Передплата 2024 «Добрий господар»

Майдан пильнуватиме, щоб Зеленський не зрадив у Парижі

Під стінами Офісу президента 8 грудня, о 19.00, розпочнеться і триватиме протягом доби масова громадсько-політична акція «Варта на Банковій»

Її буде приурочено до «нормандського» саміту у Парижі, на якому наступного понеділка лідери України, Франції, Німеччини та Росії обговорюватимуть шляхи врегулювання збройного протистояння на Донбасі. Через недомовки президента Володимира Зеленського та його команди у багатьох у нашій країні закралася тривога, що ситуацію у цій гарячій точці під тиском Кремля і з мовчазної згоди західних партнерів спробують вирішити на шкоду суверенітету України, за рахунок суттєвих поступок з боку її керівництва. Тож недільною акцією під канцелярією президента українські патріоти хочуть застерегти главу держави від таких небезпечних кроків, нагадати йому про недопустимість будь-яких капітулянтських угод.

Київські протести, якими може скористатися… Путін

До акції активісти готують­ся серйозно. Для організації наметового містечка шукають дрова, металеві бочки для ба­гаття, термоси, пледи, печі-«буржуйки», великі казани для приготування їжі, генератори, пальне, продукти. Дехто у та­ких деталях угледів ознаки но­вого Майдану. У ряді спільнот, представники яких прийдуть на Банкову, не приховують: якщо Зеленський привезе з Пари­жа «зраду», українці не мовча­тимуть…

Голова правління Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко у розмові з ко­респондентом «Високого Зам­ку» так прокоментував анонсо­вану акцію на Банковій:

— Я знаю про ініціативу «Руху опору капітуляції» щодо нор­мандської зустрічі, про масові вуличні акції у Києві, які відбу­ватимуться під час перегово­рів Зеленського у Парижі. Поза сумнівом, наше суспільство повинно дуже уважно відслід­ковувати кроки, які робить наш президент у своїй міжнародній політиці. Бо від цих подій зале­жатиме не тільки ситуація на Донбасі, а й доля нашої кра­їни. Саме вона нині стоїть на карті, саме вона потрібна Путі­ну, а не шматочок Донбасу. Ми повинні демонструвати своє однозначне ставлення до цієї проблеми. Але водночас пе­реконаний: ці акції мають бути законними і мирними. Побою­вання про те, що неконтрольо­вані протести можуть бути ви­користані Кремлем, мають під собою основу. Коли в Украї­ні, не дай Боже, розпочнуться внутрішні збройні конфлікти, це може стати підставою для зовнішнього вторгнення Росії. Втім, воно, як і у випадку з Дон­басом, може і не бути відкри­тим (так Москва працює і у ба­гатьох африканських країнах). Тому приводу для цього давати не можна. Знаю багатьох акти­вістів «Руху опору капітуляції» — думаю, вони це прекрасно ро­зуміють. Хоча, не виключаю, що у їхні ряди можуть затесати­ся провокатори — вони були на всіх етапах нашої історії…

Аналогічні із цими міркуван­ня про протестні акції на ви­падок привезеної Зеленським «зради» висловив незалежний російський політексперт, дав­ній опонент президента РФ Ан­дрій Піонтковський. Ось що він каже про ситуацію, яка може скластися, якщо Путін пере­грає Зеленського.

«10 грудня Кремлю потрібен у Києві масовий протест з ви­могами відставки Зеленсько­го. Заслані у натовп російські диверсанти, якими давно вже нашпиговано Київ, додадуть виступам насильницький ха­рактер. Сам Зеленський є для Москви витратним матеріа­лом. У Кремлі вже намічено ін­ших гауляйтерів.

Далі все передбачувано, включаючи благословення Пу­тіна на «відновлення в Укра­їні конституційного ладу», яке дали Макрон і Меркель, пов’язавши себе напередодні участю у мюнхенській паризь­кої угоді.

