресурсах власне й опублікували це повідомлення».

Як здогадатися, чи є хімічна атака заріном? Адже газ не має запаху і смаку

В інформації ЛОДА йшлося, що треба уважно слідувати за повідомленнями влади, ДСНС. Зараз багато людей користується телеграм-каналами, у помешканнях є радіо. Якщо щось станеться, фахівці ДСНС, звичайно, відразу дадуть повідомлення. Спеціальні служби проводять моніторинг складу повітря в різних точках області, аби виявити, чи немає в ньому отруйних речовин. Те саме стосується і радіації. Якщо є інформація про певний вибух, якусь надзвичайну ситуацію, або показники складу повітря відхиляються від норми, про це одразу повідомлять. Тоді буде окреме оповіщення про те, що відбулося і які мають бути дії населення.

Як діяти, якщо сталася хімічна атака?

Дії населення загалом мають бути однакові при різних дозах різних речовин, застосованих під час хімічної атаки. За виключенням хлору (тоді треба піднятися на горбик), а якщо аміак, то людина має навпаки спуститися в підвал чи якусь яму. А всі решта заходів мають бути однакові:

  • укритися в приміщенні,
  • максимально закрити двері, вікна (вікна можна заліпити скотчем), вентиляційні ходи,
  • максимально ізолюватися,
  • прийняти душ,
  • помити з милом домашніх тварин.

Ідеальний варіант, коли є протигаз, його треба вдягти. Якщо протигазу нема, це може бути респіратор. Якщо нема респіратора, це може бути звичайна маска. А от чим її змочувати, залежить від речовини, якою уразилися.

  • Якщо це хлор, то може бути содовмісний розчин.
  • Якщо аміак та інші, може бути оцет, лимонна кислота чи будь-який інший підкислений розчин.

Загалом під час воєнного стану кожна людина має мати в домі запас питної води (бутильована або звичайна кип`ячена, але щільно закрита кришками) і запас герметично закритих продуктів.

Чи є на Львівщині хімічні заводи, з яких можуть виділитися отруйні речовини при ураженні ворожою ракетою?

Якихось надзвичайних, унікальних хімічних підприємств на Львівщині немає. Але завжди є небезпека в кожній області стосовно речовин, які містять аміак і хлор. Загалом в Україні на хімічних підприємствах найбільше використовують саме аміак і хлор.

Читайте також: «Вершники Апокаліпсису»: негаразди зі здоров’ям, які найчастіше виникають під час війни

Зазначимо, Центр протидії дезінформації при РНБО України застерігає, що російський ворог готує хімічні атаки.

Схожі новини