Передплата 2024 «Добрий господар»

Домашнє – з кишковою паличкою, магазинне – з пальмовою олією

Коли дивишся результати дослідження деяких продуктів харчування, стає страшно. Особливо, якщо йдеться про продукти, які на нашому столі щодня. Як-от молоко.

Можливо, саме молоко п’ють далеко не всі, але тих, хто обходиться без молочних продуктів, тобто масла, сиру, сметани, — одиниці. Донедавна була переконана, що домашнє молоко, яке продають бабусі на ринках, значно корисніше, ніж пакетоване з супермаркетів. Та, виявилось, що з домашнім молоком не усе так просто...

Відповідно до результатів досліджень Незалежного центру споживчих експертиз “Тест”, усе молоко з ринків заражене кишковою паличкою. Небезпечний мікроорганізм знайшли в усіх до одного зразках молока, які відбирали на ринках різних міст України. Не краща ситуація і з домашнім сиром — він теж увесь “присмачений” кишковою паличкою, а до того ще й часто має надто низьку жирність, аби називатись домашнім. Тобто кмітливі господині спочатку відібрали з молока вершки, а вже потім зробили з нього сир.

Утім, це не привід відмовлятись від домашнього молока, вважає керівник відділу тестування центру споживчих експертиз “Тест” Ніна Кільдій. Домашнє молоко і справді має більшу жирність, а отже, і більше корисних речовин, ніж пакетоване. “Єдине, про що треба пам’ятати завжди, — перед тим, як вживати, молоко треба кип’яти, — каже Ніна Кільдій. — Кип’ятіння — найпростіший спосіб знезараження молока. Усі важливі складові молока при кип’ятінні залишаються. Навіть при промисловому висушуванні молока втрати вітамінів не перевищують 30%”.

Пакетоване молоко теж не завжди ідеальне, особливо, коли йдеться про продукцію дрібних регіональних виробників. У магазинних молокопродуктах також трапляється кишкова паличка, щоправда, не так часто, як у базарних (на десять зразків -один-два з “наповнювачем”). Зате у заводських продуктах більший ризик наткнутись на фальсифікат, особливо, якщо йдеться про продукцію дрібних регіональних виробників. Утім, за словами Ніни Кільдій, довкола якості українського молока існує більше міфів, ніж правди.

Міф перший: усе молоко у пакетах — порошкове, тобто лише хімія. Справді, частина виробників, особливо наприкінці зими-навесні, коли натурального молока бракує, використовують сухе. Але сухе молоко — це не хімія, це просто висушене молоко. Звичайно, воно не таке корисне, як свіже, оскільки при висушуванні втрачається частина корисних речовин, але воно не шкідливе. “Виготовлення молока з додаванням сухого — це ще не найгірший варіант. Це краще, коли молочний жир починають замінювати рослинним, і навіть замінюють молочний білок рослинним. Тоді отримуємо лише смак молока за рахунок смакових добавок і нуль користі, — каже Ніна Кільдій. — Але якщо молоко виготовляється з сухого, шляхом відновлення, це обов’язково має вказуватись на етикетці. На соках же вказують, що вони виготовлені шляхом відновлення, і уже всі до цього звикли. Єдиний неприємний нюанс — в Україні поки що лабораторно неможливо визначити, чи з сухого молока зроблене молоко, чи це зі свіжого”.

Міф другий. Молоко у нас “пальмове”. Час від часу “Тест” знаходить рослинні білки та жири у молоці. Але молоко — не найгірша продукція у цьому плані. Значно частіше фальсифікують вершкове масло, сметану, сири. Та найгірша ситуація зі згущеним молоком. У деяких протестованих зразках, де у складі зазначено лише незбиране молоко та цукор, молочних жирів взагалі не виявляють! Тобто продукт на 100% рослинний.

Міф третій. Не скисає — значить, з консервантами. При жодному тестуванні консервантів у молоці не виявляли. Обробка молока буває різна: пастеризація, ультрапастеризація та стерилізація. Коли проходить пастеризація, у молоці вбивають мікроорганізми, але залишаються спори. Як тільки таке молоко потрапляє у тепло, все, що залишилось у спорах, починає активно проростати. Таке молоко скисає швидко. Якщо молоко стерилізоване, там вбиваються і живі мікроорганізми, і спори, тому воно не скисає довше. Обробка високими температурами та асептична упаковка дозволяють продовжити термін придатності молока навіть до півроку (поки його не відкрили).

Міф четвертий. Молоко може бути радіоактивним. Вигадка. Жодна перевірка не виявила “радіації” у молоці. Спеціально тестували навіть Чернігівський регіон, оскільки багато було скарг, що начебто до нас возять молоко з Чорнобильської зони, але навіть там не було радіоактивного молока.

Міф п’ятий. Молоко дорослим не можна. “Молоко погано засвоюється лише у тих, хто має проблеми з травленням, — каже дієтолог Зоряна Завада. — Це продукт, який містить усі речовини, необхідні для нашого здоров’я. Там є вітаміни А, Е, D, K, вітаміни групи B, PP і C. Найважливіша складова молока — білок. Білки, своєю чергою, складаються з таких незамінних речовин, як казеїн, альбумін і глобулін. Глобулін має антибіотичні та імунні властивості, є джерелом антитіл, які захищають організм від різних інфекцій. З казеїном у процесі травлення утворюються речовини, що позитивно впливають на мозковий кровообіг. Молочний білок також є найкращим джерелом амінокислот. Не можна відмовлятись і від молочного жиру, оскільки завдяки низькій температурі плавлення (до 35%) він легко засвоюється організмом, потрапляючи у шлунок у рідкому стані. Біологічно молочний жир найбільш повноцінний. Лактоза (молочний цукор) стимулює нервову систему. У процесі всмоктування у кишківнику лактоза утворює молочну кислоту, яка пригнічує гнильну мікрофлору і допомагає травленню”. Дієтолог радить їсти молочні продукти тричі на день: на сніданок кашу з молоком, на полуденок йогурт або сир, перед сном — склянка ряжанки або кефіру.