Передплата 2024 ВЗ

Мігранти в Криму грабують землю півострова…

Росія не має права розпоряджатися землею в Криму, тим більше не може позбавляти права на власність громадян України, які володіли землею до окупації

На днях в ефірі радіо «Спутник» «голова комітету з майнових та земельних відносин» так званої «держради» окупованого Криму Євгенія Добриня розповіла, що за час дії окупаційного «республіканського закону» про надання ділянок садівничим, городницьким і дачним некомерційним об'єднанням, тобто дачникам, виділено близько 11,5 тисячі ділянок.

Як позитивний приклад серед муніципалітетів республіки, «депутатка» навела міський округ Керч, де в 28-ми з 48 садових товариств (СТ), зареєстрованих як юридичні особи, попередньо погоджено надання землі, в 26-ти — затверджено проєкти межування територій; складено 23 договори користування ділянками; 938 членів об'єднань отримали землю у власність. Лідерські позиції у цьому питанні, за словами Євгенії Добрині, займають Сімферополь (зареєстровано 108 товариств, з яких у 31 вже погоджено надання земельних ділянок, у 65 — затверджені проекти межування території; 1625 громадян отримали землю у власність безкоштовно. У Феодосії 1445 дачників в 97 садових товариствах оформили право власності на садові ділянки.

Попри те, що подібна діяльність окупаційної влади заборонена міжнародними конвенціями про поведінку на окупованій території, Евгенія Добриня закликала кримчан скористатися «законодавчою» можливістю оформити російські правовстановлюючі документи.

Вона нагадала, що 1 січня 2021 року закінчується термін дії норми, яка регламентує можливість дооформлення земельних ділянок при наявності так званих перших рішень. «На руках у кримчан було близько 60 тисяч перших рішень, не виконаних місцевими органами влади. Норма по дооформлення діє вже шість років, за цей період нею скористалися 37,5 тисячі громадян. При цьому республіка надала 4376 позитивних рішень, близько 33 тисяч — видано органами місцевого самоврядування «, — розповіла Євгенія Добриня.

«Комітет» спільно з профільним міністерством і «держкомрегістром» Криму розробив законопроєкт про можливість оформлення ділянок уже не в оренду, а у власність.

Путін своїм указом заборонив іноземцям, тобто не громадянам Росії, володіти ділянками на прибережних територіях Криму. Цим розширив перелік територій, земельні ділянки на яких не можуть бути у власності іноземних громадян та іноземних юридичних осіб, прибережними регіонами окупованих Криму і Севастополя. Під загрозу потрапили всі громадяни України, які залишилися на півострові, вони мають або отримати російський паспорт, або позбутися ділянок під житловими будинками, у садових кооперативах і під гаражами, якими вже володіють. Згідно з указом, затверджений у 2011 році перелік територій Криму, на яких іноземці та закордонні юридичні особи не можуть володіти земельними ділянками, доповнений 19 прибережними регіонами окупованих Криму і Севастополя, включаючи міста Керч, Феодосію, Судак, Алушту, Ялту, Саки, Євпаторію і Армянськ. Заборона не поширюється лише на три райони півострова: Первомайський, Красногвардійський і Білогірський, які не мають виходу до Азовського і Чорного морів.

Кримський правозахисник Олександр Сєдов зазначив, що Путін «поставив кримчан у незручну позицію. З одного боку заборонив володіти землею в Криму всім, крім громадян РФ. З іншого, законними документами про право власності в Криму в усьому світі, крім Росії, є українські документи. Росія не має права розпоряджатися землею в Криму, тим більше не може позбавляти права на власність громадян України, які володіли землею до окупації. Це є порушенням одразу кількох конвенцій і декларацій, які Росія підписала».

«Незручність позиції» полягає у тому, що, набуваючи землю, та й будь-яку нерухомість, новий власник ризикує зіткнутися з ситуацією, коли гарантовано може з'явитися громадянин України, який має на руках український пакет документів на цю ділянку. У разі суперечок в Європейському суді з прав людини українські документи про власність будуть розглядатися як діючі і законні.

Ще цікавіша ситуація з придбанням нерухомості у новобудовах. Ніхто не дасть новому власнику квартири або будинку гарантію того, що житло збудовано за згодою власника, який володів цією ділянкою землі до окупації. Громадяни Р Ф, які приїхали до Криму після окупації, знаходяться там незаконно з точки зору України, і ніхто не зможе їм гарантувати, що після деокупації вони залишаться в Криму і їм компенсують витрати з придбання житла.

З усіх сторін стає зрозуміло, що Російська Федерація не справляється з ситуацією у Криму з правової точки зору, але інакшого і чекати було не варто — незаконна анексія викликала лавину інших правових проблем, які можуть бути розв’язані лише за умови деокупації півострова.

На днях так званий «уряд» Криму прийняв рішення вилучити понад 50 земельних ділянок і об'єктів нерухомості на набережній Коктебеля під виглядом того, що вона призначена під реконструкцію. Згідно з розпорядженням «уряду», до переліку увійшли 53 об'єкти — 26 земельних ділянок і 27 будівель.

Як відзначають правозахисники Криму, скандали з незаконним захопленням земель на півострові надалі будуть все частішими, оскільки в Крим переселена велика кількість жителів інших регіонів Росії, які з багатьох причин не є законослухняними громадянами, схильні до різних правопорушень, в тому числі і самовільних захоплень землі. Тому в Криму ведеться і під керівництвом російських окупаційних органів влади, і поза їх участю, масштабне розкрадання української землі, і миритися з цим Україна не може.

Схожі новини