Передплата 2024 ВЗ

Коли вибори – як війна…

Влада взялася за фальсифікацію результатів голосування на свою користь

Події після недільного голосування у багатьох дільничних і окружних комісіях нагадували епізоди жорсткого протистояння часів 2004 року. Сценарій той самий — невмотивоване переписування протоколів, загадкове зникнення світла й Інтернету і масове вкидання бюлетенів, безпідставна затримка з оприлюдненням результатів. Доходило і до кулачного з’ясування стосунків — у тому числі на очах міжнародних спостерігачів. Ініціаторами конфліктів виступали сили, які представляють владу та її союзників. Головна мета провокацій — змінити картину голосування на свою користь…

Чи не найдраматичніше розвивалися події на виборчому окрузі №95 (Ірпінь Київської області), де представнику опозиції В’ячеславу Кутовому протистояв сумнозвісний ректор Податкової академії, нардеп-«регіонал» Петро Мельник. Той самий, який у березні цього року на виборах мера Обухова борцівським прийомом викидав з дільниці народного депутата Ірину Геращенко. І цього разу у вотчині Мельника не обійшлося без фізичної сили. Її застосували до «чужої» команди «амбали» у шкіряних куртках. Бритоголові заблокували роботу ДВК, не дали пройти членам місії ОБСЄ, журналістам. Очевидці кажуть, під час цієї метушні у скриньки і вкинули бюлетені за одіозного ректора-нардепа. За екзит-полами Мельник займає лише третє місце, однак на сайті ЦВК йому вчора віддавали пальму першості. Мельник заперечував будь-які зловживання зі свого боку. Сказав, що у разі своєї поразки привітає суперника з «Батьківщини». А свою «високу» культуру вкотре проявив, цинічно заявивши, що виборці проголосували б за представника «Батьківщини, навіть якби вона виставила своїм кандидатом… мавпу.

Не менший трилер розгорявся у Вінниці, в ОВК №11. На цьому окрузі перемагала представник «Батьківщини» Наталія Солейко. Очевидно, щоб зірвати документування її перемоги, і було вчинено «НП». В окружком увійшла група невідомих людей і розприскала сльозогінний газ. Було побито адвоката від кандидата-лідера. На прохання припинити це насилля міліція відбулася мовчанкою.

На Волині, в окрузі №21, де фаворитом був представник опозиції Ігор Гузь, члени окружної комісії вирішили саботувати оформлення виборчих даних. Приймали бюлетені і протоколи з дільниць, але їх даних не оголошували. Сказали, «завис сервер». На знак протесту Ігор Гузь та його соратники прямо у приміщенні ОВК оголосили голодування, про спробу фальсифікацій сповістили міжнародні організації.

Кричущий випадок стався на Рівенщині, в окрузі №155. До останнього там лідерство утримував представник «Батьківщини» Сергій Кошин. Але у фінальні години в окружком підвезли голоси із якогось забитого села, де показники провладного кандидата Миколи Сороки були удесятеро (!) вищі, ніж в опозиційного Кошина. Останній каже, що бюлетені, які забезпечили перевагу конкурента на кількасот голосів, в останній момент вкинули. А відтак збирається іти в суд.

В інших регіонах, будучи розгубленими від «небажаних» результатів голосування, провладні голови і члени комісій втікали з робочого місця, чим паралізували підбиття підсумків. У Києві окремі окружкоми не працювали п’ять годин поспіль.

У ніч з понеділка на вівторок і на Львівщині майже повсюдно припинили передавати дані в ЦВК. Мотивували «технічними перервами». Вони подекуди затягувалися на 12 годин. Зокрема на в/о №123 (Перемишляни), попри заборону ЦВК, всі члени окружної комісії, за винятком одного, припинили підрахунок голосів, хоча опрацювати залишалося дані лише з кількох дільниць.

Все виглядає на те, що відбуваються післявиборчі «шури-мури». Лідер ВО «Свобода» Олег Тягнибок заявив, що влада грубо фальсифікує результати голосування. За його словами, дані, які з’являються на сайті ЦВК, «кардинально розходяться» з результатами протоколів з мокрими печатками. У «Свободі» кажуть, влада намагається вкрасти кожний третій її голос, забрати перемогу у кожному третьому окрузі, зокрема на Івано-Франківщині, Хмельниччині, у Київській області і у двох столичних округах.

