Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

2021-й у Львові – у фактах і цифрах

Підбиваємо головні підсумки року, що минає

Львів продовжує жити в умовах пандемії, усе ж намагаючись крок за кроком повертатись до звичного, буденного доковідного життя. Відновлення економіки й туризму, актуальні освітні й культурні проєкти, розвиток трансплантології та досягнення нових цілей у медицині й інфраструктурі – це лише частина тих ініціатив, на які цьогоріч у місті зробили ставку. В останні дні грудня пригадуємо головні здобутки, яких вдалося досягти Львову у році, що минає, за нових світових реалій.

Подолати COVID-19

Львів разом із усім світом запустив велику кампа­нію з вакцинації як єдиного відомого на сьогодні методу проти важких наслідків COVID-19. Упродовж року одні­єю дозою вакциновано близько 450 тис. жителів грома­ди (>65%), двома – понад 400 тис. (>60%). А ще Львів першим в Україні подбав про здоров’я тих, кого зазви­чай забувають, – про бездомних, і організував для них пункт вакцинації, де щеплення отримали 75 людей у по­требі.

Окрім вакцинації, місто й надалі інвестувало в по­долання наслідків епідемії в різних галузях – у соцза­хисті, освіті, ЖКГ тощо. На це пішло майже 225 млн грн.

Нове життя медичних закладів

Та не ковідом єдиним. Львів став першим містом в Україні, де провели комплексну реформу медицини. Так, місцеві лікарні злились у 3 об’єднання: невідкладної допомоги, планової допомоги та акушерства й гінеко­логії. Це, зокрема, дозволило збільшити якість та кіль­кість послуг. Нова мета міста – аби створені об’єднання увійшли в ТОП-200 медичних закладів світу.

Також упродовж року медицина громади отримала понад 2,8 млрд грн інвестицій із різних джерел фінан­сування.

Унікальні операції

Лише за рік у міському Центрі трансплантології пе­ресадили 51 орган: нирки, серце, печінку, легені, ро­гівку і навіть, вперше в Україні, – серце дитині й легені дорослому. А ще – у лікарнях міста вперше виконали надскладні операції: пацієнтам «пришивали» відірвані кінцівки, заново «складали» хребет, оперували серця немовлят, проводили операції на мозку, формували повністю новий орган – сечовий міхур, «заморожува­ли» серце, аби вилікувати аритмію. Це все – завдя­ки роботизованій хірургії та золотим рукам львівських медиків.

Сучасні вулиці

Цьогоріч на ремонті були чи не найважливіші магі­стралі міста: вулиці Бандери, Хмельницького, Орлика, Пекарська, Шевченка, Миколайчука, більшість із яких уже відкрили для проїзду, а також близько 200 невели­ких вулиць, хідників, дворів та громадських просторів. А Пекарська стала фактично зразком якісного ремонту – тут застосували принцип вулиці, комфортної для всіх категорій мешканців.

Підтримка захисників

У Львові вже кілька років працює унікальна для України програма захисту інтересів учасників АТО/ООС. Цьогоріч ще 1050 бійців отримали по 100 тисяч гривень від міста, загалом же – 5150. Напередодні дію програми поширили і на дітей загиблих Героїв, випла­тивши їм понад 1,5 млн з бюджету міста до Дня Мико­лая. А ще майже 10 млн грн у місті скерували на до­роге лікування, терапію залежностей, оздоровлення дітей бійців, пільги на компослуги та виплати до різ­них свят.

Якісні умови для навчання

Два нові сучасні садки для 625 дітей цьогоріч відкри­ли на вулицях Малоголосківській та Медової Печери. Паралельно тривають роботи у 6 дитсадках, де незаба­ром запрацює ще 24 групи. Браку місць для дошкільнят у Львові на сьогодні немає: у міських ДНЗ – майже 300 вільних місць.

Важливі роботи торкнулися і шкіл. Так, триває ре­конструкція гімназії «Провесінь», майже завершено будівництво корпусу ігрових видів спорту та великого ігрового майданчика у школі №95 і спортзалу – у шко­лі №7.

