Передплата 2024 «Добрий господар»

Росія має таке ж відношення до хрещення Київської Русі, як Путін до Хаммурапі

А й правда, яке Путін має відношення до Хаммурапі? На перший погляд, відповідь абсолютно очевидна - ніякого!

Хаммурапі — цар Вавілону і правив приблизно в 1792 — 1750 роках до нашої ери. Путін — цар Росії і править з 2000 року, але вже нашої ери!

Як бачимо — величезна історична відстань! Мало того — Хаммурапі правив 43 роки, а Путін поки що — тільки 20 років.

Ім"я вавілонського правителя — «Хаммурапі», тобто його значення чи переклад і досі не відомі. З цього приводу продовжується дискусія, деякі вчені перекладають це ім'я як «Нащадок великий».

Прізвище «Путін» ще ніхто не намагався перекласти з точки зору історичності його походження, а от ім'я «Владимир» — не дає спокою кремлівським історичним пропагандистам!

Вони все хочуть якось поєднати ім'я Путіна — «Владимир» з ім’ям київського князя, Хрестителя Київської Русі «Володимира».

Вже протягом декількох років путінська пропаганда здійснює шалений тиск на своє населення, намагаючись переконати їх у тому, що саме путінська Росія є нащадком Київської Русі!

Правда, вони поки що не придумали як поєднати Владимира Путіна з Володимиром Святославовичем. Може, ведуться нові дослідження і археологічні розкопки в Новгородській чи Псковській областях, щоб знайти якісь докази. Нам поки що про це нічого не відомо.

Але, як би це не було смішно, в Росії цілком серйозно намагаються довести те, що історично не може бути доведено. Коли відбулося Хрещення Київської Русі — ні Росії, ні Москви — не існувало. Це доконаний історичний факт. Але для кремлівських пропагандистів історія, чи історична справедливість немає нічого спільного з політичною доцільністю.

Відомий російський журналіст і ведучий Першого каналу Владимир Познер, відповідаючи вчора на запитання, чи існує в Росії «судьбоносный перекрёсток» — відповів — «что подобный момент истории страны действительно имел место. Принятие Владимиром православия определил ход истории России вплоть до сегодняшнего дня Выбор религии, которая стала государственной и которая сыграла в развитии России, может быть, самую главную роль это и есть тот перекрёсток, который в русской истории, с моей точки зрения, разумеется, является главным» (мовою оригіналу — Познер Online).

Ясно, що цей кремлівський журналіст не буде просто так говорити такі провокаційні речі.

Це — політичне замовлення, а журналісту такого рівня замовити таку провокаційну заяву може лише Кремль. Тобто — це державна політика сучасної путінської Росії.

Тільки при Путіні, і тільки останні десять років путінська влада активно зайнялась переписуванням історії. Усі більш-менш культурні і освічені люди чітко знають, що саме у Київській Русі з центром у Києві у 988 році відбулося хрещення Князем Володимиром Святославовичем мешканців Києва, а згодом і інших міст держави, у результаті чого християнство стало домінуючою релігією в Київській Русі.

Великий церковний розкол стався в 1054 році, вже після хрещення Київської Русі, коли християнська церква розкололась на католицьку і православну. І християнство в Київській Русі було прийнято не з Московії, якої взагалі не існувало, а з Константинополя, який виступив як церква-матір, взявши Київську метрополію під свою юрисдикцію.

Після того, як в силу різних історичних обставин Київська Русь розпалась, і на її території надалі утворились кілька держав — Київська метрополія ще майже 700 років, до травня 1686 року, перебувала під юрисдикцією Константинопольського патріархату.
Не будемо вдаватись в історичні перипетії, але очевидним є факт, що саме Київська метрополія є церквою-матір'ю Московської церкви, а не навпаки, як намагається переконати Гундяєв і Кремль.

Завдяки хрещенню Київської Русі, християнство поширилось на ту територію, де через декілька сотень років виникла Московія, і тільки в 1448 році виник московський патріархат. Але кремлівські пропагандисти на ці історичні факти не звертають уваги, вони намагаються переписати історію у свідомості руського населення. Саме тому і використовують авторитет таких людей, як Познер.
Але він людина освічена і, очевидно, знає, що на час хрещення Київської Русі, Росії, як держави з чітко визначеними кордонами і своєю територією — не існувало, як і московського патріархату.

Але повернемось до Хаммурапі. Той, хто був в Музеї Лувра, знає, що там в залі номер три є один із найбільш цікавих його експонатів — стовп Хаммурапі, на якому вибито так званий Кодекс Хаммурапі, як вважається перший в історії людства збірник законів.

Свого часу цей стовп було знайдено на території сучасного Ірану, він зроблений із базальту — каменю вулканічної природи і надзвичайно твердого. Важко зрозуміти, як на такому камені можна було карбувати певний текст, який і дійшов до наших днів. Але, яке цей чорний стовп має відношення до Путіна? Правильно — ніякого! Так як і Росія до хрещення Київської Русі.

Хоча, якщо повернутись до цього базальтового стовпа, то можна звернути увагу на те, що частина лицьової його сторони була вискоблена. Можливо, для того, щоб черговий цар написав на цьому місці про свої перемоги.

Тому кремлівським історикам і археологам є що досліджувати. Можливо, їм вдасться прочитати текст який було вискоблено, і те, що вони прочитають, сподобається Путіну.

Читайте також: «Івана Грозного підставили бандерівці»

Схожі новини