Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Унаслідок російської атаки по Львову 4 вересня пошкоджені 189 будинків на 38 вулицях

  • 11.09.2024, 16:45
  • 401

Унаслідок ворожої атаки 4 вересня у двох районах Львова — Франківському та Залізничному — пошкоджені 189 будинків. Значна частина із них — памʼятки архітектури або історично цінні будинки. Загалом 52 квартири непридатні для проживання

Фото із сайту Львівської міської ради
Фото із сайту Львівської міської ради

Так, станом на 10 вересня у Франківському районі пошкоджені 68 житлових будинків. З них 13 — памʼятки архітектури. У цих будівлях вибито 68 вікон та зруйновано 8 вхідних брам. У 55 будинках, що не є памʼятками архітектури, вибито 609 вікон та зруйнована 31 брама. На сьогодні всі вибиті вікна закрили плівкою. Також вже здійснено більшість замірів для їх заміни.

Значних пошкоджень у цьому районі зазнало 6 будинків. У них пошкоджено дахи, перекриття, стіни, перегородки, вікна. Спеціалізовані ліцензовані організації завершили обстеження цих будівель та готують експертні висновки. Мешканцям запроповано тимчасове безоплатне проживання у готелях (скористалось 20 сімей). А також компенсація 10 або 12 або 15 тис. грн щомісяця на оренду тимчасового житла.

«Загалом вже обстежено 13 будинків-пам‘яток архітектури та 14 будинків історичного ареалу та надано відповідні рекомендації щодо їх відновлення. Зараз триває укладення договорів на проведення цих робіт», — розповів заступник мера Львова Андрій Москаленко.

Тривають протиаварійні демонтажні роботи на вул. Коновальця, 44 та 44а.

Також під час обстеження виявлено пошкодження дахів в 4-х будинках — на вул. Кокорудзи, 16, вул. Коновальця, 50, вул. Мельника, 5 та 10.

Загалом, станом на 10 вересня, складено 254 акти про пошкодження квартир мешканців.

У Залізничному районі пошкоджено 121 житловий будинок. З них 6 — пам’ятки архітектури.

Загалом внаслідок атаки пошкоджені 71 вхідну браму до будинків, 150 вхідних дверей до помешкань, близько 2700 вікон, з них 194 вікна в місцях загального користування, зокрема 71 дерев’яне вікно в пам’ятках. Зараз завершується проведення замірів для встановлення нових деревʼяних та пластикових вікон.

У 60-ти будинках є руйнування покрівель (10 вже тимчасово накрито, на 39 об'єктах розпочинають накривати, по 2 покрівлях підрядники вже взялися до робіт).

«Щодо 26 будинків вже зроблене експертне обстеження технічного стану, видано 5 експертних висновків, ще 20 — очікуємо. Ще 11 будинків обстежують. Значних руйнувань зазнали 15 будинків», — сказав Андрій Москаленко.

Огляд квартир на наявність руйнувань триває. Складено 490 актів візуального огляду, 460 помешкань вже обстежено на наявність пошкоджених вікон та вхідних дверей. На компенсацію за пошкоджені вікна та вхідні двері надійшли 44 заяви.

Як додав Андрій Москаленко, на жаль, деякі зруйновані будинки не підлягають відновленню, тож їх доведеться демонтувати.

Нагадаємо, 4 вересня, близько п’ятої години ранку ворог здійснив комбіновану атаку по Львову ракетами та шахедами. Внаслідок атаки загинуло 7 людей, серед яких діти. Ще 71 людина потребувала медичної допомоги, з них 10 дітей. Руйнувань зазнали 189 будівель (житлові будинки, 5 навчальних закладів, 2 центри творчості, 2 медичні установи), що розташовані на вулицях Васильківського, Є.Коновальця, Грюнвальдській, Кокорудзи, Мельника, Антоновича, Єфремова, Художній, Пастернака, Тобілевича, Героїв УПА, Городоцькій, Генерала Чупринки, Квітневій, Авіаційній, Братів Дужих, Братів Климових, Братів Міхновських, Вернигори, Головацького, Голубовича, Декарта, Естонській, Затишній, Залізничній, Каганця, Квітки-Основ'яненка, Кульпарківській, Марка Вовчка, Сорохтея, Сполучній, Стародубській, О. Степанівни, Хотинській, Шараневича, Щекавицькій, Ясній та Чернівецькій. Також пошкоджень зазнав храм ПЦУ св. Юрія Переможця.

Зазначимо, для максимально швидкого відновлення знищених росіянами будинків, мер Львова Андрій Садовий закликав український та міжнародний бізнес взяти під опіку одну зі зруйнованих будівель. На сьогодні до ініціативи «Візьми будинок під опіку» приєдналося вже понад 35 організацій, фондів, підприємств та закордонних міст-партнерів..

Також місто допомагає мешканцям, житло яких зруйноване чи пошкоджене внаслідок

ворожої атаки. Зокрема, тим, хто потребував, допомогли з тимчасовим безкоштовним житлом. Далі мешканцям, які втратили свої квартири внаслідок ворожої атаки, місто оплачуватиме оренду житла. Йдеться про компенсації у 10 тис. грн, 12 тис. грн та 15 тис. грн відповідно до того, яке помешкання у них було зруйновано: 1-, 2- чи 3-кімнатні квартири.

Якщо ж помешкання вціліли, але є вибиті вікна чи вхідні двері - люди отримають кошти на їх заміну: до 12 тис. грн за одне вибите вікно та до 8 тис. грн за пошкоджені вхідні двері.

Якщо ж через гасіння пожеж квартиру залили, власник отримає компенсацію 15 тис. грн.

Схожі новини