Передплата 2024 «Добрий господар»

Патрульні «фантоми» проти «шумахерів»

Відтепер на Київщині працюватимуть поліцейські, які можуть з’явитися, де завгодно

Перший заступник начальника Департаменту патрульної поліції Олексій Білошицький розповів про те, що патрульні поліцейські отримали чотири автомобілі марки Skoda Kodiaq, які в автоматичному режимі фіксуватимуть порушення правил дорожнього руху на Київщині. За кермом автівки їхатимуть поліцейські у формі. А ось саме авто не матиме звичайних «поліцейських» написів, отож буде непомітним на дорозі! Службові автомобілі рухатимуться у загальному потоці, тож водії одразу не зрозуміють, що поруч – поліцейські… Такі автівки уже отримали назву «фантоми». Вони полюватимуть у першу чергу за водіями-порушниками, які будуть перевищувати швидкість…

Чотири автомобілі-фантоми – перший крок до безпеки дорожнього руху

«Наразі маємо чотири таких автомобілі, які оснащені спеціальною технікою, - зауважив пан Білошицький. – Якщо у поле зору такої автівки потрапить водій-порушник, інспектор автомобіля - «фантома» його зафіксує в автоматичному режимі. Тобто сформує файл порушення (плюс відео) та надішле його до Центру обробки. Постанова про порушення буде сформована автоматично. Якщо через десять днів порушник не оплатить штраф, йому його надішлють поштою.

Якщо автомобіль-«фантом» побачить на дорозі кричуще (зухвале) порушення правил дорожнього руху, наприклад, проїзд на червоне світло, перетин подвійної суцільної смуги, у такому випадку, інспектор оформлятиме порушення вже на місці, з винесенням постанови та притягненням до відповідальності. Машина –«фантом» зупиниться, інспектор увімкне проблискові маячки – синього і червоного кольору. Але ще раз наголошую, що ми говоримо виключно про зухвалі випадки порушення правил дорожнього руху. Переважно автівки не будуть зупинятися, порушення будуть зафіксовані автоматично, оброблені автоматично. І «фантом» буде далі працювати».

«Також в автівці є радар - основна камера автомобіля. Він призначений для фіксації швидкості»

Олексій Білошицький також зауважив, що працюватимуть «фантоми» переважно у тих місцях, де є велика концентрація ДТП.

«Конкретні місця патрулювання не оголошуємо. Але ці місця позначені на дорозі знаками, що ведеться відео та фото фіксація, - каже поліцейський. - Ми зацікавлені у патрулюванні тих місць, де нам потрібен додатковий контроль і результат».

Відомо також, що на 2022 рік державною програмою «Безпека дорожнього руху» запланована закупівля 30 транспортних засобів. Наразі марок автомобілів поліцейські не називають. Але відомо, що це будуть різні марки автомобілів, так, як це працює за кордоном. До речі, у Польщі такі автомобілі на дорозі їздять давно.

Патрульні поліцейські показали журналістам, як виглядає таке авто. У салоні чотири відеокамери. Одна камера знімає салон, дві камери знімають все те, що відбувається спереду та ззаду. Також в автівці є радар - основна камера автомобіля. Він призначений для фіксації швидкості. Коли він включений, на екрані висвітлюється номер автомобіля-порушника, дата, час. Координати та швидкість. Після фіксації порушення, їх відправляють одразу у Центр автоматичної фіксації – для подальшого опрацювання.

Коли автомобілі-«фантоми» з’являться на Львівщині наразі невідомо

Керівник ГО «Пітбуль Львів» Микола Ільчук (ГО фіксує порушення за участі нетверезих водіїв) каже: «Такі автомобілі – європейська практика. Порушення фіксується без участі водія. Головне, правильно їх використовувати, тоді автомобілі будуть ефективними для зменшення кількості ДТП.

Звичайно, зараз кількість автомобілів є недостатньою. Не може бути й мови про велику ефективність, бо 30-ма автомобілями покриті усі проблемні місця дуже важко. Такі автомобілі повинні використовуватися для «точкових» порушень, які не можуть зафіксувати ні камера автоматичної фіксації, ні регулярні патрулі на дорогах з мигалками. Скажімо, камери відеофіксації дають результат, але лише у певних місцях. З машинами-«фантомами» ситуація буде аналогічною. Тобто про масовість ми не говоримо. Але «точково» можна буде знизити аварійність на дорогах. Утім для тотального подолання аварійності і травматизму на дорогах України нам ще досить далеко».

А тим часом…

Цифри, які вражають

Як повідомили у Патрульній поліції у Львівській області, 50 відсотків від усіх ДТП з постраждалими на Львівщині у січні — за участю пішоходів. Нагадаємо, штраф за такі порушення для пішоходів – 255 грн.

Найбільше ДТП на Львівщині за участі пішоходів. Фото поліції
Найбільше ДТП на Львівщині за участі пішоходів. Фото поліції

«Останніми днями чи не щодня стаються ДТП за участю пішоходів. Проаналізувавши усі автопригоди, які трапилися у січні на території Львівської області, бачимо кричущу ситуацію. За 27 днів нового року на території Львівської області зареєстрували 750 ДТП, з них — 82 випадки із постраждалими, в яких травмувалося 108 осіб та загинуло — 13 людей. Зауважимо, що половина автопригод із постраждалими, саме за участю пішоходів.

Загалом, із вказаними учасниками дорожнього руху сталося 46 ДТП, з них — 41 аварія із потерпілими, в яких травмувалося — 36 осіб та 9 людей загинуло. Закликаємо усіх учасників дорожнього руху до взаємоповаги, уважності та неухильному дотриманню правил!».

Читайте також: На дорогах з’явились «фантоми»: скільки виявили порушників за першу добу

Схожі новини