Передплата 2024 «Добрий господар»

Грибовицьке сміття рекультивуватимуть... сміттям

Мерія просила 50 гектарів Яворівського полігона для побудови сучасного заводу з переробки ТПВ, однак депутати не підтримали цієї ідеї

На сесії Львівської міської ради, що відбулася у четвер, 30 червня, обговорювали надважливе питання: що в подальшому робити із Грибовицьким сміттєзвалищем (зараз воно закрите, тривають роботи з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації), як рекультивувати сміття, що назбиралося там за шістдесят років, якими будуть умови побудови сучасного заводу для обробки твердих побутових відходів і де, власне, побудують той завод?

Як повідомив на сесії міський голова Львова Андрій Садовий, сміттєпереробний завод у Львові з’явиться не пізніше, ніж через три роки. Якщо буде підтримка від держави та області, можна будувати комплекс великих потужностей — понад 240 тис. тонн сміття на рік. Щодо самої ділянки, то у мерії пропонували вилучити 50 гектарів з території Яворівського військового полігона. Це землі Міністерства оборони України, і для їх вилучення та передачі місту необхідна спеціальна процедура. Тому мер запропонував депутатам підтримати відповідні звернення до прем’єр-міністра України, міністра оборони та президента щодо надання такої згоди. “Пропозиція по Яворівському полігону була перший раз озвучена на сесії обласної ради головою комісії з екології. Ця пропозиція мала шанс бути підтриманою, але виникло питання, що це може зашкодити співпраці з НАТО», - розповів Андрій Садовий. Однак депутати не підтримали звернення щодо виділення земель полігона («за» проголосували лише 32 обранці). Тож ситуація, схоже, заходить у глухий кут, — зважаю­чи на те, що більшість місцевих громад Львівщини виступають проти виділення ділянки для побудови заводу на своїй території.

Заступник директора інституту «Гірхімпром» Григорій Гелетій є одним із авторів проекту рекультивації Грибовицького сміттєзвалища. Він розповів на сесії, що проект був виконаний ще 2012 року, пройшов експертизу і погодження, але зараз “завис” у Кабміні. Проект передбачає вирівнювання вертикальної “стіни” сміття до рівня 18 градусів. Це доцільно зробити самим сміттям, яке треба трамбувати. Вирівнювання землею робити недоцільно, оскільки треба було б завезти близько трьох мільйонів кубів землі, що, відповідно, коштуватиме півтора мільйона гривень, а це не потягне жоден бюджет.

За словами пана Гелетія, через НП на сміттєзвалищі проект рекультивації треба корегувати. У будь-якому випадку озера із фільтратом, які є на території звалища, треба очистити. Якщо зробити потужні очисні споруди, їх можна очистити за 250 днів. Ще раніше було прийнято рішення малими порціями, коли йде дощ, скидати фільтрати в загальну каналізацію, щоб їх потроху розчиняти. Однак “бєспрєдєлу” із фільтратами, кажуть у мерії, немає. За словами директора міського департаменту ЖКГ Юрія Гольця, роками ці фільтрати безконт­рольно стікали у річку Малехівку. А останні декілька років мерія почала збирати і затримувати фільтрати в озерах. Зараз їх накопичилося близько 80 тисяч кубічних метрів.

За словами керівника управління зовнішньоекономічних відносин та інвестицій ЛМР Ольги Сивак, для рекультивації Грибовицького сміттєзвалища потрібно близько 30 млн. євро, а для будівництва сміттєпереробного комплексу — 45 млн. євро. До міськради впродовж останніх років звертались багато компаній, які хотіли будувати сміттєпереробний комплекс на новій ділянці, однак жоден із потенційних інвесторів не хотів рекультивувати сміттєзвалище у Грибовичах. Також частина інвесторів погод­жувалася працювати лише за умови значного підняття тарифів для львів’ян на вивезення сміття, інша частина була просто посередниками з продажу обладнання. Тому у мерії їм усім відмовили і вийшли на співпрацю з Європейським інвестиційним банком. Кабінет Міністрів України уклав договір із цим банком щодо кредитування на суму 400 млн. євро (загалом по Україні). Згідно з цією угодою, Львів має стати пілотним проектом, на який орієнтуватимуться інші великі міста.

Як відомо, нині львівське сміття вивозять до Києва та на декілька інших полігонів у сусідніх областях. Голова Сихівської райадміністрації Ірина Маруняк доповіла на сесії, що вартість однієї машини сміття місткістю 20 тонн, яка вивозиться до Києва, - 15 тисяч гривень з ПДВ. «Це певні витрати, але вони не будуть лягати на плечі мешканців, - сказала чиновниця. - Тарифи для мешканців підвищувати не будуть. Якби мери міст Львівської області давали погодження і громади не були би проти, щоб ми вивозили сміття за 50-60 км від Львова, вивозили б ближче. Іншого зараз виходу нема».

Натомість депутати міськради на сесії підтримали рішення щодо отримання кредиту на рекультивацію Грибовицького сміттєзвалища. Це відбуватиметься у рамках участі Львова у програмі розвитку муніципальної інфраструктури Мінрегіонбуду. Участь у програмі братиме ЛКП «Львівспецкомунтранс». Для рекультивації сміттєзвалища у Грибовичах потрібно близько 30 млн. євро. Коли Львів зможе отримати ці кошти, залежить від уряду.

Фото з архіву “ВЗ”

Схожі новини