Передплата 2024 «Добра кухня»

«Беркут» свідомо бив журналістів, щоб не було жахливих фото»

Чотири організації ЗМІ пішли з Міжвідомчої групи президента України

Чотири журналістські організації (Національна спілка журналістів України, “Телекритика”, Інститут масової інформації, Українська асоціація видавців періодичної преси) вийшли зі складу Міжвідомчої робочої групи при президентові України. Цей крок — на знак протесту. Вперше за часів незалежності України понад п’ятдесят журналістів, серед яких чимало закордонних, зокрема з Польщі, безцеремонно та нахабно побили працівники спецпідрозділу “Беркут”. Кривава масакра трапилася у неділю під час побоїща на вулиці Банковій, де знаходиться Адміністрація президента. Журналісти казали, що виконують свої професійні обов’язки, це ще більше злостило “беркутівців”.

«Беркут» діяв вкрай агресивно — кидалися з кийками навіть на протестувальників, які не чинили опору, на журналістів. “Я отримав травми голови, рук, ніг, оскільки закривався руками, — розповів журналіст каналу “1+1” Денис Данько. — Травм зазнав з боку «Беркута». Я стояв на відстані від сутичок, у дворі, кричав, що журналіст. Однак вони забігали в усі двори, і десь чоловік 7-8 на мені відірвались. Я лежав на землі, і кожен з «беркутівців», хто вибігав, хотів мені помститися за каміння, бульдозери та всі ці речі. Хоча в мене був бейджик на грудях і я кричав, що я — журналіст”.

Представники ЗМІ заявили, що відновлять діалог з владою лише тоді, коли будуть покарані винні у побитті журналістів, тобто “Беркут” та замовники зачистки. “Висловлюємо обурення численними фактами насильства проти журналістів, молоді, студентів та інших мирних учасників акцій протесту з боку правоохоронних органів, — йдеться у заяві журналістів. — Вважаємо неприйнятним для себе вести діалог з людьми, які допустили кровопролиття мирних протестуючих, журналістів і при цьому не подають у відставку”.

Як розповів журналісту “ВЗ” голова Національної спілки журналістів України Олег Наливайко, журналісти вважають роботу Міжвідомчої групи при президентові України неефективною. “Не можемо за одним столом знаходитися з людьми, які допустили безпрецедентне побиття журналістів, — каже пан Олег. — Вони постраждали під час виконання своїх професійних обов’язків. Більшість побитих працівників ЗМІ — фотокореспонденти, відеооператори. Вони висвітлювали те, що відбувалося. Їм трощили техніку, ламали руки. Правоохоронці свідомо йшли на те, щоб не було картинки, жахливих фото. Парламентський комітет свободи слова закликав до відставки міністра внутрішніх справ України. Ми створили робочу групу, намагаємося, щоб по кожному факту були відкриті кримінальні справи. Станом на 3 грудня було відкрито 26 кримінальних справ. Очікуємо на відкриття ще 11 справ. Вимагаємо, щоб нелюди були покарані. Ми відкрили фонд для лікування колег-журналістів, закупили спеціальні жилетки з написом “Преса”. Це необхідно для того, щоб у майбутньому правоохоронці зрозуміли, що це журналісти. Готуємо зміни до законопроектів щодо посилення відповідальності за перешкоджання професійній діяльності журналістів”.

Коментар для «ВЗ»

Микола ТОМЕНКО, голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформації

Я раніше говорив про те, що неправильно і смішно, коли впливові медіаструктури входять у якусь безстатусну, нікому не зрозумілу Міжвідомчу робочу групу, якою керує клерк Адміністрації президента.

Сьогодні маємо інформацію про побиття 52-х журналістів. По кожному працює група. Задача проста: щоб були зняті побої, швидко відкриті справи, залучені усі факти. Домагаємося, щоб усі 52 справи були відкриті за статтею 171 ККУ — перешкоджання професійній діяльності журналістів. Адже по багатьох статтях хочуть зробити адміністративну відповідальність. Важливо, щоб ми тримали лінію про те, що “Беркут” свідомо бив журналістів, знав, що вони виконують свій професійний обов’язок. І все одно їх били, перешкоджали діяльності. Ми відкрили рахунок для допомоги потерпілим журналістам. Збираємо інформацію про те, хто потребує допомоги. Кошти почнемо використовувати для лікування журналістів.

Схожі новини