Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Вершники Апокаліпсису»: негаразди зі здоров’ям, які найчастіше виникають під час війни

Як дати з ними раду, коли доступ до медичної допомоги – обмежений?

“Вони приходять разом із війною, і я щодня по кілька разів чую у слухавці: “Що робити, дитина блює?!”, “Що робити, у нас воші?!”, “Що робити, у нас висока температура?!”, “Що робити, у нас проблеми зі шкірою?!”. Про це розповідає постнатальна консультантка у PostnatalSupport, агентка змін у ГО “Батьки за вакцинацію”, активна дописувачка групи “Доказові батьки” у Facebook Вікторія Іванова.

Вікторія Іванова
Вікторія Іванова

Фахівчиня уклала корот­кий довідник про те, як допомогти собі та сво­їм дітям у поширених ситуа­ціях, коли доступ до медичної допомоги є обмеженим. “Але пам’ятайте, – наголошує Вікто­рія Іванова, – якщо є можливість звернутися до лікаря, самоді­агностикою та самолікуванням краще не займатися”.

Діарея та блювота

“Найчастіше ми маємо спра­ву з вірусами, – каже фахівчиня. – Дуже часто – з ротавірусом, але можуть бути також харчові отруєння та інші інфекції.

Наявність крові у калі може бути ознакою дизентерії. У та­ких випадках необхідна антибіо­тикотерапія.

Знебарвлений, білий кал може бути ознакою вірусного гепатиту. Негайно зверніться до лікаря!

Також діарея і блювота мо­жуть мати психогенний харак­тер.

Головне, що треба зробити, – запобігти зневодненню організ­му та відновити водно-сольовий баланс”.

Приймайте розчин електро­літів після кожного (!) випорож­нення або епізоду блювання:

  • дітям, молодшим за 2 роки, – по 50-100 мл;
  • дітям від 2 до 10 років – по 100-200 мл;
  • дітям, старшим за 10 ро­ків, і дорослим – стільки рідини, скільки вони хочуть випити.

До війни ми могли піти до ап­теки, купити саше з електролі­тами (Регідрон, Хумана-елек­троліт тощо) та приготувати розчин згідно з інструкцією. Але зараз війна, і далеко не всі ма­ють доступ до стандартизова­них препаратів.

Як приготувати розчин у до­машніх умовах?

Ось простий та доступний рецепт: 1 літр кип’яченої води + 1 чайна ложка солі + 1 чайна ложка харчової соди + 2 столо­ві ложки цукру.

“Пропорції не точні, бо ложки бувають різні, – уточнює Вікто­рія Іванова. – Так, стандартний розчин має більш збалансова­ний склад, але ми зараз апелю­ємо до тих, хто сидить по під­валах та не має доступу ані до аптеки, ані до мірних ложок.

Для пероральної регідрата­ції підійдуть також компот, буль­йон, суп, кола та інші напої й рідка їжа, що містять сіль або цукор. Кола, до речі, непогано допомагає від нудоти та блюво­ти, але підходить лише дорос­лим і дітям, старшим за п’ять років. Для маленьких дітей іде­альне рішення – грудне моло­ко”.

“Щоб зупинити діарею і блю­воту, можна використати аптечні препарати, але не забувайте про достатню кількість рідини”, – нага­дує постнатальна консультантка.

Якщо людину неможливо на­поїти, негайно зверніться по медичну допомогу. У лікарні та­кому хворому проведуть внутрі­венну інфузію рідини.

Пам’ятайте: чим молодша дитина, тим швидше вона зне­воднюється

Не потрібно дотримувати­ся жодних дієт, але врахуйте, що під час таких станів може зменшуватися кількість фер­менту лактази, тому доречно на якийсь час виключити з раціону молочні продукти.

Не забувайте про своєчас­ну вакцинацію, адже вона рятує і від ротавірусу, і від гепатитів А та В, і від поліо, і від інших не­безпечних інфекцій.

Воші

Це – часті супутники біженців та тих, хто перебуває у зоні бо­йових дій. Що робити?

  • Не соромтеся – повідомте про проблему людей, які меш­кають разом із вами.
  • Користуйтеся засобами, які містять перметрин та піре­трини. Це – препарати, які від­пускаються без рецепта навіть у країнах ЄС.
  • Якщо немає (на війні як на війні), – беріть, що є.
  • Якщо у вас немає дрібно­го гребінця, все можна зроби­ти звичайним гребінцем і рука­ми, хоча це й займе більше часу.
  • Якщо є така можливість, за два дні до початку лікування випе­ріть одяг і білизну за температури не менше 54°С та випрасуйте.
  • Пропилососьте підлогу і меблі.
  • Регулярно перевіряйте, чи не завелися воші у ваших близь­ких, особливо у дітей.

Застуда

“Це – побутова назва ГРВІ. Мине сама. Головне – пити ба­гато рідини і приймати за потре­би жарознижувальні та знебо­лювальні”, – додає спеціалістка.

Для дітей, старшим за 12 років, і дорослих

Ібупрофен: разова доза 200-400 мг, добова – 1200. За при­значенням лікаря ці дози можна збільшити удвічі. Інтервали між прийомами – 6 годин.

Парацетамол: разова доза 500-1000 мг, добова – 4000 мг. Інтервали між прийомами – 4 години.

Обидва препарати можуть приймати також матері, які го­дують грудьми.

Щодо вагітних

Ібупрофен не рекомендуєть­ся приймати під час вагітнос­ті, особливо якщо вагітність – понад 30 тижнів. Цей препарат може вплинути на кровообіг і нирки дитини. Також просте­жується зв’язок між прийомом ібупрофену на ранніх термінах вагітності і викиднем.

Найкращим препаратом під час вагітності є парацетамол.

Для дітей, старших за три місяці, і вагою понад 5 кіло­грамів.

Ібупрофен сироп: добова доза – 20-30 мг на 1 кг ваги, роз­поділена на рівні частини. Інтер­вал між прийомами – 6-8 годин.

Парацетамол-сироп: разова доза – 10-15 мг на 1 кг ваги. Ін­тервал між прийомами – 4-6 го­дин. Приймати не більше чоти­рьох доз на добу.

Для дітей, старших за два місяці, – парацетамол-сироп.

Ці препарати існують у фор­мі ректальних супозиторіїв (сві­чок), але сироп є ефективні­шим.

Шкірні проблеми

Сухість шкіри

Користуйтеся емолієнтами. Це – група косметичних засобів для зволоження шкіри, які мож­на придбати в аптеках. Якщо не­має, підійде звичайний вазелін.

“Якщо турбує не тільки су­хість, а й свербіж, може йти­ся про атопічний дерматит, – зазначає Вікторія Іванова. – У такому разі необхідні топіч­ні стероїди (гормональні мазі). Гідрокортизонова 1% – найпро­стіший приклад. Застосовувати без призначення лікаря можна тільки у крайніх випадках”.

Попрілості у дітей

Користуйтеся кремами з цинком (деситин, судокрем тощо). Якщо немає – підійде будь-який крем під підгузок із цинком. Якщо і цього немає – цинкова мазь або присипка.

Незначні поранення

Найкращий спосіб обробки – вода з милом.

Читайте також: «Раджу жити повноцінним життям, наскільки це можливо»

Схожі новини