Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Наша земля!»

Такий напис вандали зробили на паркані польського консуляту.

Невідомі зловмисники понівечили паркан Генерального консульства Республіки Польща у Львові, що на вул. Івана Франка, 108. На паркані - напис білою фарбою «Наша земля!», а на будівлі консуляту - “кров’яні” плями від червоної фарби. Інцидент розслідують правоохоронці. На місце виїжджав начальник ГУ Нацполіції у Львівській області Валерій Середа.

Речниця ГУ Нацполіції у Львівській області Світлана Добровольська повідомила, працівники Галицького відділу поліції відкрили кримінальне провадження за ч.1 ст. 296 (хуліганство) КК України. Санкція статті передбачає покарання — штраф від п’ятисот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або арешт терміном до шести місяців, або обмеження волі до п’яти років. Проводиться досудове розслідування..

Як розповів “ВЗ” Генконсул Республіки Польща Вєслав Мазур, щодо цього факту він спілкувався з головою Львівської ОДА Олегом Синюткою. Той пообіцяв, що інцидент буде швидко розслідуваний. “Маю надію, що правоохоронні органи встановлять, чи була це провокація, і що винних буде покарано”, - наголосив консул. Запитую, чи працювали в той час камери спостереження, яка інформація там відображена (чи фарбою обливала одна особа, чи група осіб). “Не буду говорити про такі дрібниці, - каже Вєслав Мазур. - Це для поліції. Вони про це повинні знати”.

Кілька днів тому у Львові невідомі напали на 24-річного випускника Українського католицького університету Олега Гринчука, який спілкувався телефоном польською мовою. Двоє осіб погрожували йому, причому російською, а потім напали. Сказали потерпілому: “Чтобы больше не балакал”. “Мене побили у Львові за те, що я розмовляв польською мовою. Такого не очікував”, - написав Олег Гринчук на своїй сторінці у соцмережі (через кілька днів видалив цей пост, пояснивши складною ситуацією в українсько-польських відносинах). - Не вважаю, що у Львові є прояви полонофобії, завжди почувався безпечно у цьому місті, і сьогоднішня ситуація цього не змінить”.

Експерти кажуть, фарба на фасаді польського консуляту та побиття випускника УКУ за польськомовне спілкування — пов’язані між собою випадки. Мета російських провокаторів — зіткнути лобами українців та поляків, дати привід до нових конфліктів. “Я в шоку від того, що такі речі починаються у місті Лева, - сказав “ВЗ” керівник Головного управління польської культури Львівщини Еміль Легович. - Перше, що спадає на гадку, — провокації. Можливо, тут є ще інше питання — Качинський висловив свою негативну думку щодо Бандери. Може, наші бовдури починають тут показувати своє “я”. Розуму немає, не думають, чим це може закінчитися. Переконаний, - Польща була і є стратегічним партнером для України”.

Фото “Варти-1”

Схожі новини