Передплата 2024 «Добре здоров’я»

За «булаву» ректора Дрогобицького університету поборються три кандидати

5 жовтня в Дрогобицькому державному педагогічному університеті імені Івана Франка відбудуться вибори ректора

За якими правилами колектив вишу обере собі керівника? Хто саме претендує на ректорське місце? Розмовляємо про це з головою організаційного комітету з виборів ректора університету доктором педагогічних наук, професором Тетяною Логвиненко.

— Вже наступного тижня стане відоме ім’я нового ректора Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка. Чи добре підготувались, чи все зроблено для того, щоб вибори відбулися за встановленими Міністерством освіти і науки України правилами?

— Свою роботу ми розпочали ще в червні, коли, згідно з наказом ректора, провели організаційні збори. Створений оргкомітет у складі 15 осіб, які представляють усі структурні підрозділи нашого вузу, а також виборчу комісію, яку очолює кандидат педагогічних наук, доцент Гриник Ігор Миронович. Оргкомітет розробив та схвалив документи, які регламентують процедуру виборів. Усі Положення затвердила Вчена рада університету, документи розміщено на університетському сайті для того, щоб кожен охочий мав можливість ознайомитися з ними. Згідно з ними й проводимо всю свою передвиборчу роботу.

— Понад тисяча осіб працює в університеті. У нашому регіоні це один із найбільших колективів. Зрозуміло, що 5 жовтня не всі члени колективу будуть брати безпосередню участь у виборах ректора, адже частину з них становитимуть обрані у структурних підрозділах представники. Скільки делегатів візьме участь у голосуванні?

— Всього в голосуванні візьме участь 557 виборців, 418 із них — це наукові, науково-педагогічні та педагогічні працівники. Тобто це весь професорсько-викладацький склад університету. Їхня частка становить 75 відсотків. Крім них, участь у голосуванні беруть і штатні працівники університету, які не є науковими, науково-педагогічними та педагогічними працівниками. Їхня частка — до 10%. Студентське представництво на виборах становитиме, згідно із законом «Про вищу освіту», понад 15%. Виходячи з цих положень, ми розробили квоти. Від імені штатних працівників, чия квота не перевищує 10% обрано 50 представників, від студентів (з квотою понад 15%) — 89 осіб. Загальний список виборців, як це й передбачено процедурою, затверджений оргкомітетом і переданий виборчій комісії.

— Думка студентів, коли йдеться про вибори ректора, не завжди збігається з баченням викладачів та інших працівників університету. Як студенти обирали своїх делегатів? Чи у всьому дотримувалися принципи студентського самоврядування? Чи подбали про те, щоб на них не чинився адміністративний тиск?

— Своїх представників студенти обирали виключно на засадах самоврядності, без жодного тиску. Висунення виборних представників з-поміж студентів денної форми навчання відбулися на всіх факультетах та навчально-наукових інститутах університету. Зокрема, в навчально-науковому інституті іноземних мов. Тут навчається 410 студентів. Квота представників для участі у виборах ректора становила 15 осіб, однак на зборах студенти висунули 17 кандидатур, а вже на етапі таємного голосування, яке проводилось через 2 дні, право представляти студентів інституту вибороли 15 осіб. Аналогічна процедура мала місце у всіх навчальних підрозділах. Функція нашого оргкомітету під час процедури висунення виборних представників з-поміж студентів в усіх навчальних підрозділах університету полягала у тому, щоб, не втручаючись у демократичний процес, подбати про організаційну складову — допомогти з встановленням кабін для таємного голосування, забезпеченням прозорими скриньками, а в разі необхідності й оргтехнікою для друку бюлетенів і т. ін.

— Скільки кандидатів зареєстровано на посаду ректора Дрогобицького державного педагогічного університету ім. Івана Франка? Хто саме претендує на університетську «булаву»?

— Право балотуватися на посаду ректора мають всі наукові та науково-педагогічні працівники. Першим кроком у реалізації намірів кандидата є заява на ім’я засновника навчального закладу — Міністерства освіти та науки України. Інформацію про зареєстрованих претендентів на посаду ректора ми отримали з Міністерства освіти та науки України 14 липня. Усі вони представляють наш університет. Колектив їх добре знає. А це, звісно ж, великий «плюс». Серед кандидатів на посаду ректора доктор філософських наук, професор Валентина Анатоліївна Бодак, доктор педагогічних наук, доцент Микола Дмитрович Галів, доктор педагогічних наук, професор Микола Іванович Лук’янченко та кандидат фізико-математичних наук, доцент Володимир Лук’янович Шаран.

Кілька днів тому, 23 вересня, Микола Іванович Лук’янченко звернувся із відповідною заявою до оргкомітету з проханням виключити його з-поміж кандидатів на посаду ректора. Розглянувши заяву, ми задовольнили прохання претендента. Отже, станом на сьогодні маємо трьох кандидатів на посаду ректора. Усі вони взяли участь у зустрічах з колективами навчально-наукових інститутів та факультетів університету. Викладачі та студенти мали можливість обговорити програму кожного з них, звернутись до кандидатів із пропозиціями та зауваженнями, отримати відповіді на всі свої запитання.

Читайте також: Зарплатня старости — аж 50 тисяч гривень

Схожі новини