Передплата 2024 «Добра кухня»

"Ми не прагнемо помсти, ми прагнемо справедливості": Україна подає до Морського трибуналу матеріали проти РФ

Україна підготувала для Міжнародного трибуналу ООН меморандум, пояснення із доказовими матеріалами, у процесі проти РФ за Конвенцією ООН з морського права

Як повідомляє «Європейська правда», меморандум 21 травня під час онлайн-брифінгу підписав заступник глави МЗС Євген Єнін, агент України у міжнародних справах проти Росії.

Справа стосується захоплення українських моряків і трьох українських суден Росією у Керченській протоці в листопаді 2019 року. Меморандум та супровідні матеріали будуть передані в оцифрованому вигляді.

«Сьогодні ми передаємо нашу розгорнуту правову позицію на розгляд міжнародного трибуналу… Факти, зображення, докази і юридична позиція — все тут системно викладено», — заявив глава МЗС Дмитро Кулеба.

«Ми не прагнемо помсти, ми прагнемо справедливості. І ми цієї справедливості будемо добиватися усіма доступними для нас засобами… Росія має відповісти за порушення Конвенції ООН з морського права, за утримання протягом 9 місяців наших моряків і протягом 11 місяців наших кораблів», — підкреслив міністр.

Як стало відомо, остаточне рішення у справі очікується приблизно за два роки. «Рішення ми чекаємо орієнтовно у 2022 році», — зазначило джерело.

Читайте також: Моряки «в обмін» на ПАРЄ: що ховається за публічним конфліктом Зеленського та Клімкіна

Перші слухання у «морській справі» розпочалися у листопаді минулого року. Україна наполягає, що справа є терміновою.

Зазначимо, що новим агентом України у справах проти РФ став заступник глави МЗС Євген Єнін, який замінив Олену Зеркаль.

Міжнародна юридична команда, яка веде процес, залишилася незмінною, її кістяк формують найняті консультанти, представники юридичної компанії Covington & Burling, з якими МЗС продовжив контракт.

Україна вимагає від РФ також виплати фінансової компенсації, сума якої не розголошується. Йдеться про декілька мільйонів.

Нагадаємо, Міжнародний трибунал з морського права 25 травня 2019 року на запит України зобов"язав Росію негайно повернути під контроль України «Нікополь», «Бердянськ» і «Яни Капу» та 24 членів їхніх екіпажів.

7 вересня 2019 року моряків обміняли і повернули в Україну. 18 листопада Москва повернула Києву захоплені біля Керченської протоки українські кораблі.

Схожі новини