Передплата 2024 ВЗ

Колишнього посадовця Львівської міськради визнали винним у трагедії на Грибовицькому сміттєзвалищі

  • 19.09.2024, 10:45
  • 623

Суд визнав винним експосадовця Львівської міської ради Юрія Гольця у загибелі чотирьох людей на Грибовицькому сміттєзвалищі

Юрій Голець. Фото із соцмереж
Юрій Голець. Фото із соцмереж

Ексначальника управління житлового господарства Юрія Гольця Галицький райсуд визнав винним у Грибовицькій трагедії, яка трапилася у 2016 році. Тоді на сміттєзвалищі загинули четверо людей.

Уперше Юрія Гольця судили за службову недбалість у 2020 році, тоді суд виправдав посадовця. Однак апеляційний суд скасував цей вирок і скерував справу на повторний розгляд.

Новий вирок у цій справі оголосив суддя Радченко із Галицького районного суду Львова. Переглянувши матеріали справи, він визнав Юрія Гольця винним у трагедії. Попри те, ексначальник міського управління житлового господарства, уникне реального покарання, адже терміни давності вже вичерпані.

Як вказано у матеріалах справи, перебуваючи на посаді заступника директора, начальника управління житлового господарства департаменту житлового господарства та інфраструктури Львівської міськради, Юрій Голець не забезпечив належну роботу ЛКП «Збиранка» та не дотримався вимог законодавства при експлуатації Львівського міського полігону ТПВ.

Відтак 30 травня 2016 року під час ліквідації пожежі через зсув ґрунту загинуло троє працівників ДСНС та комунальник. Голець не визнав свою вину у злочині: «В компетенції відсутні повноваження безпосередньо контролювати стійкість полігону як споруди. Не мав повноважень безпосередньо контролювати дотримання кутів ухилів укосів полігону та належне ущільнення та пересипання ізолювальним матеріалом, оскільки такі повноваження мають інші посадові особи працівники ЛКП „Збиранка“… Щодо ізолювального матеріалу, то такий був завезений на полігон в достатній кількості,» — пояснив Голець у суді.

Суддя визнав Юрія Гольця винним у службовій недбалості, що спричинила тяжкі наслідки. Посадовцю призначили покарання у вигляді трьох років ув’язнення з позбавленням права обіймати керівні посади, а також штраф 6800 грн. Та Гольця звільнили від відбування покарання через завершення термінів даності. Обвинувачений має сплатити 28 тис. грн за експертизи під час досудового розслідування. На вирок ще можна подати апеляцію.

Юрій Голець був начальником управління житлового господарства у 2016 році, у листопаді 2016 року його затримували на хабарництві.

Наразі Львів не має свого сміттєзвалища, адже Грибовицький полігон ТПВ, який діяв із 1957 року, закрили. Сміттєзвалище до цього протягом десяти років працювало незаконно, і було переповнене сміттям. Однак зі Львова продовжували туди звозити відходи, аж допоки у 2016 не трапилася пожежа, у якій загинули рятувальники. Відтак полігон остаточно закрили.

Схожі новини