Передплата 2024 «Добра кухня»

росія запустила в космос апарат з протисупутниковою ядерною зброєю майже за три тижні до повномасштабної війни проти України, — джерело

  • 16.05.2024, 15:55
  • 709

Майже за три тижні до початку повномасштабного вторгнення в Україну, 5 лютого 2022 року, рф запустила апарат «Космос-2553», на борту якого були компоненти протисупутникової ядерної зброї

Фото із соцмереж роскосмосу
Фото із соцмереж роскосмосу

Про запуск «Космоса-2553» повідомили і в «роскомосі», однак про його призначення російська влада говорила мало — лише розповіли про те, що він призначений для наукових досліджень і оснащений системами для відпрацювання «в умовах впливу радіації та важких заряджених частинок».

Водночас американські високопосадовці вважають «неправдоподібними» заяви рф про нібито наукове призначення апарата. Вони впевнені: цей запуск прямо повʼязаний із нещодавніми погрозами рф розгорнути в космосі ядерну зброю, яка під час вибуху може вивести з ладу великі мережі супутників і позбавити планету звʼязку.

Як пише джерело, супутник ядерного заряду не несе, але на борту є неядерні компоненти нової російської системи озброєнь. Якщо росія все ж розгорне ядерну зброю у космосі, вибух знищить супутники «у тій частині космосу, де домінують американські урядові та комерційні апарати, зокрема й мережі Starlink від SpaceX».

Запущений 5 лютого 2022 року «Космос-2553» досі обертається навколо Землі по «незвичайній орбіті».

«Орбіта супутника розташована у тому ж регіоні, який не використовує жодний інший космічний апарат — вже це є дещо незвичним. До того ж там радіація вища, ніж на нижніх навколоземних орбітах, де зазвичай розміщують апарати», — публічно прокоментувала помічниця держсекретаря Мелорі Стюарт.

Вона сказала, що США «роками знали про те, що росія прагне розгорнути ядерний потенціал у космосі, але лише нещодавно змогли більш точно оцінити їхній прогрес».

Схожі новини