Сучасні мистецькі простори

Нова бібліотека у Рясному, 2 оновлені – на Городоць­кій і Стрийській та ще 5 книжкових просторів, де ро­боти лише стартували. Оновлення народних домів на Збоїщах та в Білогорщі, ремонти в Театрі Лесі, Цен­трі Довженка й Кіноцентрі та продовження будівництва школи мистецтв на вул. Кричевського. А ще – старт роз­ширення Музею Крушельницької і хореографічної шко­ли, нова майстерня для образотворчого мистецтва у Палаці Хоткевича і філія Художньої школи Новаківсько­го. І куди ж без, мабуть, найобговорюванішої скульпту­ри в Україні – львівського Моцарта? Такими є підсумки «культурного» року у Львові.

Сімейне тепло й гідні умови – для всіх діток

Родинний затишок, комфортні умови й активне жит­тя для всіх діток – один із пріоритетів Львова, кажуть у мерії. Так, на кінець року 90% сиріт та дітей, позбавле­них піклування, зростають у сім’ях. У місті є 12 прийом­них сімей та 10 дитячих будинків сімейного типу, ще 2 – вже збудовані та скоро запрацюють.

Цьогоріч двоє дітей-сиріт та двоє позбавлених піклу­вання отримали власні помешкання, у співфінансуван­ні мерії та опікунів. Незабаром планують придбати ще 4.

З’явилися й нові осередки для молоді з інвалідністю: цьогоріч – плюс один, і ще в одному триває ремонт. 48 млн грн отримав від міста і Центр «Джерело», де ведуть соціальне життя 609 вихованців. Триває створення уні­кального міського будинку підтриманого проживання для дорослих з інвалідністю.

Нові робочі місця

Цьогоріч врешті стартувало будівництво індустріаль­ного парку Sparrow Park Lviv у промисловій зоні «Сиг­нівка». Очікувані інвестиції – 1,5 млрд грн, тут планують створити понад 1000 нових робочих місць. Тим часом стартували роботи й у багатостраждальному індустрі­альному парку «Рясне-2»: тут також обіцяють працев­лаштувати понад 1000 людей. А ще понад 700 робо­чих місць створять у новому масштабному логістичному комплексі, будівництво якого триває у цій же промзоні.

Якісний транспорт

У 2021-му місто отримало 3 придбані п’ятисекційні трамваї «Електрон», а в першому півріччі наступного року отримає решту 7, відремонтувало 19 трамваїв та 10 тролейбусів. У найближчих планах – купити ще 6 но­вих трамваїв та оновити 20 трамвайних вагонів “Татра”, придбати до 100 тролейбусів з автономним ходом та нові сучасні автобуси.

Е-квиток – на фінішній прямій

Львів готується до запуску електронного квитка: до старту його роботи – лічені тижні. Спеціальними валіда­торами обладнано весь громадський транспорт міста, а тим часом мешканці пільгових категорій вже отриму­ють свої персоналізовані транспортні картки. Одне сло­во, найбільш обговорюваний проєкт міста плавно руха­ється до свого втілення.

Сучасна переробка сміття

Два паралельні процеси, які цьогоріч вийшли в ак­тивну фазу, – це рекультивація старого полігону для сміття у Грибовичах, який за кілька років перетворить­ся на зону відпочинку, і старт будівництва сучасно­го комплексу з переробки відходів, який запрацює на

вул. Пластовій вже за 2 роки (є і дозвіл від уряду, і го­ловний підрядник із Польщі). Важливо й те, що побли­зу місця будівництва майбутнього заводу працює пост моніторингу якості повітря, тож усі охочі можуть пере­свідчитись у безпечності майбутнього заводу для до­вкілля.

А тим часом вчимося сортувати й переробляти від­ходи: 98% контейнерних майданчиків міста обладнано окремими контейнерами для органіки.

