Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

В Україні з’являться іменні танки?

Верховна Рада розгляне законопроект, яким зобов’яже кожного народного депутата придбати грізну бойову машину

Уряд виніс на розгляд Верховної Ради законопроект, положення якого пропонують кожному депутатові конкретною дією, а не словами, підтримати обороноздатність країни — купити за власні кошти танк українського виробництва “Булат”.

У військових частинах Збройних сил України, що дислокувалися у Криму, перебувала на озброєнні така важка техніка, як танки “Булат” — модернізована версія радянського танку Т-64. Переконуючи, що саме танкові колони під час сучасних воєнних конфліктів здатні забезпечити перемогу, керівництво України закликало депутатів долучитися до купівлі важкої армійської техніки.

Розуміючи, що не кожен народний обранець назбирає кошти для купівлі важкого транспортного засобу (один танк коштує 1 млн. 200 тис. гривень), уряд запропонував членам різних депутатських фракцій скинутися на закупівлю армійської техніки. Менш заможні депутати, йдеться у пропозиції уряду, можуть придбати один танк на трьох-чотирьох. Натомість олігархи з депутатськими мандатами здатні подарувати Збройним силам іменні танки. Наприклад, танк імені Порошенка чи Тігіпка... Окремі танкові батальйони, йдеться в законопроекті, можуть носити назви депутатських фракцій.

За даними “ВЗ”, на озброєнні Збройних сил України наразі перебуває 881 танк “Булат”. Якщо Верховна Рада підтримає пропозицію уряду, у Збройних силах може з’явитися щонайменше сто нових танків.

Коментар для «ВЗ»

Сергій Покальчук, військовий експерт

Зауважу, що танки “Булат” — не лише сучасна, а й корисна на побутовому рівні техніка. Учасник дорожнього руху, який сидить за кермом “Булата”, може не відволікатися на попереджувальні сигнали співробітників ДАІ. Легким дотиком пальця на відповідну клавішу пульта управління водій “Булата” змете з дороги всі перешкоди.

Схожі новини