Передплата 2024 ВЗ

“Великий герб” знецінює Тризуб

Не голосувати за “недоречну” ініціативу президента закликає народний депутат Володимир В’ятрович 

Президент Вoлодимир Зеленський попросив спікера парламенту скликати позачергову сесію Верховної Ради, щоб розглянути на ній законопроєкт «Про великий Державний герб України». Очікується, що таке засідання відбудеться вже наступного вівторка, 24 серпня. Очевидно, першій особі країни хочеться, щоб всенародне свято запам’яталося українцям ще й схваленням його «державницької» ініціативи. Та великого ентузіазму від «Великого герба» у наших співвітчизників немає. Більше того, його поява може викликати збурення у суспільстві. Як було це щоразу за останні чверть століття, коли політики намагалися «вдосконалити» головний символ України.

Нашу державу у всьому світі найперше ідентифікують за синьо-жовтим знаменом, гімном «Ще не вмерли…» і гербом-тризубом. Хоча знак Княжої держави Володимира Великого у нас і називають «малим гербом», саме його українці вважають головною геральдичною емблемою України. І потреби змінювати її не бачать. Вважають, що нашій державі не потрібно аж два герби. Достатньо одного, історично обумовленого, який міцно прижився у нашій свідомості. До того ж — графічно досконалого, який органічно поєднується з іншими державними символами.

Та ба! Нинішнє керівництво України, попри неодноразові (і щоразу — невдалі) попередні спроби, вирішило «поліпшити» тризуб. Іншими словами, розцяцькувати його, порушуючи ті ж геральдичні норми. Як виглядає із матеріалів законопроєкту, що його вніс у Раду президент Зеленський, довкола чинного «малого» герба-тризуба пропонують розмістити низку декоративних елементів. Це і корона, колоски пшениці, гілка калини, два «об'єднувальні» типажі - козак з мушкетом, лев (чомусь — із наманікюреними кігтями). Таке нагромадження деталей (дуже напрошується слово «мультиплікація») ускладнює сприйняття герба. Більше того, «розчиняє» центральний його елемент — княжий знак-тризуб.

Колишній директор Українського інститут національної пам’яті, а нині — народний депутат Володимир В’ятрович вважає «Великий герб» штучним, абсурдним, «абсолютним несмаком». «Ми б’ємо на сполох і закликаємо об’єднати зусилля, щоб відвернути загрозу знецінення державного герба — Тризуба — через заміну його недолугим «великим гербом», — каже політик-науковець. На його думку, попри стародавнє походження, Тризуб ідеально вписується у мінімалістичну естетику ХХІ століття, є простим у відтворенні і надзвичайно впізнаваним.

Загрозу знецінення Герба-Тризуба В’ятрович вбачає у тому, що відповідно до законопроєкту Зеленського «Великий Герб», у разі ухвалення такого рішення, будуть використовувати не тільки у резиденції президента, а й у Верховній Раді, вищих органах судової влади, друкуватимуть на національній валюті, вивішуватимуть на державних установах, навчальних закладах, житлових будинках. Цю символіку внесуть у всі довідники, тож пошуковики у всьому світі видаватимуть як герб України вже не Тризуб, а, за словами В’ятровича, «недолугий великий герб». «Ідеться про пряму загрозу нівелювання Тризуба, приниження наших національних символів і самоприниження української держави!», — каже народний депутат.

Володимир В’ятрович закликав президента відкликати свій законопроєкт про «Великий герб» і використати власні повноваження для того, щоб вилучити з Конституції згадку про нього для «остаточного утвердження Тризуба як єдиного і самодостатнього державного герба України». А своїх колег-парламентаріїв Володимир В’ятрович попросив не голосувати «за» — а то «День Незалежності перетвориться у день наруги над одним із найважливіших символів цієї Незалежності».

Читайте також: Наш герб — Тризуб. А ідея «великого герба» — шкідлива

Схожі новини