Передплата 2024 «Добра кухня»

У Львові відкрили банк грудного молока

У проєкт вкладено близько 15 мільйонів гривень спонсорських коштів

У п’ятницю, 5 серпня, у Львівській обласній клінічній лікарні відкрили банк грудного молока. Ця подія присвячена Всесвітньому тижню з підтримки грудного вигодовування, який триває з 1 по 7 серпня. Це перший банк донорського молока, який відкривають у місті Лева (перший банк грудного молока було відкрито у Києві). Банк молока облаштовано за всіма європейськими стандартами.

Як розповіла для «ВЗ» керівниця банку грудного молока, лікарка відділення інтенсивного та постінтенсивного лікування новонароджених Львівської обласної клінічної лікарні Оксана Масняк, у проєкт вкладено близько 15 мільйонів гривень, він тягнеться сім років. Приміщення лікарні ремонтували меценати, а обладнання для забору молока, зокрема стерилізатори та морозильні камери (молоко можна заморожувати і зберігати шість місяців, у холодильнику — дві доби) подарували латвійські спонсори. Обладнання коштувало три мільйони гривень.

Користуватися донорським молоком, каже Оксана Масняк, зможуть немовлята у матерів яких ще не налагоджена лактація чи є якісь інші медичні покази, які не дозволяють годувати грудьми.

На перших етапах грудним молоком годуватимуть потребуючих немовлят обласної лікарні, згодом передаватимуть в інші лікарні Львова, де лікуються немовлята. У перспективі грудне молоко можна буде транспортувати в інші обласні центри України.

Хто може стати донором молока? Оксана Масняк каже, що здати молоко може будь-яка здорова жінка, в якої добре налагоджений процес лактації. Це добровільний процес, донорство не оплачується. Жінка-донор має презентувати банку молока результати аналізів, експерти досліджуватимуть і саме молоко.

Директор департаменту охорони здоров’я Львівської ОВА Орест Чемерис додав: «Не кожен меценат хоче вкладати гроші в такі проєкти. Значить тут побачив потребу. Банк молока — хороша подія для Львова. Нам потрібно перемагати, нам потрібно багато здорових діток».

Схожі новини