Зламати цей кремлівський сценарій може тільки одна лю­дина. Її звуть Володимир Зе­ленський. Це майже неможли­во. Але є художній прецедент — знаменитий фільм Роберто Росселліні «Генерал делла Ро­вере», сюжет якого заснова­ний на реальних подіях Другої світової війни. Окупанти при­значають випадкову людину на роль фейкового лідера Опору. До пори до часу він слідує їхній програмі, але у вирішальний момент захоплюється своєю роллю, виходить з-під їхнього контролю і стає реальним ге­роєм.

Роль того «Зеленського» з Італії 1944 року блискуче зіграв Вітторіо де Сіка.

Пані Юлія Мендель (прес-секретар президента Украї­ни І. Ф.), знайдіть, будь лас­ка, в архіві копію цього фільму і покажіть його своєму шефу. Це може змінити хід світової істо­рії".

Слово парламенту: жодних компромісів, які шкодили б Україні!

Минулого вівторка у Верхо­вній Раді сталися ще дві зна­кові події, напряму пов’язані із топ-зустріччю у французькій столиці. Фракції «Європейська Солідарність», «Батьківщина», «Голос» виголосили підписану лідерами однойменних партій Петром Порошенком, Юлією Тимошенко, Святославом Ва­карчуком політичну заяву. У ній визначили принципові позиції, окреслили чотири «червоні лі­нії» для президента Зеленсько­го, через які той не повинен пе­реступити під час переговорів у Парижі. А саме:

жодних компромісів щодо унітарної держави — ніякої фе­дералізації;

жодних компромісів щодо європейського та євроатлан­тичного курсу;

жодних політичних дій, а саме — виборів на тимчасово окупованих територіях Донба­су до виконання умов безпеки і деокупації: зокрема виведення російських військ, роззброєн­ня незаконних збройних фор­мувань, встановлення контро­лю над державним кордоном;

жодних компромісів щодо деокупації та повернення Кри­му в Україну;

жодного припинення між­народних судових процесів проти Росії.

Три фракції вийшли до трибуни, щоб оголосити текст спільної заяви.
Три фракції вийшли до трибуни, щоб оголосити текст спільної заяви.

Автори заяви наполягають, щоб при вирішенні проблем окупованих територій було дотримано принцип «спер­шу безпека», включаючи всео­хоплююче припинення вогню, виведення російських військ і зброї з території України, по­вернення контролю Украї­ни над українсько-російським кордоном.

А під кінець вівторка, за кіль­ка годин до лондонського са­міту НАТО, 284 голосами «за» у ВР було ухвалено за ініціати­вою «Європейської Солідар­ності» Заяву усього парламенту на адресу цього міжнародного військово-політичного союзу. Документ стосувався першо­чергових кроків із забезпечен­ня євроатлантичної інтеграції України — набуття повноправ­ного членства України в Ор­ганізації Північноатлантично­го договору. Наші законодавці нагадали, що «сьогодні Укра­їна фактично є східним кор­доном Північноатлантичного альянсу, своєю самовідданіс­тю у відсічі російській агресії робить значний внесок у гаран­тування миру і безпеки у всьо­му трансатлантичному про­сторі». У Заяві зазначено, що підтримка інтеграції України в НАТО і надання нашій держа­ві Плану дій щодо членства — це найбільш ефективна та виві­рена інвестиція у забезпечення миру і безпеки, черговий крок до зміцнення системи міжна­родної безпеки. Український парламент закликав парла­менти країн-членів НАТО, на виконання п. 23 Декларації Бу­харестського саміту НАТО 2008 року, звернутися до міністрів закордонних справ своїх країн з пропозицією прискорити на­дання Україні Плану дій щодо членства. ВР закликала Пар­ламентську асамблею НАТО у ході чергової весняної сесії 22−25 травня 2020 року у Киє­ві розглянути на пленарній се­сії питання звернення до глав держав та урядів НАТО щодо надання Україні ПДЧ.

Схожі новини