Передплата 2024 «Добрий господар»

Який секрет фінансової успішності Солонківської громади?

Львівська ОВА склала новий рейтинг найбагатших громад Львівщини

Фото з сайту Главком
Фото з сайту Главком

Департамент фінансів Львівської ОВА оприлюднив традиційний рейтинг фінансово спроможних територіальних громад Львівської області (за підсумками трьох кварталів 2023 року, з січня по вересень). До уваги беруть доходи до бюджету громад, сплату податків військових (якщо в громаді є військова частина), бізнес-клімат… Серед інших критеріїв оцінки — видатки на утримання апарату посадовців, видатки на зарплати в загальному обсязі видатків.

Рейтинг очолила Солонківська громада. Минулого разу «золото» дісталося Новояворівській громаді. Тепер у рейтинг першої п’ятірки увійшли Яворівська, Оброшинська, Великомостівська та Львівська громади.

Рейтинг змінився. У попередньому сезоні Солонківська громада посідала четверту сходинку. Львівська громада опустилася з третього на п’яте місце.

Останні місця в рейтингу із 73 громад Львівщини посіли Боринська, Підкамінська, Стрілківська, Хирівська та Добромильська громади. Рівень дотаційності їхніх бюджетів становить понад 40−50%.

Телефоную по коментар до керівника найбагатшої громади Львівщини. Це бізнесмен та екснардеп Богдан Дубневич, який очолив Солонківську територіальну громаду на місцевих виборах у 2020 році.

Нагадаємо, його 28-річний син Павло на початку війни виїхав за кордон і досі не повернувся. Богдан Дубневич навідріз відмовився пояснювати журналістам про втечу сина за кордон у воєнний час, мовляв, він дорослий і сам вирішує, що робити.

«З сином не контактую. За нього мені не соромно», — відповів Богдан Дубневич на виправдане питання від журналістів…

«Я, бігме, цього не пам‘ятаю…»

Рейтинг громади — не дражлива тема, тож керівник Солонківської територіальної громади Богдан Дубневич погодився розповісти «ВЗ» фінансові секрети громади, що біля Львова.

«Секрет успішності Солонківської громади — прибутки від бізнесів, яких тут дуже багато (цифру не уточнив, бо не пам’ятає. — Авт.), — інформує мій співрозмовник. — Релокованих бізнесів на території Солонківської громади немає. Зазвичай заробляємо на оренді землі, з фірм, які працюють і зареєстровані на нашій території, на реєстрації приватних підприємств. Все це дає абсолютний результат. Створюємо сприятливі умови для бізнесу. Щоб бізнес до нас приходив і тут працював. Далі в рейтингу успішності громади — військове ПДФО, на території маємо військові частини».

Богдан Дубневич поінформував, що до кінця року Солонківська громада сплатить 180 мільйонів гривень військового податку. Попередній сплачений показник — 150 мільйонів.

Керівник Солонківської громади не уточнив для «ВЗ» зароблену у бюджет суму від роботи бізнесу. «Я, бігме, цього не пам‘ятаю», — каже мій співрозмовник.

Богдан Дубневич також не сказав і середню вартість оренди земельних ділянок для бізнесу. «Важко сказати! Щодо паїв, то є загальнодержавні розцінки. На оренду будь-якої землі ставимо не менше 10% від ринкової вартості», — уточнив пан Дубневич. — Прийшов сюди, на голову громади, щоб перевірити те, що сам наприймав (з посади нардепа. — Авт.). Виявляється, наприймав добре".

Схожі новини