Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Всевидяче око»: боді камери закуплять для Львівської митниці

На якому саме пункті пропуску митники запустять пілотний проєкт, поки тримають в таємниці. Кажуть: нехай інспектори готуються і натякають на проблемні місця перетину кордону, де найбільше «порожнього» транспорту

На українській митниці триває реформування. Як пілотний проєкт фіксації робочого процесу посадовців, або так звані «боді камери», планують впровадити на Львівщині.

Як розповів заступник голови Державної митної служби Владислав Суворов для реалізації цього «ноу-хау» сподіваються залучити кошти міжнародних партнерів. На сьогодні у межах робочої групи опрацьовують концепт, формують бюджет та вивчають типи модифікації камер.

Владислав Суворов. Фото Український кризовий медіа-центр
Владислав Суворов. Фото Український кризовий медіа-центр

«Перший варіант камер – спостерігати наживо, що робить людина. Другий – одразу направляти митника. Цей варіант дорожчий, але тут з’явиться можливість відстежувати і через координаційно-моніторинговий центр контролювати якість виконання митних формальностей», - розповідає Владислав Суворов. - Ще варіант запису з нагрудної камери, який після зміни митника буде акумулюватися в центрі і переглядатись».

Закордонний досвід: Естонія

Впродовж двох років такий проєкт вже реалізовують в Естонії. Сподіваються, що до осені цього року забезпечать нагрудними камерами третину співробітників митниці. А до 2025 року хочуть реалізувати глобальну ідею: за матеріалами відеофіксації автоматично оформляти протокол.

Про це під час панельного обговорення «Українська митниця та європейські стандарти: виклики, завдання, рішення» розповів Еерік Хельдна, завідувач митного відділу Податково-митного департаменту Естонії.

Еерік Хельдна. Фото Український кризовий медіа-центр
Еерік Хельдна. Фото Український кризовий медіа-центр

Еерік Хельдна каже, що такі боді камери не лише стримувальний фактор для працівника митниці, а й для ймовірного правопорушника.

«Це не лише для того, щоб запобігти правопорушенню зі сторони наших співробітників (неважливо, чи це корупційне правопорушення, чи будь-яке інше). Такі камери дають ще великий дисциплінарний сигнал для ймовірних правопорушників, про що наші митники говорять. Як тільки вмикається камера, дуже часто поведінка міняється (наприклад, хамство), — такий заспокійливий позитивний ефект цього рішення», - каже Еерік Хельдна.

Матеріал підготовлений у межах спільного проєкту Українського кризового медіацентру та Естонського центру східного партнерства.

Читайте також: Патрульні «фантоми» проти «шумахерів»

Схожі новини