Передплата 2024 «Добра кухня»

Ліки в Україні можуть миттєво подорожчати на 15%

  • 19.05.2024, 08:45
  • 503

В Україні можуть різко подорожчати ліки. Держлікслужба зареєструвала відповідний проєкт постанови Кабінету міністрів, і у разі, якщо проєкт ухвалять, розміщувати інформацію про ціни на ліки та бронювати їх можна буде тільки через сайти самих же аптек

Фото: Уніан
Фото: Уніан

Це знищить конкуренцію між мережами аптек та призведе до подорожчання ліків щонайменше на 15%.

Про це розповів Віктор Сердюк, президент Всеукраїнської Ради захисту прав та безпеки пацієнтів. В Україні частину ліків (в деяких мережах близько 18%) продають через маркетплейси: тобто сайти, на яких розміщено пропозиції від більшості мереж аптек.

Частка маркетплейсів на ринку зростає. Вони не просто дали можливість бронювати ліки, головне — це дозволяє порівнювати ціни і обирати там, де дешевше. Нещодавно на сайті Держлікслужби опублікували проєкт постанови Кабміну, яка змінює умови для аптек. Нові правила передбачають, що «розміщення пропозицій щодо продажу лікарських засобів за попереднім замовленням споживача може здійснюватися виключно на вебсайті ліцензіата, який має право на здійснення електронної роздрібної торгівлі лікарськими засобами».

«Від заборони прайс-агрегаторів і маркетплейсів виграють мережі, які будуть продавати ліки за такими цінами, якими захочуть. Є, наприклад, ЛІКИ.ЮА, які, як на мене найбільше дотримуються лояльної цінової політики. Можна відкрити їх сайт, обрати лікарський засіб, побачити, в яких аптеках він продається і по якій ціні. Обрати там, де вигідніше, і забронювати ці ліки, прийти і забрати в аптеку. Якщо не буде маркетплейсів і прайс-агрегаторів, аптекам не буде потрібно конкурувати за нас, пацієнтів, на відкритих майданчиках. Для довідки — аптеки заохочують бронювання онлайн саме знижками, середній розмір яких — 15% (буває і 20%)», — розповідає Віктор Сердюк.

Всеукраїнської Ради захисту прав та безпеки пацієнтів звернулась і в Кабмін, і в Держлікслужбу з проханням відмовитись від прийняття проєкту постанови.

«Кабмін — корупційні чорти або недалекоглядні дурні, одне з двох. У мене нема третього варіанту після появи проєкту постанови, який унеможливить і припинить роботу маркетплейсів Таблеткі UA та інших сайтів, на яких купують ліки 30% українців.

Діджиталізатори проти цифрових технологій, бджоли проти меду. Тобто, вони або хочуть з сервісів здерти корупційну ренту і відповзти, або офіс простих рішень і далі продукує ідіотські ідеї з непрорахованими наслідками. Зате комсомольського пафосу про щось чергове потужне наганяють до гикавки. Щоб за димовою завісою приховати руйнівну діяльність", — прокоментував нардеп Володимир Ар'єв.

Схожі новини