Передплата 2024 «Добрий господар»

За населеним пунктом – з увімкненими фарами

З 15 квітня набирають чинності зміни до Правил дорожнього руху

З 15 квітня водії, сідаючи за кермо автомобіля в Україні, мають виконувати нові вимоги Правил дорожнього руху (ПДР), внесені відповідною постановою Кабміну. Що конкретно змінилося в положеннях ПДР, “ВЗ” попросив розповісти фахівців Державтоінспекції.

Найбільш суттєва зміна, пояснили у прес-службі ДАІ, внесена в пункт 9.8 ПДР: “З 1 жовтня по 1 травня, — йдеться у новій вимозі, — на всіх механічних засобах поза населеними пунктами повинні бути включені денні ходові вогні, а в разі їх відсутності в конструкції транспортного засобу — ближнє світло фар”. Через цю вимогу у ПДР внесли й уточнення: “Денні ходові вогні — зовнішні світлові прилади білого кольору, передбачені конструкцією транспортного засобу і призначені для поліпшення видимості транспортного засобу під час його руху в світлий час доби”.

У ПДР внесено й чимало інших уточнень. Зокрема, що таке “острівець безпеки”. Це, вказується в уточненнях, “технічний засіб регулювання дорожнього руху на наземних пішохідних переходах, конструктивно виділений над проїзною частиною дороги та призначений як захисний елемент для зупинки пішоходів під час переходу проїзної частини дороги. До острівця безпеки належить частина розділювальної смуги, через яку пролягає пішохідний перехід”.

Відтепер розписано в ПДР, що таке “маневр”. Ним з 15 квітня вважатиметься: “початок руху, перестроювання транспортного засобу в русі з однієї смуги на іншу, поворот направо або наліво, розворот, з’їзд з проїжджої частини, рух заднім ходом”.

У новій редакції викладено пункт 8.2 ПДР, що стосується дорожніх знаків та розмітки. “Дорожні знаки, — зазначається в цьому пункті, — мають перевагу перед дорожньою розміткою і можуть бути постійними, тимчасовими та зі змінною інформацією. Тимчасові дорожні знаки розміщуються на переносних пристроях, дорожньому обладнанні або закріплюються на щиті з фоном жовтого кольору і мають перевагу перед постійними дорожніми знаками”. У ПДР також вказано, що “дорожні знаки повинні відповідати вимогам національного стандарту, а також розміщуватися таким чином, щоб їх було добре видно учасникам дорожнього руху як у світлу, так і в темну пору доби”.

“На дорогах, які мають дві і більше смуг для руху в одному напрямку, — диктують нові доповнення водіям, — нерейкові траспортні засоби повинні рухатися якнайближче до правого краю проїзної частини, крім випадків, коли виконуються випередження, об’їзд або перестроювання перед поворотом ліворуч чи розворотом”.

Ще один новий пункт ПДР — 15.15, регламентує можливу появу на дорозі перешкод: “На проїжджій частині забороняється установка предметів, що перешкоджають проїзду або паркуванню транспортних засобів за винятком випадків: оформлення дорожньо-транспортної пригоди; виконання дорожніх робіт або робіт, пов’язаних із зайняттям проїзної частини; обмеження або заборони руху транспортних засобів і пішоходів у випадках, передбачених законодавством”.

Певні зміни у ПДР покликані зробити більш безпечними перевезення дітей. На транспортних засобах з розпізнавальним знаком “Діти” відтепер під час посадки або висадки пасажирів повинні бути ввімкнені проблискові маячки оранжевого кольору або аварійна світлова сигналізація. Водії решти траспортних засобів, побачивши ці перестороги, “мають зменшити швидкість, а в разі потреби зупинитися”.

З 15 квітня на дорогах України з’являться й нові розмітки та дорожні знаки. Змінами до ПДР регламентується, що синім кольором на дорогах будуть позначати майданчики для паркування, виділені на проїзній частині. Натомість лінії тимчасової розмітки наноситимуть оранжевим кольором.

З’явиться з 15 квітня й новий попереджувальний знак 1.40. — “Кінець дороги з удосконаленим покриттям”. Дещо видозміняться знаки 4.2 — “Рух праворуч” і 4.3 — “Рух ліворуч”.

З’являться також нові таблички — “Вид небезпеки” (інформуватиме про можливі ДТП на ділянці дороги) та “Лижники”. Останню встановлюватимуть на ділянках доріг, що проходять поблизу гірськолижних трас або трас інших зимових видів спорту.