Передплата 2024 «Добра кухня»

Полковник ЗСУ назвав версії вибуху міномета на навчаннях у Рівному

  • 06.07.2018, 22:00
  • 2 400

Найбільш розповсюджена причина вибухів мінометів — це так зване подвійне заряджання.

Про це у ефірі Еспресо.TV розповів полковник, екс-заступник командира сектору «М» Віктор Шидлюх.

«Міномет не вибухає сам по собі. Це труба, з якої вилітає міна. Для того щоб вона вибухнула у стволі саме з вини міномета, потрібно її заклинити. У 1999 році я приймав підрозділ, де один міномет був розірваний. Причина не може бути в мінометі. Могло бути, що засипали багато піску в ствол, щоб міну там заклинило. Але це малоймовірно. Також міна могла бути несправною через порушення правил транспортування та зберігання», — сказав Шидлюх.

За його словами, запобігти таким ситуаціям можна проведенням контрольного огляду мін. Також є питання до підготовки мінометників. Найбільш розповсюджена причина таких ситуацій — це так зване подвійне заряджання. Тоді одна міна знаходиться у стволі, і нехтуючи правилами безпеки вставляють другу міну, коли запобіжник знаходиться у відкритому положенні. Таке можливо, коли є хибне враження, що міни у стволі немає. Відповідно запалюються два порохові заряди і між ними стається детонаційний імпульс.

Шидлюх уточнив, що розбалансування міномету може впливати на точність стрільби та інші експлуатаційні характеристики, але від цього міномет не вибухає.

Стали відомі імена загиблих від вибуху військових

Через вибух міномету на рівненському полігоні загинули капітан і двоє солдатів.

Про це повідомляє у Facebook Закарпатський обласний військовий комісаріат.

За його інформацією, загинули:

— Валерій Тихоновський, 40 років, капітан, командир мінометної батареї військової частини А1778;

— Дмитро Власов, 22 роки, солдат, старший навідник міномету 1-го мінометного взводу мінометної батареї військової частини А1778;

— Юрій Пишкар, 43 роки, солдат, майстер — номер обслуги 1-го мінометного взводу мінометної батареї військової частини А1778.

Повідомляється, що трагедія сталася близько 5:45 ранку під час виконання учбово-бойових завдань.

Вибух на Рівненському полігоні: Порошенко заборонив використовувати міномети на час розслідування

Президент Петро Порошенко вимагає надати йому наприкінці наступного тижня перші результати розслідування щодо вибуху міномета на Рівненському загальновійськовому полігоні

Про це очільник держави заявив під час передачі Повітряним силам ЗСУ відремонтованого та модернізованого заводом літака Ан-26, повідомляє Еспресо.TV.

Він висловив співчуття родинам загиблих і побажав швидкого одужання тим, хто зазнав поранень.

Президент доручив міністру оборони Степану Полтораку та голові Генштабу Віктору Муженку терміново розібратися в причинах трагедії та вжити вичерпні заходи, щоб такого не допустити знову.

«Даю доручення на навчаннях до завершення розслідування зазначені міномети не застосовувати. Доповісти мені наприкінці наступного тижня про перші результати розслідування», — наголосив Порошенко.

Скандальний «Молот»: розкрито важливі деталі смертельного вибуху на полігоні під Рівним

Вибух на полігоні в Рівненській області, внаслідок якого 6 липня загинуло троє військових, стався через розрив міномета «Молот».

Про це на своїй сторінці в Facebook написала журналістка і волонтер Ольга Решетілова.

Відзначається, що вперше смертельний інцидент з мінометом «Молот» стався два роки тому, і з тих пір загинуло вже 12 осіб.

«Ми неодноразово намагалися привернути увагу до того, що з „Молотом“ є проблема. Експерти-металознавці стверджують, що марка сталі в стволі не відповідає технічним характеристикам, вона м"якша, ніж це повинно бути», — написала журналістка.
За її словами, необхідна експертиза металу, щоб напевно з'ясувати причини подій.

«Але нам сказали не лізти. Тому що ми тупі цивільні і нічого не розуміємо. Командири, які вказували на проблеми „Молотів“, мабуть, теж не розуміють. І ось сьогодні знову: 3 загиблих, 9 поранених на Рівненському полігоні. Що будемо робити?», — запитала Решетілова.

На Рівненському полігоні вибухнув міномет: 3 загиблих, 9 поранених

На полігоні під час військових навчань вибухнув міномет: 3 загиблих, 9 поранених.

Вранці 6 липня на Рівненському полігоні під час військових навчань загинуло 3 військовослужбовців, ще 9 отримали поранення.

Про це повідомляє прес-служба Сухопутних військ ЗСУ.

Трагічна подія сталася о 5:55 ранку.

«Під час бригадних тактичних навчань з бойовою стрільбою на 233-му Рівненському загальновійськовому полігоні під час проведення стрільб загинули 3 військовослужбовця від отриманих травм несумісних з життям та 9 отримали поранення різних ступенів тяжкості», — йдеться в повідомленні.

За попередніми даними, стався вибух міномету.

Наразі бригадні тактичні навчання призупинені.

«Призначено службове розслідування за результатами якого можна буде робити висновки, що ж сталося на вогневій позиції», — йдеться в повідомленні.

Командування висловлює співчуття рідним та близьким загиблих.

Схожі новини