Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Україна — Вперед!» судиться через непрохідність

Партія Королевської вимагає спростувати соціологічні результати, за якими вона не долає парламентський бар’єр

Такого в історії української соціології ще не було! Партія подала до суду на соціологів, бо їй рейтинги не сподобалися.

«Україна — Вперед!» вимагає спростування результатів соцдослідження, яке спільно провели Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва та Київський міжнародний інститут соціології. Рейтинг партії Королевської, за даними цього опитування, — 2,1%.

У Королевської поставили під сумнів не лише свій маловтішний результат, а й сам факт проведення дослідження. Як заявила представниця позивача, юрист Олександра Павленко, треба провести аналіз анкет, за якими проводили опитування, і «подивитися, чи дійсно вони є достовірними».

Коментар для «ВЗ»

Ірина БЕКЕШКІНА, директор Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва

Королевська, мабуть, зібралася судитися з усією українською соціологією. Бо наразі ніхто з соціологів, ніяка фірма не дала їй результату, який би перевищував виборчий бар’єр. Прохідний результат у неї хіба що у рейтингах дивних і неіснуючих насправді соціологічних фірм. Оприлюднюють ці рейтинги люди, які не мають до соціології ніякого стосунку.

Причина демаршу цілком очевидна. Після останніх оприлюднених рейтингів, які показують, що партія Королевської не долає прохідний бар’єр, після того, як на «Українській правді» з’явилася стаття, яка, по-моєму, аргументовано показує, що фірми, які давали «Україні — Вперед!» добрий результат, не існують, Королевській треба було щось утнути. Вона й утнула. У неї немає абсолютно ніяких аргументів, крім того, що їй наші рейтинги не подобаються. У нас є анкети, мережі, є всі докази того, що дослідження проводилося. Довести протилежне просто нереально. Але Королевська, схоже, вирішила, що на цьому можна попіаритися. Наглість наших політиків зростає. Це нахабство — купити рейтинги і звинуватити тих, хто дає їй правдивий результат.

Схожі новини