Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Флагшток за 13,5 млн грн – чи доцільна така гігантоманія?!

Громадськість шокована сумою, яку було освоєно на встановлення цієї споруди, приуроченої до 30-річчя Незалежності України

Україна повним ходом завершує приготування до святкування 30-річчя Незалежності. Одним із атрибутів ювілейних урочистостей є реалізація ініціативи президента Зеленського — встановлення в обласних центрах країни височезних флагштоків для державного прапора. Як повідомляла «Українська правда», за підрахунками експертної організації StateWatch, в Україні на встановлення цих меморіальних споруд витратять більш ніж 170 мільйонів гривень з державного і місцевих бюджетів.

Урочисте відкриття ме­моріальних комплексів із флагштоками запланова­но на 23 серпня, День державно­го прапора України. На території Національної академії сухопут­них військ імені гетьмана Петра Сагайдачного встановили найви­щий у Західній Україні флагшток. Начальник Академії генерал Пав­ло Ткачук (депутат Львівської обласної ради від партії «Слу­га нроду) написав у своєму ФБ: «Флагшток має понад 50 метрів заввишки, майже 9 тонн вагою. 23 серпня у День Державного прапора України, на найвищому у Львівській області флагштоці за­майорить наш рідний синьо-жов­тий стяг розміром 8 на 12 метрів, а сам комплекс стане черговою візитівкою та важливим осеред­ком суспільно-культурного життя міста й області».

За підрахунками сайту «Наші гроші», львівський флагшток не тільки найвищий у Західній Укра­їні, а й найдорожчий. Навіть якщо брати до уваги, що у кошторис входить і благоустрій довколиш­ньої території, то сума, витраче­на з обласного бюджету «на все про все», гігантська — 13,5 міль­йона гривень! Ви тільки вдумай­тесь у цю цифру!

Процес встановлення флагштока. Фото з відкритих джерел
Процес встановлення флагштока. Фото з відкритих джерел

Під постом генерала Ткачу­ка багато схвальних коментарів, але є і критичні та обурливі, мов­ляв, наскільки доцільною є така гігантоманія та марнотратство? Невже в області вже вирішено всі соціальні питання, невже по­долано пандемію? Україна — на восьмому році війни з агресо­ром, а ми витрачаємо шалені ко­шти на гучні святкування… Чи не доцільніше було б на ці гроші, на­приклад, купити квартири сім’ям загиблих героїв АТО чи дати їх на лікування дітей… Зрештою, гі­гантоманія в архітектурі зазви­чай притаманна авторитарним країнам, вона не личить демо­кратичній державі.

«Не так давно „Слава КПРС“ писали величезними буквами на будинках, мостах, горах. Те­пер — флагштоки… 24 серпня будемо мати парад за мільярди гривень, а на завод з виробни­цтва патронів грошей немає…», — пише ексдепутат Львівської міськради Теодор Дяків.

Цікаво, що сума на цю 50-ме­трову «трубу» росла як на дріж­джах. Спочатку на флагшток у Львові планували витратити 6,7 млн грн. Також чимало! Громад­ськість вже тоді обурювалась. Тоді закупівлю скасували й ого­лосили нові торги, де очікувана вартість зросла удвічі — до 13,7 млн грн. І знову шокована гро­мадськість обурилась. У влад­них кабінетах схаменулися й скасували і цей тендер. Як роз­повідав тоді «ВЗ» заступник го­лови Львівської ОДА Юрій Буч­ко: «Мають бути певні стандарти по всій Україні. Новий флагшток буде трохи нижчим і відповідно дешевшим».

Та хотіли як краще, а вийшло як завжди. На флагшток не по­шкодували аж 13,5 млн. Хто контролюватиме доцільність ви­трати таких коштів? Як повідомив «ВЗ» директор Львівського те­риторіального управління на­ціонального антикорупційного бюро України Тарас Лопушан­ський, «якщо громадськість ма­тиме конкретні факти, що там є якесь порушення, то НАБУ буде реагувати на це. Якщо будуть певні ознаки неправомірного ви­користання коштів, може ста­ти предметом вивчення правоо­хоронних органів, в тому числі й НАБУ. Але перед тим витрачання будь-яких державних коштів пе­ревіряє Держаудитслужба. Коли бачить нецільове використання коштів, повідомляє правоохорон­ні органи».

Питання є також і щодо ло­кації для меморіального комп­лексу із флагштоком. Незро­зуміло, чому його запланували саме на території військової академії? Рішення і щодо ло­кації, і щодо виділення коштів на це будівництво приймало­ся на сесії Львівської обласної ради. На жаль, зараз нам ніх­то не зміг прокоментувати до­цільність саме такого рішення, оскільки голова облради Ірина Гримак та її перший заступник Євген Гірник були у відпустках, а заступник Юрій Холод — у ра­йоні…

Чи не знесе флагшток шквалистим вітром?

Останнім часом погода не перестає дивувати нас неприємними «сюрпризами» — то сніг улітку, то такий шквалистий вітер, що дахи зносить, то торнадо… З цього приводу журналіст «ВЗ» розпитала професійного архітектора: чи не завалиться 50-метровий флагшток під шквалистим вітром (тьху-тьху)?

«Усі такі речі розрахову­ються, і за це несе відпові­дальність виконавець цього проєкту, — розповів голова Львівської спілки архітек­торів у 2017−2020 роках Богдан Гой. — Не бачу жодних проблем, що є такий флаг­шток. Мені приємно, що його роблять. А вже як він себе по­каже з часом — подивимося… Ще не такі флагштоки роблять у світі. Є значно вищі. Є наба­гато сміливіші архітектурні рі­шення, ніж це. Переживати, що от у нас обов’язково має завалитися? Нічого не зава­литься. Такі рішення робили­ся, робляться і будуть роби­тися в цьому світі. Розрахунок такої споруди робиться на ще більші шквали. З чисто інже­нерної точки зору цей флаг­шток не є чимось надзвичай­но складним».

Коментар для «ВЗ»

Антон Миронович, речник Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного

Місце розташування флагштока саме на те­риторії Національної академії обрано невипад­ково, адже навчальний заклад розташований на одній з найвищих точок міста. Окрім того, він є одним з найбільших осередків військово-патріотичного виховання молоді та підготовки офіцерських кадрів для вітчизняного війська як у регіоні, так і у країні.

Компанія-підрядник виконає ще низку робіт, передбачених проєктом. Зокрема, вимощення території довкола флагштока тротуарною плит­кою та гранітом, освітлення, озеленення, вста­новлення лавок та урн для сміття тощо. Сам комплекс відгороджений від основної території академії, яка є режимним об’єктом, бетонною стіною. Стіна має і практичне, і естетичне зна­чення. Поруч із флагштоком розширили експо­зицію сучасної військової техніки просто неба. Передбачається доступ до території комплек­су усіх зацікавлених. Наразі ще не визначено, у якому це буде форматі. Там буде брама, яка на ніч закриватиметься. Можливо, цей вхід охоро­нятиме почесна варта з курсантів.

Спортивний майданчик, який був на місці те­риторії з флагштоком, перенесли в інше місце на території академії.

Читайте також: «Мені такі шоу несимпатичні»

Схожі новини