Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Двоповерховий палац - для ЦНАП

У Дрогобичі прийняли в експлуатацію нове приміщення для надання адміністративних послуг «Дія Центр»

Сталося це після того, як аналогічні підрозділи запрацювали у сусідніх містах: Бориславі та Трускавці. Те ж саме можна сказати й про інші українські міста, де упродовж останнього часу також відбулись аналогічні події. Та все ж «новосілля», яке відсвяткували в Дрогобичі, разюче відрізняється від новостворених центрів адмінпослуг у тому ж Трускавці та Бориславі.

Для потреб ЦНАП у в Дрогобичі цілий двоповерховий палац спорудили

Фото з сайту Дрогобицької міської ради
Фото з сайту Дрогобицької міської ради

Порівняти це новозбудоване приміщення з пристосованими для надання адмінпослуг «кабінетними» залами у інших містах – язик не піднімається. «Дія Центр» у Дрогобичі – це казвокий подарунок напередодні Нового року всім отримувачам адмінпослуг.

Почалося все з чотирирічної давнини робочої поїздки до Києва міського голови Дрогобича Тараса Кучми та керівника КП «Інститут міста» Володимира Кондзьолки. У столиці на обох незабутнє враження справило приміщення тамтешнього ЦНАПу – Документ-сервісу «Готово!», яке надавало понад 130 видів державних послуг в одній будівлі за абсолютно новими підходами та принципами. Клієнтам тут голову не морочили. Прибравши бюрократичні перепони, персонал за лічені хвилини відпускав людей. По-доброму стало заздрісно. Саме тоді, як визнав у розмові з нами Тарас Кучма, і народилась ідея про запозичення цієї гарної справи, будівництва аналогічного центру в Дрогобичі.

Ще у 2018 році подбали про те, щоб взяти участь у конкурсі, який проводився Міністерством регіонального розвитку. Перемогти із першої спроби, здобути право на співфінансування нового приміщення «Дія Центру» у себе вдома не вдалося, хоча підготовлений у Дрогобичі проєкт здобув високу оцінку експертів. Все змінилось через рік. Вже у 2019 році дрогобичани представили на конкурс більш детальний, розширений документ своєї майбутньої адміністративної будови. Його схвально сприйняв тодішній заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Лев Парцхаладзе та інші посадовці міністерства. Належним чином оцінили ініціативу дрогобичан і інші члени конкурсної комісії. Як наслідок проєкт, чия кошторисна вартість становить близько 33 млн грн, оголосили переможцем.

Скільки коштує Дія Центр»

Фото з сайту Дрогобицької міської ради
Фото з сайту Дрогобицької міської ради

Згідно із затвердженою процедурою, кошти на будівництво, як пояснили нам в управлінні капітального будівництва Дрогобицької міськради, мали надійти з чотирьох джерел: 11 млн 400 тис. - з Державного фонду регіонального розвитку, 3 млн 291 тис. грн - з обласного бюджету, 8 млн 197 тис. грн - з бюджету Дрогобицької ОТГ і ще 10 млн 222 тис. грн - з Міністерства цифрової трансформації України.

На підготовчому етапі реалізації проєкт стовідсоткову готовність до початку фінансування будівництва важливого для себе об’єкту продемонструвала Дрогобицька міська рада, інші співучасники не надто поспішали. Все змінилось у травні, коли на банківський рахунок замовника робіт, управління капітального будівництва, надійшли 20 млн грн з державного бюджету. Генпідрядник, швидко розподіливши ресурси, зобов’язався до кінця поточного року завершити будівництво. Були сумніви, що це йому направду вдасться. Для цього існували серйозні підстави. Але все обійшлося. Будівельники своє слово дотримали.

Які послуги надаватимуть?

Фото з сайту Дрогобицької міської ради
Фото з сайту Дрогобицької міської ради

28 грудня новий центр адмінпослуг прийняли в експлуатацію. Відбувся його тестовий запуск. Присутні на церемонії відкриття, коли дійшло до ознайомлення з приміщеннями центру, не могли повірити власним очам. Маленьку екскурсію двома поверхами новозбудованого хабу провела його керівник Оксана Тішина. Вона й розповіла про небачені дотепер можливості в отриманні адмінпослуг, які почнуть надавати з 5 січня, коли сюди, як інформує пресслужба міськради, переведуть всіх адміністраторів та спеціалістів комунальних підприємств. Відповідно до проєкту, на першому поверсі споруди розташовані рецепція та кілька залів - очікування з дитячою зоною, обслуговування абонентів та громадська приймальня. Тут вже налагоджена та діє система електронної черги, можуть надавати паспортні послуги. У принципі, все те, що і в інших містах зроблено та діє. А ось другий поверх – це маленьке ноу-хау! Тут створено такий собі громадський простір. Обладнано два конференц та інші зали, подбали тут і про технічні приміщення. Сюди можуть прийти, щоб зібратись та обговорити актуальні для розвитку міста ініціативи як активісти, так і будь-хто інший, кому залежить на тому, аби Дрогобицька ОТГ розвивалась, а людям завтра жилось зручніше та краще, ніж сьогодні. Новий «Дія Центр» у місті Котермака відповідає усім вимогам інклюзивності.

Читайте також: Згенерувати COVID-сертифікати можна у ЦНАПах, - Мінцифри

Схожі новини