Передплата 2024 ВЗ

Канівський окружком побив усі антирекорди...

В опозиції підозрюють, що нечувана затримка з передачею результатів голосування — спроба вкрасти перемогу у кандидата від «Батьківщини»

Ситуація з підрахунком голосів у 197-му окрузі на Черкащині не поступається за своєю скандальністю післявиборчим кулачним боям за Київ. Канівський округ побив усі антирекорди із затримки передачі до ЦВК результатів голосування. Тоді, як навіть найпроблемніші окружкоми відзвітували про 70-80 відсотків протоколів, 197-ма ОВК не вимучила і половини. І це — на третю добу після виборів. Окружкомівці виправдовуються великою кількістю повернутих (буцімто через неправильне оформлення) протоколів. Опозиція ж упевнена: затримка пов’язана з намаганням «переписати» перемогу кандидата від Об’єднаної опозиції Леоніда Даценка на самовисуванця Богдана Губського (колишнього «бютівця»).

На підтвердження поразки Губського у «Батьківщині» наводять дані протоколів з мокрими печатками (опозиції не вдалося отримати лише три зі 146 протоколів). Кажуть, відрив у Даценка — майже п’ять тисяч голосів. На сайті ж Центрвиборчкому — інша картина: лідирує Губський, випереджаючи кандидата від Об’єднаної опозиції на кількасот голосів. Ось тільки вказана ЦВК кількість опрацьованих бюлетенів викликає чимало запитань: станом на 15.30 середи ця цифра завмерла на позначці 48,63%. Такими «стахановськими» темпами передачі результатів голосування не відзначилася жодна з інших 224 ОВК.

Та що там казати, коли о першій ночі після виборів зі 197-го округу у ЦВК надійшли цифри лише з трьох протоколів. Хоча на той час були дані вже зі 120 виборчих дільниць. «Ми встановили, що 120 дільничних комісій привозили в ОВК свої протоколи. Але практично всі з них повернули, під різними приводами — то кома не там стоїть, то нуль не так написаний», — заявив нардеп Анатолій Гриценко, який разом з іншими депутатами-опозиціонерами розбирався із ситуацією на місці.

А вже наступного дня в ОВК «спливли» відкоректовані протоколи — тільки не з переставленими комами, а зі зміненими цифрами. За інформацією Громадянської мережі «ОПОРА», в одному протоколі коректором виправили результати на користь Губського. В іншому випадку, повідомляє «ОПОРА», суттєво різняться дані по одній з виборчих дільниць: у переданій до ЦВК інформації, тому ж Губському доплюсували тисячу голосів, яких у протоколі немає.

Схожі новини