Передплата 2024 «Добра кухня»

«Масандру» прибрали до рук структури наближеного до Володимира Путіна банку «Росія»

Дочірня компанія банку «Росія» ТОВ «Південний проект» викупила 100% акцій кримського винзаводу «Масандра»

Згідно з даними офіційного сайту Росії для розміщення інформації про проведення торгів, за винзавод заплатили 5 млрд 327 млн рублів. За нинішнім курсом в 70 рублів за долар ця сума становить всього трохи більше 76 мільйонів доларів.

ТОВ «Південний проект» зареєстровано в російському Санкт-Петербурзі і на 99,9% належить АТ «Акціонерний банк «Росія». У грудні 2017 року ця компанія купила також завод шампанських вин «Новий Світ» в Судаку за 1,5 млрд. рублів. Основним акціонером і колишнім головою ради директорів банку «Росія» є Юрій Ковальчук, якого ЗМІ називають «касиром Путіна». Після анексії Криму Міністерство фінансів США ввело санкції проти Ковальчука. Банк «Росія» на даний момент працює на півострові, і він теж — під санкціями.

Характерно, що другий учасник аукціону ТОВ «Естейт Груп» запропонував за винзавод меншу суму — 5,3 млрд рублів. Багато аналітиків вважають, що насправді підсумки торгів були наперед передбачені. Адже відомо, що ця компанія зареєстрована в Москві та має статутний капітал всього 10 тисяч рублів. Більше того, вона запропонувала суму, рівну стартовій ціні лота, а це значить, що компанія, передбачаючи, що конкурент виставить ціну, дещо більшу за стартову, просто свідомо злила результати торгів і спеціально програла аукціон.

Фактично, компанія ТОВ «Естейт Груп» і не могла скласти конкуренцію першому учаснику, і насправді під виглядом аукціону відбувся просто розіграш лота. Після анексії Криму виробничо-аграрне об'єднання «Массандра» було «націоналізовано», а пізніше оголошено власністю Управління справами президента Росії.

У 2019 році «Масандру» передали з російської федеральної власності у власність підконтрольного Кремлю «уряду Криму». А вже в травні 2020 року парламент Криму вніс винзавод в список об'єктів, які підлягають приватизації.

У листопаді 2020 року «Масандру» виставили на аукціон. Він відбувся 14 грудня з уже відомим читачам результатом.

Українські експерти та фахівці вважають, що ціна винзаводу і його виноградників «серйозно занижена». Адже це не тільки виробничі потужності, це ще понад 11 тисяч гектарів кримської землі, більшість з якої розташована на південному березі Криму, і має супервисоку ринкову ціну. Це також сам історичний бренд «Масандри», який має світову популярність та впізнаваність.

Зрештою, це величезне зібрання колекційних вин за понад століття роботи винзаводу, і ціна лише його одного на світовому аукціоні могла б перевищити суму придбання всього заводу. Вартість землі, що належить «Масандрі», також в кілька разів перевищує ціну, за якою придбано завод.

Віце-прем'єр України — міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков повідомляв раніше, що стосовно осіб, які причетні до продажу винзаводу «Масандра», а також щодо майбутніх покупців підприємства, будуть введені як українські, так і міжнародні санкції. У Міністерстві з питань реінтеграції і окупованих територій України назвали «фіктивним» аукціон з продажу 14 грудня кримського винзаводу «Масандра» структурам Банку «Росія». Крім «Південного проекту», на «аукціон» заявилася тільки одна компанія, зареєстрована в Москві, зі статутним капіталом, який становить еквівалент близько 135 доларів США «, — відзначають в міністерстві.

Глава відомства Олексій Резніков нагадав, що «з точки зору права ці дії є злочином». «Тобто „Масандру“ фактично захопили ті, кого вважають натхненниками окупації Криму. І зараз вони розтягують Крим по шматках. Раніше ця ж структура і за такою ж схемою — через імітацію аукціону — отримала контроль над заводом „Новий світ“. Це створює ризики для „Масандри“, яка є частиною культурної спадщини України і українського Криму. Підприємство може бути знищено, а цінні активи просто розкрадуть. За все це доведеться відповідати», — цитує Рєзнікова прес-служба відомства.

Він зазначив, що Мінреінтеграції вживатиме відповідних заходів до осіб, які причетні до організації аукціону. «Санкційний пакет вже готується», — додав Резніков.

Міністерство закордонних справ України також висловило рішучий протест у зв'язку з продажем головного кримського винзаводу. Продаж об'єднання «Массандра» в Криму є юридично нікчемним рішенням, і Росія буде нести за це відповідальність, зазначила перший заступник міністра закордонних справ України Еміне Джеппар.

На материковій Україні продовжує діяти держконцерн «Національне виробничо-аграрне об'єднання «Масандра». Однак підприємство зазнає труднощів через санкції, які були введені владою України щодо кримської «Масандри» і поширилися на діяльність винзаводу, який переїхав. У листопаді 2020 року СБУ ініціювала подання про зняття санкцій з перереєстрованого на материковій Україні винзаводу.

Схожі новини