Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Усі росіяни приїдуть рятувати Крим...»

Ялтинці переконані, що цього року курортний сезон поб’є усі рекорди за кількістю курортників

Ялта (Крим)

У самому серці Криму — Ялті — вже готуються до відкриття курортного сезону. Чекають на навали відпочивальників. Їх, тут впевнені, цього року буде значно більше, ніж у попередні. Попри напружену ситуацію у краї, настрої в ялтинців доволі-таки оптимістичні.

«Із западенців і так толку мало...»

…У кафе в центрі Ялти на всю гучність лунає шансон, на столах — поліетиленові скатертини. Попри це, ціни як у ресторані. Офіціантка не вельми переймає­ться комфортом відвідувачів. За сусіднім столиком компанія підвипивших інтелігентів заводить українські народні та російські пісні, декламують Шевченка і піднімають келихи зі словами «лишь бы все было хорошо».

Коли йшла, поцікавилася у баристи, які прогнози на курортний сезон, з огляду на «нестандартну» ситуацію на півострові. «Всі росіяни приїдуть рятувати Крим, — каже впевнено. — По телевізору чула, що Путін уже закупив путівки у кримські здравниці. На півострові 130 санаторіїв і пансіонатів, тепер вони працюватимуть цілий рік. Обіцяє, що туристів буде більше, податки зменшить. Сподіваємося на краще. Наразі працюємо у звичному режимі — всі свої клієнти».

«Не страшно, якщо буде мало або й зовсім не буде западенців, — долучається до розмови офіціантка Олена, — з них і так толку мало. Завжди йдуть на пляж із пиріжками, з простою водою, налитою у пластикові пляшки. Нарікають, що все тут дорого, кожну копійку рахують. Росіяни не такі — якщо відпочивають, то на широку ногу».

Потрапити у середину цент­рального продуктового ринку не так уже й просто — майже весь прохід заставлений прилавками з усілякими східними ласощами. Продавець-азербайджанець, заледве помітивши мій погляд, хвацько взявся до справи: щедро наливає на пробу «свіжовитиснений» гранатовий сік. Не встигла пригубити, як вхопив сумку і почав складати туди… три бутлі. «Береш дві півторачки — літр у подарунок. Лише за 200 гривень», — примовляє. Ледве вдалося відібрати сумку. Все ж довелося придбати півторачку — інакше б, мабуть, не відпустив. До речі, «натуральний» сік, який згодом скуштувала у спокійній обстановці, нічим не відрізняється від магазинного у пакетах.

Ціни на ринку наразі такі ж, як і в інших великих українських містах. Утім, як запевняють місцеві жителі, влітку вони зазвичай піднімаються у рази.

«Кримчани завжди кажуть, що попередній сезон був кращий»

На набережній уже зараз — рух. Під вечір тут гамірно: прогулюються пари, батьки з дітьми, підлітки гасають на роликах і скейтбордах. Вздовж і впоперек набережної — яскраві надувні атракціони, не вельми привабливі тири у наметах, біля причалу дві помітно заіржавілі яхти. Біля морського порту, що поруч, — наче на виставці у ряд стоять старі катери та кораблі, які більше нагадують металобрухт.

В ігровому тирі молодий чоловік запевняє, що вже помітив суттєвий наплив туристів. «Їдуть звідусіль — з Росії, України, з-за кордону. Раніше у цю пору знач­но менше людей було». У піцерії поруч адміністратор пояснила, що клієнтів вистачає і сподіває­ться, що у сезон буде більше, ніж у попередні роки. «У нас тут все спокійно. Росіяни це знають, а іноземцям буде цікаво подивитися, що тут та до чого», — пояснила.

У 52-річного японця Масаші, який вперше у Ялті, залишилися не найкращі враження від курортного міста. «Це Радянський Союз, — зітхає іноземець. — Наприкінці 80-х я п’ять років жив у Москві. Коли побачив Ялту — наче повернувся у минуле. Тут нічого не змінилося з тих часів. Думаю, росіяни знайдуть більш привабливий куточок для відпочинку і за менші гроші. Ціни тут надто високі. Росіяни люблять, щоб дешево і красиво. Я це знаю, бо моя колишня дружина — росіянка. А тут не дуже приваб­ливо і дорого».

На центральній алеї тріо молодих музикантів у мікрофон горланять шансон, час від часу у людей, які підходять послухати пісні, просять сьорбнути пива з пляшки. На гітарах — стрічки-триколори. В один голос запевняють, що давно мріяли бути у Росії і що вони «русские». Щоправда, жодних аргументів на користь Росії так і не вдалося почути.

Двоє друзів — Володимир із Миколаєва і кримчанин Андрій — працюють у Ялті будівельниками. Кажуть, перед початком сезону роботи тут вистачає. На заробітки не нарікають. Чоловіки мають різні погляди на ситуа­цію, що склалася на півострові. «Я за те, щоб Крим був з Украї­ною, — каже Володимир. — Досі все було нормально, всі якось жили. А тепер — невідомо, як усе буде». «Крим давно мав відійти до Росії, — не погоджується Анд­рій. — Тут в основному всі росіяни, які нарешті повернулися на батьківщину. З Росією нам буде набагато краще: вищі зарплати, пенсії, туристів буде набагато більше».

Ціни на проживання в Ялті наразі помірні. Стандартний двомісний номер у готелі неподалік центру зараз можна знайти за 250 гривень. «У липні такий номер буде коштувати щонайменше вдвічі дорожче, — каже адміністратор готелю Марина. — Усе залежатиме від напливу туристів. Росіяни вже бронюють номери на літо. Так виходить дешевше. Досі не було проблем із відпочивальниками. Побачимо, як буде цього року».

«Кримчанам завжди мало, — ділиться по дорозі таксист. — Щоразу кажуть, що поперед­ній сезон був кращий. У той же час після кожного сезону власники будиночків та квартир біля моря, які здають в оренду відпочивальникам, купують земельні ділянки, після наступного — зводять котеджі, потім — добудовують поверхи. Але завжди кажуть, що торік було краще. Така вже у них натура. А як буде цього разу — поживемо, побачимо».

Юрій Сімонов, соціонік

На півострові вже спостерігається демпінгування цін. Ті, хто відпочивав у Туреччині чи на Мальдівах, будуть і далі там відпочивати. Найімовірніше, російська влада штучно заполонить Кримський півострів своїми відпочивальниками — школярами, сибіряками.

Схожі новини