Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

За вбивство заступника губернатора – довічне ув’язнення

Суд поставив крапку у справі про перше політичне вбивство в Україні

Апеляційний суд Івано-Франківської області, розглянувши апеляцію, залишив без змін вирок, яким до довічного ув’язнення засудили громадянина Молдови, 50-річного жителя міста Бендери Юрія Мідрігана. Він визнаний винним у вбивстві заступника голови Івано-Франківської облдержадміністрації Миколи Шкрібляка, вчиненому 29 березня 2002 року.

Перше в Україні вбивство на замовлення з політичних мотивів відбулося у 2002 році, за день до виборів до Верховної Ради, у центрі Івано-Франківська. На вулиці Чорновола в під’їзді будинку розстріляли заступника губернатора області, кандидата в народні депутати від правлячої тоді партії СДПУ (о) Миколу Шкірбляка.

Співробітники СБУ, які розслідували цей злочин, одразу взяли на озброєння версію про вбивство кандидата його конкурентами. Підозра у замовленні злочину впала тоді на кандидата від опозиції Романа Зварича, який балотувався по тому ж Надвірнянському виборчому округу. Та незабаром стало відомо, що вбивство конкурента замовив ще один учасник перегонів з цього ж округу — самовисуванець, приватний підприємець Ігор Тимчук. Останній у кримінальних колах Франківщини був більше відомий як авторитет на прізвисько Рукавичка. Таке “погоняло” Тимчук отримав у часи горбачовської перебудови, коли започаткував у Надвірнянському районі кооператив з виробництва рукавичок.

Слідство довело, що Рукавичка вирішив фізично усунути з перегонів свого головного суперника. Для цього він викликав в Івано-Франківськ зі столиці свого знайомого бандита Сергія Позднякова. Той “підтягнув” до справи свого напарника із Придністров’я Мідрігана. Рукавичка оселив кілерів у двох спеціально для цього орендованих квартирах, придбав для них автомобіль та виплатив аванс за “мокру справу” — 25 тисяч доларів.

29 березня 2002 року він особисто віддав кілерам наказ про ліквідацію конкурента, і пострілами з пістолетів 9-го калібру заступникові губернатора вкоротили життя, коли він виходив з будинку, де проживав.

Через рік після вбивства правоохоронцям вдалося затримати Тимчука (Рукавичку) та Позднякова. У 2004 році Апеляційний суд Чернівецької області визнав їх винними: Рукавичку в “організації вбивства”, а Позднякова у “терористичному акті, що призвів до загибелі людини” (ця стаття Кримінального кодексу тоді була вперше застосована на практиці в Україні). Другому кілеру, Мідрігану, вдалося на довгі роки “лягти на дно”. Затримали його лише у серпні 2010 року.

Схожі новини