Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Кораблі України захопили у нейтральних водах: МінТОТ опублікувало карту

  • 28.11.2018, 12:46
  • 1 396

Росія пішла на атаку та захопила українські військові кораблі у міжнародних водах Чорного моря.

Про це повідомляє Міністерство з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб, спираючись на координати перебування військових суден «Бердянськ», «Нікополь», та «Яни Капу» в момент обстрілу та затримання їх військовими підрозділами РФ.

Повідомляється, що Росія захопила українські військові кораблі у міжнародних водах Чорного моря, тобто за межами лінії державного кордону України на морі, що тимчасово не контролюється Україною внаслідок окупації території АРК Крим.

«Згідно зі ст. 95 Конвенції з морського права, військові кораблі користуються у відкритому морі повним імунітетом від юрисдикції будь-якої держави, крім держави, під прапором якої вони перебувають», — зазначається у повідомленні МінТОТ.

Також зазначається, що, за резолюцією 3314 Генасамблеї ООН від 14 грудня 1974 року, напад збройними силами однієї держави на морські сили або флот іншої держави є агресію.

А затримані українські військовослужбовці перебувають під захистом Женевської конвенції про поводження з військовополоненими 1949 року.

«Особи, які організували та вчинили акт агресії та зухвало порушують норми міжнародного гуманітарного права повинні пам’ятати про невідворотність покарання», — наголосили в МінТОТ.

Водночас, прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков зміг назвати умови для повернення Україні затриманих військових кораблів і моряків, повідомляє ТАСС.

«Я не можу відповісти на ваше запитання, мені невідомо про якісь рішення, які приймалися б по цій темі», — сказав Пєсков.

Як відомо, 25 листопада в районі Керченської протоки російські прикордонники обстріляли українські військові судна й захопили два малих броньованих артилерійських катери «Бердянськ» і «Нікополь» та рейдовий буксир «Яни Капу», разом із 24 моряками.

Через агресію Росії Україна ввела воєнний стан на 30 днів у 10 областях.

Схожі новини