Про маніпуляції з протоколами повідомила і представник ЦВК Жанна Усенко-Чорна (вона є уповноваженим Центрвиборчкому на Львівщині). Учора вона заявила: «Маємо цілий перелік округів, в яких є розбіжності між введенням в інформаційно-аналітичну систему «Вибори» і протоколами з мокрими печатками та підписами членів виборчих комісій». Усенко-Чорна порекомендувала виборчим суб’єктам перевіряти протоколи дільничних виборчкомів про підсумки голосування для того, щоб такі розбіжності можна було своєчасно виявити. «Необхідно, щоб ми могли фізично їх оглянути, щоб не було фантомних даних або потьомкінських сіл», — наголосила вона.

А колега Жанни Усенко-Чорної — перший заступник голови ЦВК Андрій Магера повідомив про виявлену фальсифікацію. За його словами, системні адміністратори окружкому №223 (Київ) внесли дані з чотирьох дільниць, які суттєво відрізняються від паперових протоколів. Магера попередив технічні служби, що у випадку навмисного спотворення інформації проти них порушать кримінальні справи.

P.S. У новообраному парламенті буде створено тимчасову слідчу комісію для розслідування виборчих фальсифікацій. Про це повідомив керівник юридичного департаменту ВО «Батьківщина» Павло Петренко. Він закликав представників виборчих комісій не піддаватися тиску влади і не фальсифікувати результати. «Влада забуде про вас на наступний день після оприлюднення результатів, — сказав Петренко на адресу потенційних фальсифікаторів. — Подумайте, що краще: отримати зараз 500 доларів, а потім 6 років тюрми — або вчинити згідно із законом».

Коментарі для «ВЗ»

Павло КАЧУР, народний депутат Верховної Ради IV скликання, член виборчого штабу Ігоря Васюника

Одна з причин того, що влада пішла на викривлене формування окружних і дільничних комісій, полягала у тому, щоб на етапі підрахунку голосів, здачі протоколів мати можливість «регулювати процес». За вказівкою влади затримується прийом протоколів із західних областей і, навпаки, стимулюються комісії у східних областях для того, щоб психологічно тиснути на масову свідомість: мовляв, Партія регіонів переконливо виграла вибори. І другий момент. Партії регіонів потрібно зараз побачити, на яких дільницях (там, де члени комісії від опозиції здатні закрити на це очі) можна вплинути на результати. І через збільшення явки змінити результат голосування на дільницях. За вказівкою влади затримують протоколи і для того, щоб постаратися максимально провести своїх мажоритарників. Влада не сподівалася, що на одномандатних мажоритарних округах буде такий результат — а я вважаю його провальним для Партії регіонів. На тій же Сумщині, де я свого часу працював головою обласної держадміністрації, у чотирьох із шести округів виграла опозиція.

Влада знає післявиборчу психологію членів ДВК. Вони входять у стан втоми, тому інколи думають: хай там що, аби лишень швидше здати протоколи. На це і розраховано…

В окрузі №117 теж була затримка. Справа не в тому, щоб нашкодити нашому кандидатові. Думаю, пауза була потрібна владі, щоб не дати змоги закрити процес здачі всіх протоколів у Львівській області. І за цей час десь там, скажімо, на Вінниччині чи у Хмельницькій області поправити свої результати…

Степан КУБІВ, керівник виборчого штабу ВО «Батьківщина» у Львівській області

Як на мене, затримки пов’язані з технічними огріхами у протоколах, які допустили недосвідчені члени ДВК. Виборчу документацію, яка була неправильно оформлена (наприклад, порушено нумерацію), не підписана, на якій не було поставлено печаток, — повертали назад для належного оформлення. Зокрема, на них треба було заново поставити підписи всіх членів комісій. Це вимагало часу, тому й були певні перерви. У вівторок справа зрушилася. У ЦВК звіряють сканований варіант кожного протоколу із електронними даними. Із цим теж пов’язані паузи в оприлюдненні результатів виборів.

Оксана ДАЩАКІВСЬКА, виконавчий директор Львівської обласної організації Комітету виборців України

Напередодні ЦВК видала постанову про те, що члени дільничних і окружних комісій можуть зробити технічну перерву. Вночі вони майже не вели підрахунку голосів. Але невиправдані затримки, затягування з підрахунком голосів таки мають місце. Ми це засвідчуємо по всіх окружних комісіях. Дивно виходить: коли залишається опрацювати всього декілька десятків протоколів, в ОВК раптом почали значно прискіпливіше ставитися до скарг, порушувати питання про можливість перерахунку голосів на окремих дільницях — хоча підстав для цього немає. У мене складається враження, що провладні сили у загальнодержавному виборчому окрузі недобирають відсотка, який хотіли б мати (а тут кожен голос дорогий). Оскільки більшість у комісіях мають провладні сили, то підрахунок голосів затягується, щоб якимось чином збільшити цей відсоток.

Схожі новини