Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У підручниках не переглядатимуть історію Майдану...

Хоча цього через підконтрольні суди так домагався соратник Януковича Портнов

Кілька днів тому ексзаступник голови Адміністрації президента (у часи Януковича) Андрій Портнов написав у своєму Telegram-каналі про свою чергову юридично-політичну перемогу. Цього разу — над Міністерством освіти. Новина шокувала демократичну громадськість. Проте підстав для радості у Портнова все ж немає!

Одіозний політик стверджу­вав, що апеляційна інстанція за­лишила у силі ключові пункти його позову щодо змісту підруч­ників історії. Як відомо, у цих по­зовах соратник Януковича твер­див про спотворену у шкільних підручниках інформацію про Майдан, тому вимагав прибра­ти з них твердження про те, що у смертях учасників протесту винен «Беркут». Бо, мовляв, це ще не доведено судами. Тепер начебто «спірне» твердження зі шкільних програм треба вилу­чити. Міносвіти нібито має пе­реписати підручники. Однак на­справді все виявилося не так, як твердив Портнов.

Мета «головного юриста» Януковича зрозуміла — він нама­гався скомпрометувати учасни­ків Революції Гідності, рішенням суду закріпити наративи росій­ської пропаганди про «київську хунту», «державний переворот», «путч», «заколотників». І тим са­мим дати правові козирі у руки Кремля у його гібридній війні проти України.

Але своєї колаборантської цілі Портнов не досяг. Це під­тверджує повідомлення прес-служби Шостого апеляційного адміністративного суду м. Киє­ва, де 14 квітня поставили крап­ку у претензіях Портнова. Прес-служба заявила, що рішення Окружного адміністративно­го суду Києва від 21 січня 2021 року зобов’язати Міністерство освіти і науки переглянути у під­ручниках історії для 5 і 11 класів опис подій Майдану відміне­но (виділення наше. М. Л.) «У задоволенні позову у цій части­ні позивачу відмовлено», — ска­зано у роз’ясненні прес-служби.

А тим часом…

На одному з українських сайтів днями вийде публікація про шлях Андрія Портнова у велику політику. Автори журна­лістського розслідування кажуть: «Ми змогли знайти і пого­ворити з багатьма людьми, які знайомі з ним особисто. Як Портнов опинився у Києві після кримінального Луганська, як допомагав прем’єрам і президентам, втік до Москви і нала­годив там партнерство, на кого працює тепер, хто в орбіті його впливу, яким бізнесом він володіє і як вимагав „допи­тати посадових осіб США“ — про це в нашому масштабно­му профайлі». І додають: «Початок кар’єри Портнова при­пав на час роботи в компаніях, що входили до сфери впливу луганського кримінального авторитета Валерія Доброслав­ського. Ця історія розпочинається у 1990-ті, коли кортеж Доброславського розстрілюють з гранатомета і автоматів Калашникова…».

Схожі новини