Передплата 2024 «Добрий господар»

«Це стан наших закривавлених душ…»

Раніше ми звикли бачити ляльку як дитячу іграшку чи як мотанку-оберіг. А сьогодні завдяки кожній роботі Олени Вербець з Рівного переживаємо увесь трагізм російсько-української війни

Мало кому з художників вдається так відобразити суть того, що зараз коїться на нашій землі…

Авторські ляльки пані Олени давно завоювали серця прихильників у різних куточках світу. Кожна річ — неповторна, з «родзинкою». До війни були серед лялечок Олени Вербець усміхнені хлопчики й дівчатка, фантастичні герої та персоніфіковані образи мало не усього живого на Землі. Усе живе у творчості художниці відгукувалося красою. До 24 лютого. Тоді на якийсь час барви зникли з життя майстрині. Їх забрала війна. «Тоді я не могла творити», — зізнається пані Олена.

Подібне пережили багато митців. Хтось перекваліфікувався у кулінарів і готує їжу для наших захисників, хтось з головою поринув у волонтерство. Не всі змогли віднайти натхнення для творчості у важкий для України час… А Олені Вербець це вдалося. Сьогодні допомагає нашим Збройним силам з допомогою своїх чудових ляльок, віддаючи частину виручених від продажу коштів захисникам.

Утім, є у колекції майстрині особливі твори, які не продаються, — це лялі війни. У них стільки трагізму і болю… «Може, хтось виносить це по-іншому, я ж не вмію тримати це в собі, — пояснює Олена. — Кричить усе всередині - за землю і дітей. Коли сирени за вікном, місто завмирає. Фізично пальці працюють, а морально важко».

«Це стан наших закривавлених душ», — так коментують творчість Олени Вербець її «друзі» у соцмережах. І бажають якнайшвидше побачити лялю Перемоги. «І я чекаю, коли вона постукає у моє серце», — відповідає майстриня.

Схожі новини