Вода без хлору

У Львові остаточно припинили дезінфікувати воду з крана хлором – його замінили гіпохлоридом натрію, а фактично – сіллю. Наступне завдання, яке ставить пе­ред собою мерія, – повністю оновити мережі, аби цю воду можна було пити.

Якісні тепломережі

У місті активно замінюють тепломережі: лише цьогоріч – близько 9,6 км. Збудовано нову модуль­ну котельню та відремонтовано ще 2. Триває налаго­дження роботи індивідуальних теплових пунктів за­вдяки спільній роботі з міжнародними партнерами. Уже встановлено 408 ІТП, що охоплює майже 90000 львів’ян. Усе для того, аби містяни могли отримувати якісне гаряче водопостачання та опалення й не пере­плачувати. А ще цьогоріч під час гідравлічних випро­бувань лікарні міста вперше не позбавляли гарячої води.

Озеленення – на «мільйон»

2 650 дерев, 10 670 кущів та 15 000 цибулевих кві­тів посадили цьогоріч у Львові спільними зусилля­ми міста, спонсорів та мешканців. Завершено висад­ку дерев вздовж лінії трамвая на Сихів та проспекту Чорновола, висаджено меморіальний квітучий Сад пам’яті, присвячений воїнам, полеглим у зоні АТО/ООС, та 8-метрові чорні сосни на Меморіалі Небесної Сотні, впорядковано озеленення Бернардинського саду. А ще львівські парки та райони відтепер мають господарів – особистих садівників, які доглядають зе­лень.

Доглянуті історичні будівлі

На реставрацію у 2021-му взяли 14 будинків-пам’яток архітектури у Львові, у частині з яких роботи вже завершені. Це, скажімо, фасад будинку колишньо­го

страхового товариства «Дністер» – унікальний зра­зок гуцульської сецесії від бюро Івана Левинського. Від­реставровано 11 балконів та два еркери в історичній частині міста. А за кошти бюджету та мешканців віднов­лено 43 брами (іще на 3 тривають роботи) та 26 вікон у будинках-пам’ятках архітектури. У роботі – ще 5 вікон та балконний блок.

Комфортні умови для спортсменів

Цьогоріч у Львові завершили реконструкцію двох спортивних баз дитячо-юнацьких спортивних шкіл, іще у двох стартував ремонт. Збудовано 4 нові спортивні та дитячо-спортивні майданчики, на 8 ще тривають робо­ти. Визначено 4 ділянки для будівництва майданчиків Street Workout.

Великий Львів

Львів вчиться жити в межах великої громади, долу­чаючи до власних проєктів і програм усі 19 населених пунктів, які увійшли до її складу. Ось лише деякі досяг­нення цьогорічної роботи:

  • У приєднаних містах, селах та селищах працюють 10 офісів громади. Тут і надають послуги міської ради, і вирішують адміністративні питання. А ще – практично всі їхні працівники є місцевими мешканцями.
  • Запрацювало спільне транспортне сполучення зі Львовом (нові автобусні маршрути або ж продовжені), адже зручний доїзд був чи не головною вимогою доєд­наних громад. Відтепер тут – однакова зі Львовом ціна за проїзд, комфортні автобуси та безоплатне переве­зення пенсіонерів і школярів.
  • 24 відремонтовані вулиці та ще 4 – в процесі обі­йшлися бюджету громади у 30 млн грн.
  • У всі школи закупили інтерактивні панелі, мульти­борди, обладнання й техніку. А в навчальних закладах Гряди, Зашкова, Лисинич, Дублян, Рудного та інших на­селених пунктах провели ремонти приміщень, терито­рій, спортивних майданчиків та мереж. Триває також розширення й оновлення школи в Брюховичах.
  • А тим часом у Дублянах розпочали довгоочікуване будівництво магістрального водопроводу, що було кри­тичною потребою мешканців.
  • Цьогоріч приєднані громади вдруге долучились до Громадського бюджету міста. А 16 проєктів їхніх меш­канців на майже 11 млн грн стали переможцями конкур­су. Ці ініціативи для розвитку громади реалізують вже наступного року.

Схожі новини